24 Mayıs 2012 11:12

'Grev yasak' mı demiştin Başbakan?

Hükümetin memura teklif ettiği zam oranını protesto etmek için greve çıkan onbinlerce kamu emekçisi, İstanbul’da kamu hizmetlerini durdurdu. Okullarda eğitim verilmedi, hastaneler çalışmadı, vergi toplanmadı. Sabah saatlerinden itibaren iş bırakan memurlar, öğle saatlerinde merkezi yerlerde toplanarak yürüyüşler yapt

'Grev yasak' mı demiştin Başbakan?
Paylaş

KESK üyeleri Çapa ve Sirkeci’de toplanarak Beyazıt’a yürüdü.

Kamu-Sen üyeleri ise Taksim’den Galatasaray Lisesi meydanını yürüdü. Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen üyesi eğitim emekçileri de AKP İl binası önünde eylem yaptı.

Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci’de toplanan KESK üyeleri, Beyazıt Meydanında birleşti.

Yaklaşık 50 bin KESK üyesinin katıldığı yürüyüşte, “Grevli toplusözleşme hakkı” istendi. Kamu emekçilerinin yürüyüşüne KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, TTB yöneticileri de destek verdi.

PANKARTLARDA TALEPLER

“Grevli toplusözleşme, İnsanca yaşayacak bir ücret, güvenceli istihdam, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılsın, ücretlerin vergi artışından etkilenmesin, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık, baskılar son bulsun istiyoruz” pankartı arkasında yürüyen KESK üyesi kamu emekçileri, attıkları sloganlarla da hükümetin zam teklifini protesto etti.

Eğitim Sen’in kitleselliğinin dikkat çektiği yürüyüşte, SES ve BES şubeleri eyleme kitlesel katıldı. Kamu emekçilerinin eyleme kitlesel katılmaları dikkat çekti. Yürüyüşe işçi sendikalarından sadece Genel-İş’in katıldığı gözlemlendi.

SİRKECİ’DEN BEYAZIT’A

Anadolu Yakasındaki KESK üyesi kamu emekçileri de vapurlarla Sirkeci’ye geçerek buradan Beyazıt’a yürüdü. Kortejin en önünde Eğitim Sen yürürken kitleselliği de gözlerden kaçmadı. BES, SES, Kültür Sanat-Sen ve Tüm Bel-Sen üyeleri ile Devlet Tiyatroları Oyuncaları da yürüyüş kortejinde yer alırken, Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan’da kamu emekçilerine destek verdi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ortak pankart ile yürüyüşe katılırken, “toplusözleşme hakkımız grev silahımız”, “Savaşa değil eğitime bütçe” solganları atıldı.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Beyazıt Meydanında ortak açıklamayı yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, kamu emekçimlerini yok sayan zihniyetin toplusözleşme masasına yüzde 3+3 zam teklifi ile geldiğini, konfederasyonların taleplerini görmezden gelerek onlarla dalga geçtiğini kaydetti.

Toplusözleşme görüşmeninin son gününde sadaka teklifine birkaç kuruş daha eklendiğini belirten Özgen, bu zam oranları ile memurların aylıklarına ortalama 45-50 TL arasında zam anlamına geldiğini kaydetti. Hükümetin “Bütçe bu kadar, mali disiplini bozamayız” demeçlerinin yalandan ibaret olduğunu dile getiren Özgen, son teşvik paketinde patronlara 3 milyar TL kaynak aktarıldığına dikkat çekti. Özgen, “KESK, kamu emekçilerinin taleplerini yok sayan, geleceğini ipotek altına almaya çalışanların oyunlarını bozmaya kararlıdır. Bizlere tek teminatı şiddet, baskı ve daha fazla yoksulluk olanlara karşı bizim teminatımız fiili meşru mücadele geleneğimiz olmaya devam edecektir. Tüm emekçileri, işçileri, halkımızı, yoksulluğun, sefaletin, baskıların karanlık dünyasına karşı mücadele içinde birleşmeye ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ile İTO Başkanı Taner Gören de yaptıkları konuşmalarda kamu emekçilerinin haklı mücadelelerinde yanlarında olduklarını söylediler.  (İstanbul/EVRENSEL)


