12 Kasım 2011 09:01

‘Zenne’ Malatya’ya giremeyecek mi?

48. Antalya Uluslararası Film Festivali’nden 5 ödülle dönen ‘Zenne’ isimli filmin, 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’ndeki gösterimine 2 haftadan az bir süre kala bürokratik engeller öne sürülerek gösterim dışı bırakılmak istendiği iddia edildi. Eş cinsellere yönelik ayrımcılığı konu edinen ‘

‘Zenne’ Malatya’ya giremeyecek mi?
Paylaş

Eylül 2011 başında 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümüne festival ekibince davet alan filmin, ön elemeleri 10 Ekimde geçtiğini ve festival komitesi tarafından istenen tüm belgelerin de teslim edildiğini aktaran Alper ve Binay, “Zenne’nin festivalin ulusal yarışma bölümündeki 8 filminden biri olduğu, festivalin tüm promosyon yayınlarında ve basında duyurulmuştur. Ancak festival komitesi 9 Kasım 2011’de, Kurban Bayramı’nın son gününde telefonla bizi arayarak, daha önceden talep edilmemiş olan ve sadece Kültür Bakanlığından belirli bir süreç sonucunda alınabilen ‘Eser İşletme Belgesi’ni kendilerine 18 Kasıma kadar teslim etmemizi istemiştir. ‘Eser İşletme Belgesi’, vizyona girecek tüm sinema filmlerinin Kültür Bakanlığından edinmesi gereken bir evraktır. 1 Kasım 2011 tarihinde yapısal bir yenilemeye giden ve müdürü görevden alınmış olan birim henüz akıcı hizmet verememektedir. Malatya Film Festivali’nin bakanlık bünyesindeki bu değişim ve gecikmelerden de haberi olduğunu tahmin ediyor, 10 gündür bağlantıyı kesmiş festival ekibinin bayramın son günü akşam üzeri bu belgeyi talep etmesinde kötü niyet seziyoruz” ifadelerini kullandılar.

Zira Antalya Altın Portakal Film Festivali dahil pek çoğu bu ön şartı festivallerde aramadığını ve Sanatsal Etkinlikler Komisyonunun yayınlamış olduğu bildirgelerde Türkiye çapında kaldırıldığına dikkat çeken belirten yönetmenler, ayrıca Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliğinden (SE-YAP) elde ettikleri bilgilere göre, film festivalleri ticari dolaşım alanları olmadığından, ‘Eser İşletme Belgesi’ zorunluluklarının olmadığını dile getirdiler.

DOLAYLI SANSÜR

1990’lı yıllarda bazı filmlerin bu sebeple festival dışında bırakıldığını ve dolaylı yoldan sansüre tabi tutulduğunu hatırlatan yönetmenler, daha sonra bu uygulama yönetmeliklerinden çıkarıldığını aktardılar. Malatya Valiliği himayesinde gerçekleşen ve henüz ikincisi yapılmaya çalışılan bir festivalin daha en baştan böyle bir imajla anılmak istemeyeceğini ümit ettiklerini belirten yönetmenler, “Zenne filmi, yakında vizyona çıkacağı için, Kültür Bakanlığının Telif Hakları Temsilciliğindeki yapısal problem giderildiği anda ‘Eser İşletme Belgesi’ne resmi başvurusunu yapacaktır. Ancak bu belgenin alınması, Malatya Film Festivali’nin şart koştuğu 18 Kasım 2011 tarihine kadar bizim dışımızdaki sebeplerce mümkün görünmemektedir” şeklinde konuştu.

Aynı durumun, ‘Unutma Beni İstanbul’ filmi için de geçerli olduğunu aktaran yönetmenler, projenin yapımcı ve artistik direktörü Hüseyin Karabey ile yaptıkları görüşmeler sonucunda onların da 18 Kasıma kadar söz konusu belgeyi temin edemeyeceklerini öğrendiklerini dile getirdiler.

‘ENGELLER UTANCI BÜYÜTÜR’

Umutlarının, önceden özel davetle ve ısrarla dahil ettikleri filmlerinin, son anda ve halkının muhafazar olduğunu satır arası öne süren yetkililerin ‘Zenne’yi festival programından çıkarmayacakları yönünde olduğunu belirten yönetmenler, filmin Doğu Anadolu’daki sinema izleyicileriyle buluşma ve diğer filmlerle yarışma imkanından men edilmemesini istedi. Nefret cinayetlerinin Türkiye’nin her yerinde yaşanan acı bir gerçek olduğuna dikkat çeken yönetmenler, ‘Zenne’ filminin Doğu Anadolu’daki gösterimine konulmaya çalışılan suni engellerin bu utancın ancak katmerlenerek büyümesine sebep olacağını sözlerine eklediler. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yazarlar Zarakolu için Stockholm Büyükelçisine gitti

SONRAKİ HABER

Bizim köye devrimciler geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa