23 Kasım 2011 09:36

Bugünün özrünü kim dileyecek?

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Zaman gazetesine verdiği demecin ardından başlayan Dersim polemiğinin ardından yeni belgeler açıklayacağını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda “Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben ö

Bugünün özrünü kim dileyecek?
Paylaş

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Başbakan Erdoğan, çeşitli kitaplarda Dersim Katliamına ilişkin yayınlanmış belgelerden örnekler verdiği konuşmasında, ‘KCK’ adı altında gerçekleşen operasyonlar için de “KCK operasyonlarını bir başbakan olarak ben bugüne kadar aynen destekledim ve destekliyorum” dedi. Erdoğan Kürt sorununda asimilasyon ve red politikalarını sona erdirdikleri iddiasını da yineledi.

‘KCK OPERASYONUNU DESTEKLİYORUM’

AKP’nin ülkenin siyasetine, demokrasisine, hak ve özgürlüklerine musallat olan her bela karşısında 9 yıl boyunca dimdik durduğunu savunan Erdoğan, “Nice dokunulmaz konu vardı. Biz hepsine dokunduk” dedi. “KCK operasyonlarını bir başbakan olarak ben bugüne kadar aynen destekledim ve destekliyorum” diyen Erdoğan, “Nelerin nereden taşındıkları ortada. Adam kendisinin yapması gereken hukuk mücadelesini yürütmüyor, örgüt elemanı olarak bu ülkenin beraberliğini bozmanın gayreti içinde olmuşlar. Buna illegal bir yapılanmaya, kalkıp da bir hukuk devletinin müsaade etmesi düşünülebilir mi?​” şeklinde konuştu.

KÜRT SORUNUNU ÇÖZMÜŞ!

Başta Dersim konusu olmak üzere bir çok katliam ve darbe dönemini istismar etmekle sık sık suçlanan Erdoğan, “Hiçbir ismi, hiçbir korkuyu, tarihi hiçbir olayı bir istismar aracı olarak kullanmaya asla tenezzül etmedik” dedi. “Faili meçhullerle yüzleşmeden demokrasinin inşa edilemeyeceğini biliyorduk. Ve bunlarla yüzleştik, devam ediyoruz” iddiasında bulunan Erdoğan, “Siyasi vesayetle yüzleşmeden muasır medeniyetler seviyesine ulaşılamayacağını biliyorduk. Ret ve inkar politikalarıyla yüzleşmeden Kürt meselesinin çözülemeyeceğini biliyorduk. Onun için ret politikalarını biz çözdük, biz ortadan kaldırdık. Bu iktidarın anlayışında ne ret politikası, ne inkar ne de asimilasyon politikası vardır” dedi.

DERSİM’E İLGİSİ SİYASETE YÖNELİK DEĞİLMİŞ!

AKP’nin Dersim’le, Dersim Katliamı’yla ilgisinin yeni, güncel ve siyasete yönelik olmadığını iddia eden Erdoğan, Dersim katliamına ilişkin bilgilerin yer aldığı Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Son Devrin Din Mazlumları’ kitabından örnekler okudu. Raporlarda geçen, ‘Dersim hükümeti cumhuriye için bir çıbandır. Bu çıban üzerinde kati bir ameliye yapmak ve ihtimalatı selameti memleket namına farzı ayımdır’ cümlesini hatırlatan Eroğan, Dersimlilerin, göç ettirilmesi ve katledilmesine ilişkin maddeleri okudu. “1937-38-39 yıllarında Dersim’de büyük bir dram yaşanıyor” diyen Erdoğan, “Havadan, karadan toplarla Dersim’de hareket eden her şey katlediliyor. O dönemde sadece CHP var. Şimdi CHP kendi geçmişini güya bunlardan kurtaracak onun için bana fatura kesmek istiyor. Özür dilesin diyor. Bütün bu işlerin valisi her şeyi sizsiniz. Bizim devlet olarak özür dilememize mani bir şey yok ama. Bu işin nedeni sizin zihniyetiniz, CHP zihniyeti” dedi.

‘AYIPTIR, ZULÜMDÜR, CİNAYETTİR’

“Seyit Rıza’nın hikayesi yürek burkucudur” diyen Başbakan, “Son sözünü sordum. 40 liram var oğluma verirsiniz dedi. Bu sırada Fındık Hafız asılıyordu. Asarken iki kez ip koptu. Fındık Hafız’ın idamı bitti. Seyit Rıza’yı meydana çıkardık. Soğuktu etrafta kimseler yoktu. Ama Seyit Rıza meydan insan dolmuş gibi sessizliğe hitap etti. “Evladı kerbalayık. Bir hatayık. Ayıptır zulümdür, cinayettir” diyor. Sayısı bugün daha bilinmeyen binlerce insan katlediliyor. Yuvalar yıkılıyor” şeklinde konuştu. Dersim’de yapılan katliamın bilançosunu veren Erdoğan, “1936-37-38-39’da toplam 13 bin 806 kişinin öldürüldü” dedi.

TRAJİKOMİK ÖZÜR

“Sayın Kılıçdaroğlu nereye kaçıyorsun? Bunlardan nasıl sıyrılacaksın” diyen Erdoğan, “Ben mi özür dileyeceğim, sen mi dileyeceksin? Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum. Ancak CHP adına, CHP zihniyeti adına özür dilemesi gereken varsa, şu anda güya yeni CHP’nin genel başkanıyım diyorsun ya. ‘Onur duyuyorum’ diyorsun ya hadi onurunu kurtar bakalım” dedi. İktidarda olduğu dönem boyunca Kürt sorununda çözümsüzlük politikasında ısrar eden, binlerce kişinin cezaevlerine dolduran, onlarca Kürt çocuğunun asker ya da polis kurşunuyla katledilmesine ilişkin hiçbir girişimde bulunmayan Errdoğan’ın özrü ve “Dersim yakın tarihimizdeki en acı en trajik olaylardan biridir. Dersim aydınlatılmayı bekleyen bir faciadır” sözleri dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Siirt’te ev baskınları: 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

'Soykırım tutuklamalarla sürüyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...