31 Mart 2013 04:33

Devletin vicdanı yüzde yüz engelli

Adana’da Sevdan ailesinin yüzde yüz engelli raporu olan çocukları İlyas’ın engelli aylığı kesildi. Gerekçesi trajikomik: ‘Elektrik faturanızı zamanında ödüyorsunuz. Yıllığı bin 200 lira olan mutfağı, banyosu ve tuvaleti olmayan iki göz evde oturuyorsunuz. İhtiyacınız yok.’ Sara hastası olması nedeniyle çal

Devletin vicdanı yüzde yüz engelli
Paylaş
Cumali Akkaş

HAZİN BİR MEMLEKET HİKAYESİ

Felçli İlyas’ın hayat hikayesini dinledikçe kahrolmamak imkansız! Ailesi ekonomik nedenlerden dolayı Mardin’den Adana’ya göç eden İlyas, doğduğunda geçirdiği havale nedeniyle felç olmuş. O sırada babası çalışmak için yurt dışında olduğu ve aynı zamanda anne ve babasının resmi nikahı olmadığı için İlyas, tedavi olabilmesi için dedesinin nüfusuna yazdırılmış. Dedesinin yeşil kartından faydalanılarak tedavi ettirilmeye çalışılmış. Tedaviye cevap vermeyen İlyas’a yüzde yüz engelli raporu verilmiş. Kayınpederinin daha sonra oğluna engelli maaşı bağladığını, belirten baba Sevdan sonraki sürece şöyle anlatıyor: “Kayınpederim, yaşlandığını ve artık İlyas’ı kendi nüfusumuza almamızı istedi. Biz de bunun üzerine dava açtık. Yaklaşık 3 yıl sürdü. Dava sonrası oğlumu kendi nüfusumuza aldık; ama aldığı engelli maaşı kesildi. Yeniden kurula girmesi gerektiğini söylediler. Ben de bunun üzerine birçok yere başvurdum. Ankara’ya Sağlık Bakanlığı’na dahi müracaat ettim. Her şeyin Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nda bittiğini söylediler. Ben de vakfa 6-7 kez dilekçe verdim. Kaymakamlığa da başvurdum. Her defasında ‘git 20 gün sonra gel’ diyorlardı. En son Gülbin hanımın yanına gittim. Bana dedi ki ‘ayda senin eline 450 TL para geçiyor. Bir evin geçimi günlük 15-20 TL’dir. Sen elektrik ve suyunu düzenli olarak ödüyorsun. Durumunuz iyidir. O nedenle talebi reddediyoruz’ dedi. Şu an ev masrafımızın büyük bölümünü komşularımızın yardımı ile kimi zaman da eşim Seyhan Belediyesi’ne giderek sağlıyor” dedi.

AİLENİN GELİRİ GÜNDE 15 LİRA

Ailenin 450 TL aylık geliri gerekçe gösterilerek engelli maaşı kesilmiş. Ama ailenin 450 liralık bir gelir garantisi yok. Çünkü; Sara hastası olan baba Ali Sevdan, sık sık sara nöbeti geçirdiği için çalışamadığını söylüyor. Evlerinin tek gelir kaynağı kağıt toplayıcısı olan oğlu. O oğlun da günlük kazancı sadece 15 lira. Baba Ali Sevdan, komşularının yardımları ile geçinebildiklerini dile getiriyor. Adana Aşkım Tüfekçi Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından İlyas’a verilen “yüzde yüz engelli”  raporunu gösteriyor. Bu rapora rağmen kurulun bakım parasını kesmesine isyan eden baba,  engelli maaşının İlyas’ın bakımı için önemli olduğunu vurguluyor.


TEKERLEKLİ SANDALYE BİLE YOK!

İLYAS’ın bakımını diğer çocukları ile birlikte gerçekleştiren anne Türkiye Sevdan büyük bir maddi sıkıntı çektiklerini belirttiyor. İlyas’ın maaşının, İlyas’ı nüfuslarına almalarının ardından kesildiğini aktaran anne Sevdan, 15 yaşında olan İlyas’ın bakımının her geçen gün zorlaştığını dile getiriyor. İlyas’ın tekerlekli sandalyesi dahi olmadığını ve sırtında taşıdığını ifade eden Sevdan, sadece oğlunun hakkını istediğini söylüyor. ‘Yüzde yüz engelli raporu olmasına rağmen neden oğlumun hakkını vermiyorlar?​’ diye soruyor. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'ODTÜ’deki eylemci öğrenciler teröristtir'

SONRAKİ HABER

ABD’nin kayıt dışı gerçeği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa