29 Ekim 2011 15:01

Sıra barışın kalemlerinde

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın ardından Yazar Ragıp Zarakolu’nun da son yapılan ‘KCK’ operasyonları kapsamında göz altına alınması, sıranın, barışın kalemlerine geldiğinin göstergesi oldu. BDP’li birçok seçilmiş milletvekili, belediye başkanı, parti yöneticisi ve üyesinin tutuklanmasının ardından sıra art

Sıra barışın kalemlerinde
Paylaş
Sultan Özer

ZARAKOLU DA GÖZALTINDA

İstanbul’da ‘KCK’ adı altında başlatılan gözaltı furyası devam ediyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı polislerin dün BDP İstanbul Siyaset Akademisinin yanı sıra birçok adrese yaptığı baskınların yanı sıra Mersin, Muğla ve Yalova’da toplam 42 kişi gözaltına alınmıştı. Polisin elinde 70 kişilik bir yakala listesi olduğu bilgisi ortalıkta dolaşırken, gözaltılar da devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye Yayıncılar Birliği Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı olan gazetemiz ve Özgür Gündem yazarı, yayıncı Ragıp Zarakolu da gözaltına alındı.

OĞLU DA TUTUKLANMIŞTI

İstanbul’da 4 Ekimde yapılan baskınlarda gözaltına alındıktan sonra 7 Ekimde tutuklanan 98 kişi arasında Zarakolu’nun oğlu Deniz Zarakolu da bulunuyor.

Zarakolu’nun yanı sıra BDP Bağcılar İlçe Örgütü Üyesi ve Kül-Der Yöneticilerinden Nizam Özmen isimli yurttaş da Amasya’da gözaltına alındı. Özmen’in, depremzedeler için İstanbul’dan Van’a götürülen yardım kamyonundan indirilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

EMEP; ‘BİRLİK’ ÇAĞRISI YAPTI

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “KCK Operasyonu” adı altında İstanbul’da aralarında Prof. Dr. Büşra Erşanlı ve yazar Ragıp Zarakolu’nun da olduğu 70 BDP’linin gözaltına alınmasını kınadı. Gürkan, bu diktatör anlayışa karşı tüm kesimleri “birlik” olmaya çağırdı.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan gazetemize yaptığı açıklamada, İstanbul’daki gözaltıları kınadı. “AKP hükümeti, yerel seçimler sonrası ve genel seçimler sürecinde başlattığı sürek avına devam ediyor” diyen Gürkan, Erciş merkezli yaşanılan depremin ardından yurttaşlar hızla barınma, ısınma, gıda sorunlarının giderilmesi için hükümetten gayret ve çaba beklerken, hükümetin Kürt siyasetçileri ve onların destekçilerinin peşine düştüğüne dikkat çekti. Gürkan, “Depremin ardından yapılacak çalışmalarda BDP’yi dışlayan, suçlayan anlayış, siyaset alanında da hiç bir muhalefete tahammül göstermeyeceklerini son gözaltılarla ispat etmektedir. Demokratik anayasadan bahsedenler acaba BDP’nin Anayasa çalışmalarında yer alan Prof. Dr. Büşra Ersanlı da dahil 70 civarında siyasetçinin gözaltına alınmasını nasıl açıklayacaklar?​” diye sordu.

Gazeteci, siyasetçi, seçilmiş belediye başkanı, bilim insanı, AKP hükümetine ne kadar muhalif kesim varsa hepsinin tehdit altında olduğuna vurgu yapan Gürkan, bu gözaltı ve baskıların BDP ve Kürt siyasetçileri yalnızlaştırma anlayışının bir yansıması olduğunu söyledi. Gürkan, yapılanların, bu anlayışın yarın tüm muhaliflerin sesini kesmek için yapacaklarında sınır tanımayacağını gösterdiğini de ifade etti.

“Ezilen tüm toplum kesimlerini birlik olmaya” çağıran Gürkan, “Bu demokrasi düşmanı, hukuktan ve adaletten yoksun diktatör anlayışa karşı tüm ezilen, sömürülen, yok sayılan kesimlerin birlik olmaktan, güç olmaktan başka şansları kalmamıştır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


‘UTANÇ TABLOSUNUN SORUMLUSU AKP’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi: Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu’nun gözaltına alınmasını kınıyoruz. Ülkemizde gazetecilere, aydınlara, insan hakları savunucularına yönelik baskılar hiç azalmadığı gibi, giderek daha da ağırlaşıyor. 2009 yılının başından bu yana geçen 3 yıla yakın sürede, 110’dan fazla gazeteci cezaevine girdi. Bunların 50’si bir süre tutuklu kaldıktan sonra, tutuksuz yargılanmaları devam etmek üzere serbest bırakılırken, halen tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde 63 gazeteci bulunuyor. Tahliye edilenlerin yeri boş bırakılmıyor, yeni gazeteci ve aydınlar cezaevine konuluyor.

Son günlerde KCK operasyonu adı altında, gazeteci, yazar ve aydınlara yönelik olarak yaygınlaştırılan gözaltı ve tutuklamalar da bunun bir parçasıdır. Ortaya çıkan bu utanç tablosunun tek sorumlusu; gazeteci meslek örgütlerinin, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan TCK ve TMK hükümlerinin değiştirilmesi taleplerini reddeden 10 yıllık tek parti iktidarıdır. Antidemokratik yasalar ve politikalar, ülkemizi demokrasi idealinden uzaklaştırıyor. Medya sahipleri üzerinde oluşturulan mali baskılar ve gazeteciler arasında yaratılan korku imparatorluğu; halkın gerçekleri öğrenmesini ve doğru bilgiye ulaşmasını engelliyor.

Basın ve ifade özgürlüğü uğruna cesaretle mücadele veren meslektaşlarımız ise ne yazık ki gözaltı ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılıyor. Ülkemizin, temel insan hak ve özgürlüklerinin hiçbirinin kullanılamayacağı bir ortama doğru sürüklenmesinden dolayı büyük endişe taşıyoruz. Bu nedenle, bir kez daha parlamentoyu, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar karşısında gerekli yasal değişikliklerin yapılması konusunda derhal hareket etmeye çağırıyoruz.


‘ZARAKOLU  SERBEST BIRAKILMALIDIR’

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay: Evrensel Gazetesi Yazarı, İnsan Hakları Savunucusu, Edebiyatçı Ragıp Zarakolu’nun gözaltına alınması, basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü zedeleyen bir iklime yol açan yeni bir örnektir.

Bizler, cezaevlerindeki gazetecilerin, yazarların serbest bırakılmasını, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların ortadan kalkmasını beklerken, tersine bu alanda  yeni gözaltılar, tutuklamalar kabul edilemez. Ragıp Zarakolu’nun en kısa sürede serbest bırakılmasını  bekliyor ve talep ediyoruz.

Gazetecilerin, aydınların, yazarların  cezaevlerine doldurulması, hem  dışarıda kalan yazarlar, aydınlar için bir tehdit hem de ciddi bir otosansür nedenidir. Bu durum ise demokrasilerde yeri olmayan bir olgudur. 


HÜKÜMETİN GÖZALTI TERÖRÜ DEVAM EDİYOR

Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi önceki gün yaptığı basın açıklamasında Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Açıklamada hükümet “KCK operasyonu kisvesiyle BDP’ye yönelik saldırılarına bir yenisini eklemiştir” denildi. Aynı zamanda sendikanın da üyesi olan Ersanlı, “KCK adli maskaralığının son dalgasının mağdurlarından biri olmuştur. Sorumlu ve politik bilinci haiz bir sosyal bilimci olan Prof. Dr. Ersanlı BDP parti meclisi üyesidir, bu nedenle de bugün AKP’nin adli kırbacının hedefi olmuştur. Politik görüşü bu hükümetçe beğenilmediği için türlü hukuki gerekçelerle gözaltına alınan, cezaevine konan ilk bilim insanı da” olmadığı kaydedildi. Eğitim Sen olarak sürecin takipçi olunacağının belirtildiği açıklamada “Hukuk devleti ilkesini ayaklar altına alan son dönemdeki bu yargı rezilliklerine karşı da sessiz kalmayacağımız açıktır. Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin DGM’lerin isim değiştirmiş halinden başka bir şey olmadığını yüksek sesle dile getirmenin zamanı” geldiği belirtildi.

Açıklamanın devamında “Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi olarak üyemiz, hocamız Prof. Dr. Büşra ERSANLI’nın, tüm sorumlu bilim insanlarının ve tüm demokrasi mücadelesi verenlerin karşılaştığı baskılara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Sesleri sesimizdir, sesimiz sesleridir!” denilerek bir kez daha Prof. Ersanlı’ya sahip çıkılacağı belirtildi.


GÖZALTILARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklamayla, Yazar, Yayıncı ve İnsan Hakları Gönüllüsü Ragıp Zarakolu’nun ‘KCK’ operasyonu kapsamında gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İHD’den yapılan açıklamada, akademisyen Büşra Ersanlı nasıl ki demokratik ve özgür bir Anayasa çalışmaları nedeniyle gözaltına alındıysa Ragıp Zarakolu da bu ülkede muhalif düşüncede olan insanların akıbetine uğratılmak isteniyor denildi. İHD açıklamasında, elinizi; düşünen, üreten barış için mücadele eden insanların üzerinden çekin denildi. İHD, yaşanan gözaltılara karşı insan hakları örgütlerini, sanatçı ve aydınları susmamaya tepki vermeye çağırdı.


GÜLER YÜZLE KARŞILAMAYACAĞIZ

Yazar Tevfik Taş: AKP’nin yaptığı şey kendi muhaliflerini tutuklama olayıdır. Bütün KCK operasyonlarında yapılan budur. Zarakolu’nu, gözaltına alıyorlar. Zarakolu silah kullanan, bomba patlatan, hükümete yönelik darbe girişimlerinde bulunmuş bir insan değil. Aynı şekilde Prof. Büşra Ersanlı’da  öyle. Zarakolu, bir yayıncı, bir yazar. Bu kimliğiyle muhalif bir duruşa sahip bir kişi. Ragıp Zarakolu’unun işleri devam edecek, yaptıkları devam edecek, biz onun yaptıklarını devam ettireceğiz. Kamuoyu yaşanılanların farkındadır. Van’daki depremden sonra gizlenen o faşizan anlayış tekrar ortaya çıkmıştır. Saldırıları, zulmü güler yüzle karşılamayacağız.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler dayanışma için Erciş’te

SONRAKİ HABER

Altyazı Kutluğ Ataman’la izliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa