28 Ağustos 2011 03:57

Postacıya bayram yok

PTT işçileri, ağır ve güvencesiz çalışma koşulları ve hak ihlallerini protesto etti. Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve Birlik Haber-Sen sendikalarının ortak çağrısıyla bir araya gelen işçiler PTT Anadolu Yakası Posta İşleme Merkezi  bahçesinde eylem yaptı.Katılımın geniş olduğu eyleme Anadolu yakasındaki ilçelerden

Postacıya bayram yok
Paylaş

Katılımın geniş olduğu eyleme Anadolu yakasındaki ilçelerden PTT çalışanları katıldı. “Cumartesi günlerini çocuğumla geçirmek istiyorum”, “Köle değil postacıyız”, “Posta dağıtımındaki çeşitli uygulamalar son bulsun” şeklindeki dövizleri ellerinde taşıyan PTT işçileri, bu dövizlerle geniş bir daire oluşturdu.

Davullar eşliğinde çekilen halaylarla çok renkli bir görünümün hakim olduğu eylemde, sık sık taleplerinin dikkate alınmaması halinde ortak mücadelenin grevle birleşeceğini, bunun için PTT işçilerinin hazır olduğu ifade edildi. Eylemde açıklamayı işçiler adına, Üsküdar Posta İşleme Merkezinde çalışan Hafid Tarhan okudu. Tarhan, PTT işçilerinin 171 yıldır yaz kış demeden çalıştıklarını, birçok kişiye sevdiklerinden müjdeli haberler taşıdıklarını, bu yüzden adlarına neşeli şarkılar yazıldığını söyledi. Mesleklerinin şarkılardaki gibi şen bir iş olmadığını söyleyen Tarhan, son on beş yıldır, postacıların adeta dert küpüne döndüklerini dile getirdi.

FAZLA MESAİ HELAL, İZİN HARAM GÖRÜLÜR

İzin konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Tarhan, personel eksiliği gerekçesiyle yıllık izinlerini dahi kullanamadıklarını söylediler.

Buna karşın fazla mesai ücretlerinin normalden düşük hesaplandığını belirten Tarhan, cumartesi günleri fazladan çalıştıklarını ancak saatlik ücretlerinin 1 lira 25 kuruştan hesaplandığını söyledi.

Tarhan, PTT Merkezlerine “Kârlılık ve verimlilik” ilkesi gerekçesiyle cumartesi çalıştırılmalarının ülke genelinde kaldırılmasına karşın, dağıtım müdürlüklerinde cumartesi günü çalıştırılmalarına devam edilmesinin kurum içindeki çelişkiyi gözler önüne serdiğini söyledi.

Ramazan Bayramı’nda idari izin yapma haklarının, PTT Genel Müdürlüğünce ellerinden alındığını belirten Tarhan, “En insani hakkımız olan bayram, kabir ziyaretleri ve anne-baba ziyaretleri hangi gerekçe ile elimizden alınmaktadır” diye konuştu.

SANDIK GASBEDİLDİ, EK ÖDEME VERİLMEDİ

Maaşlarından kesilerek oluşturdukları kefalet sandıklarının olduğunu söyleyen Tarhan, 16.06.2004 tarih ve 5189 sayılı Yasa ile feshedilen bu sandıktan yaklaşık 300 milyon TL’nin gasbedildiğini söyledi. Yıllarca biriktirdikleri emeklerini kaybetmemek için mahkemeye başvurduklarını anlatan Tarhan, davanın halen Danıştay 5. Dairesinde sürmekte olduğunu söyledi. Başbakan tarafından açıklanan 2009 yılı ek ödemelerinin Yüksek Planlama Kurulunca PTT çalışanlarına verilmediğini belirten Tarhan, bu yüzden PTT çalışanlarının aylık 120 TL hak kaybına uğradığını vurguladı.  Tarhan, “Bize yapılmayan ek ödemenin, öğretmenlere, polislere, diyanet mensupları vb. kurumlara yapılması aramızdaki ücret farkının aleyhimize artmasına sebep olmuştur” diye konuştu.  PTT işçilerinin talepleri dikkate alınana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıklayan Tarhan gerekirse greve gideceklerinin de altını çizdi. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YATAŞ işçileriyle uluslararası dayanışma

SONRAKİ HABER

Su kaynaklarını istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...