03 Eylül 2011 06:17

Jitem bir varmış, bir yokmuş!

Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında dönemin Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanı Albay Abdulkerim Kırca ile JİTEM elemanı Yüksel Uğur tarafından işlendiği belirtilen 9 faili meçhul cinayete ilişkin 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkeme'de haklarında "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve adam öld&uum

Jitem bir varmış, bir yokmuş!
Paylaş


 Sanık Yüksel Uğur'un işlediği suçların askeri hizmetle bağlantısının olmadığını savunan askeri mahkeme, JİTEM diye bir kuruluşun olmadığı öne sürdü.

Yine JİTEM'in Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan organik bağlantısının inkar edildiği kararda sanıkların eylemlerinin ifa etmekte oldukları görevi gereği yaptıklarına ilişkin hiçbir bilginin yer almadığı tamamının varsayıma dayalı olduğu bildirildi. Kararın devamında mahkeme, "Bir an için bu sanığın askeri hizmet esnasında ve bu hizmetle ilgili olarak atılı suçu işlediği kabul edilse dahi; bu durumda, suçun askeri suç ya da askeri suça bağlı bir suç olmaması nedeniyle yine askeri mahkemede yargılanmayı gerektiren ilginin kesilerek görevli yargı yerinin adli yargı olacağı, askeri hizmet esnasında işlenen TCK'de yazılı suçların askeri suç niteliği kazanamayacağı kabul edilmelidir" gerekçesi ile görevsizlik kararı vererek dosyayı Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Sanık Yüksel Uğur'un vekili Av. Hikmet İşler, davanın Askeri Mahkemede görülmesi için üst mahkemeye itirazda bulunurken, JİTEM'ci Uğur'un yargılanmasına önümüzdeki günlerde 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi bekleniyor.


JİTEM’İN VARLIĞI RESMEN KABUL EDİLMİŞTİ

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Emekli Albay Arif Doğan’ın JİTEM ve işlenen cinayetleriyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) bir yazı göndermişti. Kurumlardan geçtiğimiz ay gelen cevaplarda, JİTEM’in varlığı kabul edilmişti. Savcı Hakan Yüksel’in yürüttüğü soruşturmada, JİTEM adlı oluşumun, İçişleri Bakanlığının onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığının kendi inisiyatifiyle kurulduğunun tespit edildiği belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı, JİTEM’e ilişkin son dönemde çıkan haberlere dair geçtiğimiz ay bir açıklama yapmıştı. JİTEM’in varlığını resmen kabul eden İçişleri Bakanlığı, PKK’ye karşı etkin istihbarat sağlanması amacıyla JİTEM’in 1988’de kurulduğunu kaydederek, daha sonra 1990 yılında söz konusu birimin reorganizasyona tabi tutularak Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığına dönüştürüldüğünü açıklamıştı. Kayseri Eski Alay Komutanı ve JİTEM Grup Komutanı Albay Cemal Temizöz ile Korucubaşı Kamil Atak’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanık hakkında açılan davanın duruşmasında tanık olarak dinlenen Eskişehir Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da JİTEM’in varlığını itiraf etmiş ve JİTEM bünyesinde çalışan itirafçıların 1991 yılında HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ı öldürdüğünü söylemişti. Bugüne kadar başta Abdulkadir Aygan olmak üzere bir çok itirafçı da JİTEM’in varolduğunu ve kendilerinin de bu oluşumun üyesi olarak bir çok cinayette yer aldıklarını itiraf etmişlerdi.

ÖNCEKİ HABER

Kürt ezgileri yuvaya dönüyor

SONRAKİ HABER

Her işin başı hastalık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...