Çin’deki Apple:Yenilikçi çalışma koşulları!
Tarih 24 Eylül 2011. Kurumsal Kötü Muameleye Karşı Öğrenciler Birliği isimli Çinli bir organizasyon, Hong Kong’un finans merkezinde bulunan Apple mağazasının açılışını protesto etti. Birliğin üyeleri Bu ABD’li şirketin tedarik zincirlerinde çalışanların uğradığı bir dizi hak gaspına tepki gösterdiler.&Cced
Çünkü Apple’ın yenilikçi ürünlerinin arkasında, binlerce kadın ve erkek işçinin uzun çalışma saatleriyle boğuştuğu, büyük baskı altında ve üretimde kullanılan toksik maddeler karşısında uygun koruma olmaksızın çalışması var.
İŞÇİLER ZEHİRLENİYOR
2009 yılında, Suzhou şehrinde kurulu Wintek’te 137 işçi, “hekzan” maddesinden zehirlendiler. Bir yıl sonra, Apple’in logolarını cilalama işini yürüten Yun Heng Metal fabrikasında 8 işçi de aynı maddeden zehirlenerek ciddi şekilde hastalandı. 2011’e geldiğimizde ise Chengdu şehrinde bulunan ve iPad üretimi yapan Foxconn fabrikasında meydana gelen patlamada 3 kişi yaşamını yitirdi ve 15’in üzerinde kişi de yaralandı. Tüm bu olayların karşısında Apple sessizliğini korumayı tercih etti. Tabi ki batı medyası da aynı şekilde.
BASKILARA DAYANAMAYIP İNTİHAR ETTİLER
Foxconn’da yakın zamanda-2010 yılının ilk aylarında-dayanılmaz hale gelen baskılar nedeniyle bir dizi işçi intiharı meydana geldi. Yaşanan bu “aşırı” durum uluslararası basın kurumlarında da bir etki yarattı ve Foxconn’un en önemli müşterileri, Apple ve HP, çalışma koşullarının düzeltilmesi için önlem alacaklarını duyurdular. Ancak intiharlardan bir yıl sonra bile, çalışma koşullarında hiçbir değişiklik olmadığı gibi, Çinli şirket, fabrikanın üretim bölümünü de Chengdu’nun endüstri merkezlerinden çok uzaklara taşımıştı.
Bu arada SACOM, ayda 80 ile 100 saat arasında bir zamana ulaşan fazla mesaileri,
Ücretlerin sistematik olarak düşük hesaplandığını, zehirli maddelerle çalışan kadın ve erkek işçilerin nasıl korunaksız bırakıldığını ve Foxconn’a katılmak isteyenlere “batı standartında çalışma koşulları” sözü veren reklam broşürlerinin altındaki askeri stratejileri belgeleriyle ortaya çıkardı.
JOBS HUZUR İÇİNDE YATSIN AMA...
Apple, dünyayı ürünleriyle işgal eden elektronik markaların ne en iyisi ne de en kötüsü.
Sömürü ve işçilerin zehirli maddelere maruz kalması, küresel moda ve konfeksiyon sektörleriyle güvencesizlik açısından yarışan bu sektörün değişilmezlerinden biri.
HP, Dell ya da Samsung da, Asyalı ya da uluslararası organizasyonlar tarafından tepki gösterilen şirketler arasındalar.
Apple da, hiç şüphesiz, markasının fabrikaların acı gerçeğinden çok uzakta kalan bazı kurumsal değerlerle ilişkilendirilmesini istiyor. Yaşananlar medyatik sessizlik sarmalarında gömülüyken ve biz marka, şirket ve postmodernizmin gurularını baş tacı etmeye devam ederken, işçilerin haklarına yönelik tecavüzler hiç durmadan ve genişlerek devam ediyor.
Uluslarası üretim sisteminin bugünkü durumunda, öyle görünüyor ki “innovasyon” ve gelecek vizyonu büyük bir imparatorluk kurmak için yeterli.
Steve Jobs huzur içinde dinlensin. Ancak umuyoruz ki Foxconn’un kadın ve erkek işçileri de yaşarken huzuru bulabilsinler.
* Pompeu Fabra Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi
Rebellión’dan çeviren Elif Görgü