09 Eylül 2011 12:17

‘O arıza sen misin!’

“Ölümümden Başbakan Erdoğan ve Kadir Topbaş ve Mustafa Demir ve Mustafa Çiftçi sorumludur. Sebebi çocuklarımın yuvasını ellerinden almak istiyorlar sayın savcı bey, ölümümden bu şahıslar sorumludurlar. Gereğini yapın. Eğer yapmazsanız size hakkımı helal etmem.”Bu mektup, 45 yıldır yaşadığı evinden kentse

‘O arıza sen misin!’
Paylaş
Elif Görgü


Bu mektup, 45 yıldır yaşadığı evinden kentsel dönüşüm gerekçesiyle atılmak istenen İsmet Hezer’in intihar mektubuydu. Hezer kurtuldu, ancak evini elinden almak isteyenler bir geçmiş olsun demek yerine ona hakaret ettiler. Hezer’in yaşadığı ve kentsel dönüşüm tehdidi altında bulunan Ayvansaray Tokludede Mahallesi’ne bir televizyon programı çekimi için giden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, hastane raporunu göstererek kendisi ile konuşmak isteyen Hezer’e, “O arıza sen misin? Bunu Bakırköy’e gönderin tedavi olsun” dedi.

EV DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİ

İstanbul’un en eski mahallelerinden biri olan Tokludede, “Çöküntü bölgesi olduğu, tarihi evlerde restorasyon yapılacağı” gerekçesiyle Fatih Belediyesi tarafından boşaltılmak isteniyor. Ellerinde tapuları olduğu halde mahalleyi terk etmeleri istenen onlarca aile, yıllardır evlerine sahip çıkma mücadelesi veriyor. İsmet Hezer’in geçtiğimiz ay tarım ilacı içerek intihar girişiminde bulunması ise AKP Hükümetinin kentsel dönüşüm politikalarının vardığı noktayı da gözler önüne serdi. Hezer, komşularının tesadüfen durumu fark etmesi üzerine hastaneye kaldırarak ölümden döndürüldü. Ancak onu intihara sürükleyen koşullarda hiçbir değişiklik yok.

BELEDİYE BAŞKANI: O ARIZA SEN MİSİN!

Hâlâ tam olarak iyileşemeyen İsmet Sezer sessizliğini Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in geçtiğimiz günlerde Tokludede’yi ziyaret etmesiyle bozdu.

Demir’in kendisine geçmiş olsun demek şöyle dursun “O arıza sen misin?​” diyerek hakaret ettiğini söylüyor Hezer ve yaşananları anlatıyor: “Mahalleye geldi Mustafa Demir, bir televizyon kanalıyla orada bir röportaj yapıyorlar. İki üç tane koruması var beni yanına sokmak istemediler. Sen burada röportaj yapıyorsun kime röportaj yapıyorsun ağaçlar var ağaçlara mı yapıyorsun!

Geçmiş olsun demeyi bırak hastaneden aldığım raporu gösterdiğim zaman ‘O arıza sen misin’ dedi. Ben biraz konuşunca korumaları beni çektiler ‘Başkan daha sonra sizinle görüşecek’ dediler ama görüşmedi. Benim hanıma da ‘Bunu Bakırköy’e götürün tedavi etsinler’ demiş! Ben Bakırköy’e de giderim tabi ki çünkü benim psikolojimi bozmuşlar, mahallede herkes depresyonda; kiracısı da ev sahibi de..”

‘VERDİKLERİ PARA EVİN BİR ODASI ANCA EDER’

İsmet Hezer çok sinirli. Hem yerel seçimlerde hem genel seçimlerde AKP’ye oy verdiği için de çok pişman: “Siz burada oturamazsınız diyorlar. Niye oturamıyorum? 45 yıldır oturuyordum da şimdi niye oturamıyorum? Bizi insan yerine koymuyorlar, bu yerleri bizim elimizden bedava olarak almak istiyorlar. Tokludede İstanbul’un en eski mahallelerinden biri, Osmanlı Türk evleri diye geçiyor. En yenisi 250 seneliktir binaların. Çeşmebaşı’nda bir ev var orada Sultan Vahdettin en son oturmuş. Vahdettin Türkiye’yi terk ettiği zaman bu evden çıkıp gidiyor yani öyle tarihi bir yer Tokludede.”

DAVA AÇACAK

İsmet Hezer, FEBAYDER (Fener Balat Ayvansaray Mülk Sahipleri ve Kiracıları Koruma Derneği) ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinin de desteğiyle intihar girişimine neden olanlar için; Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Danışmanı Mustafa Çiftçi hakkında dava açmaya hazırlanıyor ve artık mücadeleyi bırakmamakta kararlı: “Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan ‘Hiç kimseyi yuvasından etmeyeceğiz, kimseyi yerinden yurdundan etmeyeceğiz, isteyen kendisi yapabilir, isteyen ilgili belediyeye yaptırabilir, 20-30 senede ödemek şartıyla’ demişti hadi biz bundan da vazgeçtik ama evime biçilen değer bir odayı ödemez. Benim bir buçuk milyonluk evimi 350 bin liraya almak istiyor ama ben sonuna kadar uğraşacağım.”
(İstanbul/EVRENSEL)


ZORLA KAMULAŞTIRMA

FATİH Belediyesi Ayvansaray Tokludede Mahallesini 5366 sayalı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun ile yönetmeliğe dayanarak “Yenileme Alanı” ilan etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de 9 Ocak 2006 tarihinde bu kararı uygun bularak onay için Bakanlar Kuruluna sundu. Bakanlar Kurulu da 3 Nisan 2006 tarih ve 2006/10299 numaralı kararı ile bölgenin yenileme alanı olarak tescil ve ilan edilmesine karar verdi. Bu karar, 22 Nisan 2006 tarih ve 26147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 81 aile 149 hissedar bulunan mahallede ev sahipleri kamulaştırma tehdidi ile mülklerini satmaya zorlanıyor. Fatih Belediyesi projenin maliyetinin 30 milyon lira olduğunu açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

‘Geç olmadan harekete geçin’

SONRAKİ HABER

‘İşçi’nin değil ‘iş’in sağlığı önemli olunca...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...