02 Şubat 2012 11:52

Barış Güler’den google temizliği

Eski İstanbul Valisi  yeni AKP Milletvekili Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, 77 İnternet sitesine toplu olarak açtığı davayla, hakkındaki haberlerin tümü  için “yayından çıkarma” kararı aldırdı.Gazetemizin İnternet sitesi evrensel.net’in de arasında bulunduğu karar;  Birgün, Milliyet, Ra

Barış Güler’den google temizliği
Paylaş

Gazetemizin İnternet sitesi evrensel.net’in de arasında bulunduğu karar;  Birgün, Milliyet, Radikal, Akşam gibi ulusal gazetelerden, yerel Çağdaş Tuzla gazetesine, Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, t24.com, halilozen.com, Tüm Gazeteler, Samanyolu Haber, Haber Link gibi İnternet sitelerine dek geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Güler’in kaldırılmasını istediği haberlerin içinde babası Muammer Güler’in basın açıklamaları ve kendi avukatı Ahmet Şafak Kuş’un tekzip metinleri de bulunuyor.

NÖBETÇİ MAHKEMEDEN ‘TORBA KARAR’

AKP Milletvekili Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, 2008-2011 yılları arasında hakkında haber yapanlara adeta savaş açtı. Güler, önce 77 İnternet sitesine tek tek mail yollayarak kendisiyle ilgili yayınların iki gün içinde çıkarılmasını talep etti. Sitelerden bazıları bu talebi yerine getirirken çoğu yayınına devam etti. Bunun üzerine nöbetçi 23. Sulh Ceza Mahkemesine başvuran Güler, 77 İnternet sitesini listeleyerek kendisiyle ilgili haberlerin yayından çıkarılmasını istedi. Mahkeme, 77 İnternet sitesindeki, magazinden, jandarma fezlekelerine dayanarak yapılmış haberlere kadar neredeyse her biri ayrı 100’ün üzerindeki haber için bir “torba karar” aldı ve haberlerin tamamının “Haksız kazanç edinildiği yolunda ibareler barındıran ya da özel hayatı ilgilendiren yazı, ibare ve yorumlar” bulundurulduğu gerekçesiyle  kaldırılmasına hükmetti.

Bununla da yetinmeyen mahkeme servis sağlayıcılarına ulaşılamayan dokuz İnternet sitesinin yayınını çıkarması için kararın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) gönderilmesine karar verdi. Ancak TİB mahkemeye gönderdiği cevap yazısında, “Yetkisi ve görevi dahilinde olmadığından” mahkemenin talebini yerine getiremeyeceğini bildirdi. Mahkeme kararının 77 İnternet sitesine tebliğinden sonra itirazların başlaması bekleniyor.

BABASININ AÇIKLAMASI DA KALKACAK

77 İnternet sitesi için yayından çıkarma kararı alan Barış Güler, hızını alamayarak babası Muammer Güler’in basın açıklamasını da yayından çıkarma kararı aldırttı. Muammer Güler, oğlunun Akfırat’ta sahibi olduğu devlet ait orman arazisi ve jandarma dinlemesine takılan Akfırat Çetesi Tutuklu Sanığı Enes Yıldız’la olan  konuşmalarının basına yansıması üzerine bir açıklama yayınlamış ve iddiaları reddetmişti.  Bununla da yetinmeyen Güler, kendi avukatı Ahmet Şafak Kuş’un aynı konuyla ilgili yayınlattığı bir tekzibi de “Kişilik haklarına saldırı” olarak değerlendirdi ve yayından çıkarılmasını talep etti. 23. Sulh Ceza Mahkemesi  Hakimi Abdurrahman Orkun Dağ tarafından bu talebin de uygun görülmesi şaşkınlık yarattı.

BİR CÜMLE BİLE YETTİ

Tekzip gönderilen haberler ağırlıklı olarak Akfırat Çetesi davasından tutuklu yargılanan Enes Yıldız ile Barış Güler arasındaki  jandarma fezlekesine girmiş telefon görüşmeleri, hafriyat ilişkileri ve Barış Güler’in Akfırat’ta sahibi olduğu orman arazisi ile ilgili. Ancak bunların dışında yazdığı makalesinde Barış Güler’den tek bir cümle ile bahsedenler de mahkeme kararından payına düşeni aldı. Örneğin, gokyuzuhaber.com sitesinde yayınlanan “İşsizlik diye bir şey yok!” başlıklı makalede “Güler’in oğlu da zaten Akfırat’ta arsa sahibi biliyorsunuz” cümlesi, sitenin yayınını çıkarma cezası almasına yetti. Oysa baba Muammer Güler: “Oğlum Akfırat’ta arsa alarak yatırım yaptı” diyerek o arsanın savunusunu yapmıştı.

TEKZİP YOK ÇIKARMA VAR

Barış Güler’in  mahkeme dilekçesini  dayandırdığı 5651 sayılı İnternet’i düzenleyen yasanın 9. maddesi, gerekli görülen hallerde yayından çıkarma ve haber büyüklüğü kadar tekzip yayınlamayı kapsıyor. Oysa ki Güler, dilekçesinde tekzip istemedi. Mahkeme ise bu durumu şikayetçinin “Yayından çıkarma ve yerine cevap metni yayınlama hakkı” bulunduğunu belirterek “Mahkememize yapılan talep sadece yayından çıkarmadır” diyerek belirtti

SANAL ALEM TEMİZLİĞİ!

Barış Güler’in kendisi hakkında 2008’den beri çıkan olumsuz haberleri tek tek saptayıp, 77 İnternet sitesi hakkında “Yayından çıkarma kararı” aldırtması, üstelik kendi babasının ve avukatının daha önce yayınlanmış açıklamalarını bile “Kişilik haklarına saldırı” gerekçesiyle listeye koydurması şaşkınlık yarattı. Bu durum Güler’in, hakkında çıkan haberlerin izlerini İnternet’ten tek tek silme çabası olarak değerlendirildi.

DÖRT YIL NEDEN BEKLEDİ?

Barış Güler’in itiraz ettiği haberler son dört yılı kapsıyor. Bu haberler önce yazılı basında ardından da İnternet sitelerinde yer aldı. Güler’in bu haberlerle ilgili itirazı için neden dört yıl beklediği; haber sahiplerine  daha önce neden “Haksız kazanç edinildiği yolunda ibareler barındıran ya da özel hayatı ilgilendiren yazı, ibare ve yorumlar” içeren haberler yaptıkları için  ceza ya da tazminat davası açmadığı ise bilinemiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan sözünü neden tutmuyor?

SONRAKİ HABER

Sendika düşmanlığı bir kez daha kanıtlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...