13 Mayıs 2012 05:58

Gözaltında polis işkencesi

Gençlik Federasyonu Derneği’ne yönelik operasyonda gözaltına alınan dernek üyelerine işkence yapıldığı ortaya çıktı.9 Mayıs günü sabah saatlerinde yapılan baskında Gençlik Federasyonu Derneği’ne kapıları kırarak giren polis 10 kişiyi gözaltına almıştı. Üç günlük gözaltı süres

Gözaltında polis işkencesi
Paylaş
Ruken Tunçel - Derya Dursun

9 Mayıs günü sabah saatlerinde yapılan baskında Gençlik Federasyonu Derneği’ne kapıları kırarak giren polis 10 kişiyi gözaltına almıştı. Üç günlük gözaltı süresinin ardından dernek üyeleri dün adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusundan sonra serbest bırakılan üç dernek  üyesinin yüzlerindeki, vücutlarındaki morluklar ve yaralar gözaltına alınışları sırasında ve gözaltında işkence gördüklerini ortaya koyuyordu.
Gözaltında yaşadıkları işkenceleri anlatan Gençlik Federasyonu Derneği üyesi Sevinç Bozdağ, polislerin derneğin kapılarını kırarak  içeri girdiklerini söyledi. Bozdağ “Polisler kapıları yumruklamaya başladıktan sonra biz  camlara çıkıp bağırdık. Ardından bir odaya çekildik. Polisler içeri girdiler ve ilk önce odaya gaz attılar. Ardından daha o dakika bizi dövmeye başladılar” diye konuştu. Burada 15 dakika boyunca dövüldükleri belirten Bozdağ sözlerine şöyle devam etti: “ Yerdeki cam kırıklarının üzerinde sürüdüler. Neremize geldiğini hiç önemsemeden kafamıza, karnımıza vurdular. Ölür müyüz?  Kalır mıyız? Hiç düşünmeden vurdular”
Bozdağ, polislerin araçta işkenceye devam ettiğinin altını çizerek “Bizi direk adli tıbba götürdüler. Adli tıp kapısında muayene için beklerken bile dövdüler” dedi. Kendisinin ve tüm arkadaşlarının yaralı olduğunu vurgulayan Bozdağ, doktorunsa kendilerine hiçbir müdahalede bulunmadığını söyledi. “Benim  burnum kanıyordu. Bir peçete bile vermediler. Açık yarası olan arkadaşlarımız vardı pansuman yapmadan gönderdiler” diye konuştu.  

“ZATEN İKİ KOLUN VAR BİRİ KIRILIRSA NE OLUR?”
Bozdağ, emniyette  hücrede kaldıkları süre içersinde sözlü hakaretlere maruz kaldıklarını ve elleri arkadan kelepçeli şekilde dokuz saat boyunca tutulduklarını söyledi. Sadece bir kez hastaneye götürüldüklerini ifade eden Bozdağ  “Tükürük örneği için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldük. Tükürük vermek istemedik. Bunun üzerine polisler burnumuzu kapatıp nefessiz kalmamızı sağlayarak tükürük aldılar. Bunları doktorların  gözü önünde yaptılar ve doktorlar hiçbir müdahalede bulunmadı” diye konuştu. Parmak izi alınırken de polislerin üstlerini oturduğunu söyleyen Bozdağ, “kollarımızı kırarcasına çevirdiler. Polisler kollarımızı çeviriyor. Çevirirken de ‘zaten iki kolun var. Bir tane kırılsa ne olur’ diye konuşuyorlardı” dedi.

1 MAYIS’A VE GRUP YORUM KONSERİNE KATILMAK SUÇ
Bozdağ, “Savcı sorguda halini görünce ‘kendine ne yaptın’ diye sordu. Böyle bir şeyin  insanın kendi kendine nasıl yapacağını sorduğumda sustu. Gözaltına niçin alındığımızı buraya gelene kadar öğrenemedik. Avukatlarımızda bilmiyordu. Savcı ise TAYAD’ın Gençlik Federasyonu’nun ve Halk Cephesi’nin faaliyetlerine yönelik sorular sordu. Engin Çeper davası ile ilgili yaptığımız basın açıklaması soruldu. Güler Zere için yapılan açıklamaları önümüze suç unsuru olarak koyuldu. Bir taraftan 1Mayıs’ı resmi tatil ilan ediyorlar ama bana 1 Mayıs’a ve Grup yorum konserine katılmış olmakla ilgili sorular soruldu “ diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kendi hayatımızın başrolünde değiliz

SONRAKİ HABER

Süper Lig şampiyonu Galatasaray

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...