05 Mayıs 2012 11:14

Beşikçi: AKP sorunu anlamadığı için inkara devam ediyor

Çok sayıda yazar ve araştırmacının katılımıyla İsmail Beşikçi Vakfı'nın (İBV) ve İsmail Beşikçi Araştırma Kütüphanesi'nin açılış töreni Cezayir Restaurant Salonu'nda gerçekleştirildi.İsmail Beşikçi ve Beşikçi'nin eşi Leman Beşikçi'nin katıldığı törene, BDP Bitlis Mi

Beşikçi: AKP sorunu anlamadığı için inkara devam ediyor
Paylaş

İsmail Beşikçi ve Beşikçi'nin eşi Leman Beşikçi'nin katıldığı törene, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, eski Milletvekili Ufuk Uras gibi isimlerin yanı sıra Avrupa ve Türkiye'den çok sayıda yazar ve şair katıldı. Törene katılamayan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve yazar -şair Murathan Mungan ise mesaj gönderdi.

'TEMEL AMAÇ ARAŞTIRMACILARA KAYNAK SAĞLAMAK'

Törenin yapıldığı salonun girişinde Beşikçi'nin kitapları sergilenirken, açılış konuşmasını ise Vakıf Başkanı İbrahim Gürbüz yaptı. Vakfın planlarını ayrıntılı olarak aktaran Gürbüz, "Bu vakıf araştırmacılara büyük kaynak olmayı baş hedefi yapmıştır. Kütüphanemizde Beşikçi'nin bütün eserleri ve çalışmaları mevcuttur. Tamamlanmış çalışmalarımızın hazırlıkları tamamlandığında Türkiye'nin karanlıkta kalan yıllarına ulaşılır kılmayı hedefliyoruz" dedi. Gürbüz'ün konuşmasından sonra Beşikçi'nin yıllardır verdiği mücadeleyi anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından konuşan Beşikçi ise, hazırladığı kitap ve dergilerden ötürü zaman zaman evine ve çalışma ofisinde aramaların yapıldığını söyledi. Bütün aramalarda kitapları ve dergilerine sürekli el konulduğunu hatırlatan Beşikçi, "Biz bugün kurduğumuz bu vakıfla bütün arşivlerin korunma altına alınmasını sağlayacağız. Neyi araştıracağını bilen arkadaşlar, rahatlıkla vakfın kütüphanesiyle araştırmasını yapabilecek. Bütün kütüphane araştırmacılar için önemli bir yere sahip olacak" dedi.

'KÜRTÇE SEÇMELİ DEĞİL ZORUNLU OLMAK ZORUNDA'

Kürtlerin yıllarca verdikleri mücadele sonrasında kazanımlar elde ettiğini sözlerine ekleyen Beşikçi, yaşananlar ile resmi tarih arasında fark olduğuna dikkat çekerek, "Bu kütüphane, yaşananlar ile resmi tarihte verilenler arasındaki farkları yapılan araştırmalarla ortaya koyacak. Bu kütüphaneyle geçmiş hakkında bilgi sahibi olunacak. Bizler tekrardan geçmişi araştırıp, tekrardan kuracağız" dedi. Türkiye'deki Kürt sorunun artık uluslararası bir sorun olduğunu da sözlerine ekleyen Beşikçi, AKP Hükümeti'nin bu sorunu tam olarak anlayamadığını ve bu yüzden inkar ve asimilasyon politikalarını yürüttüğünün altını çizdi. Son olarak Kürtçenin seçmeli ders olma tartışmalarına değinen Beşikçi, "Kürtçenin seçmeli ders olması hükümetin sorunu iyi anlamadığının en somut göstergesidir. Kürtçe, Türkler, İngilizler ve Almanlar için seçmeli ders olabilir, ama Kürtler için olmaz. 20 milyonu aşkın bir nüfusu olan bir halkın dili seçmeli değil zorunlu dil olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Beşikçi'nin konuşmasından sonra ise BDP Milletvekili Zenderlioğlu ve Sur Belediye Başkanı Demirbaş kısa konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından tören kokteyl ile son buldu. (İstanbul/DİHA)


BEŞİKÇİ VAKFI

27 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yapılan yayınla resmi olarak kurulan İsmail Beşikçi Vakfı'nın asıl kuruluşun Beşikçi'nin doğum günü olan 5 Ocak 2012 tarihinde yapıldı. Bütün çalışmalarını tamamlayan Beşikçi Vakıf, arşiv ve dokümantasyon çalışmalarıyla araştırmacılara kaynak sağlamayı hedeflerken, Beşikçi'nin eserlerinin ise Türkçe, Kürtçe dilleri dışında İngilizce ve Almanca çevirileriyle hizmet sunacak. İki yılda bir başta bir sosyoloji olmak üzere farklı dallarda araştırmacılara İsmail Beşikçi Ödülleri olan vakıf, uzun vadede projeleri arasında Üniversite ve müze açmayı planlıyor. Önümüzdeki günlerde dergi, web sayfası, sergi gibi çalışmalarıyla araştırmayı özendirme çalışmaları yürütecek. Vakıf ayrıca araştırma alanlarında başarı gösteren öğrencilere bursta verirken ayrıca Diyarbakır'da da İsmail Beşikçi Kültür ve Kompleksi kuracaklarını da duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Devrimci Gençlik Köprüsü yeniden onarıldı

SONRAKİ HABER

Engelliler, Engelsiz Türkiye Partisi'ni kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...