Cevizlibağ, Kartal ve Göztepe’de bulunan Kadıköy vergi dairelerinde g(ö)reve katılım yüksek oldu. Kadıköy’de vergi dairesi önünde yapılan eyleye Kadıköylülerden destek geldi. Vergi dairesi çalışanları “Halktan aldıkları destekle birlikte AKP hükümetinin emekçilere yönelik politikalarına karşı daha güçlü mücadele edeceklerini” belirtti.

Ümraniye Vergi Dairesi önü grev alanı oldu. Sabah saat 8’den itibaren Vergi Dairesi’nin önünde toplanan kamu emekçileri halaylar çekerek greve başladı. Burada yaptıkları açıklamanın ardından Kadıköy Vergi Dairesi önünde toplanan diğer kamu emekçileri ile buluşmak üzere eylemlerini sonlardırdılar.

KARTAL’DA KAMU DURDU!

İstanbul Kartal’da kamu emekçileri greve yoğun bir katılım gösterdi. Vergi dairesi çalışanları, öğretmenler ve belediye çalışanları geve yüzde yüze yakın bir sayı ile katılım sağladı. Soğanlık Mahallesi’nde bulunan Tuzla, Pendik, Kartal, Sultanbeyli ve Yakacık vergi dairelerinde çalışan memurlar iş yeri önüne grev pankartı asarak, davul zurna eşliğinde grev halayı çekti.

Kartal’ın tamamına yakınında hizmet üretimini durduran eğitim emekçileri ise Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanarak buradan önce çalışanlara grevin yasa dışı olduğuna dair evrak imzalatmak isteyen Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğünü protesto etmek üzere Maltepe’ye gittiler. Ardından Sirkeci’de yapılacak yürüyüşe katılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü önünden ayrıldılar.

Tüm Bel-Sen sendikasında örgütlü belediye çalışanları ise belediye önüne grev pankartı asarak hizmet üretimini tamamen durdurdu. Belediye emekçileri Kartal Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN EL ELE

İstanbul’da okullarda greve katılım oldukça yüksek oldu. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesinde bir çok öğretmen derse girmezken, derslere giren bazı öğretmenler ise ders verebilecek öğrenci bulamadı. Derse girmeyen öğrenciler böylece ‘grev kırıcı’ öğretmenlerini fiili olarak grev içine soktu.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Yöneticisi Hasan Toprak kendi bölgelerinde greve katılımın yüzde 100’e yakın olduğu bilgisini verdi.

Şişli Kurtuluş Lisesinde, öğrencilerin yüzde 90’ı greve boykotla destek vererek derse girmedi. Öğrenciler öğretmenleriyle birlikte okul önünde ortak eylem gerçekleştirdi. 250 öğretmenin çalıştığı Şişli Endüstri Meslek Lisesinde katılım yüzde 90’a yakın oldu. Sadece, ücretli ve kadro güvencesi olmayan öğretmenler çalıştı. Şişli’de neredeyse tüm okullarda aynı oranda greve katılım güçlü oldu.

Pendik Endüstri Meslek Lisesinde herhangi bir sendikaya üye olmayan emekçiler dahi greve katıldı. Fındıkzade’de bulunan Selçuk Kız Meslek Lisesinde de sadece stajyer öğretmenler çalıştı.

Esenyurt Nakip Bolu Anadolu Lisesi ve Yusuf Aktaş İlköğretim Okulunda veli ve öğrencilerin desteğiyle okul tamamen kapandı. Bir çok okulda greve katılım yüzde 90’ı aştı.

Kağıthane’de de eğitim öğretim durdu. Birçok okulda öğretmenler tamamıyla okulu boşalttı. Öğrenciler okula gelmedi.

EYÜP’TE VELİLERDEN DESTEK

Eyup Şehit Kubilay İlk Öğretim Okulunda toplanan veliler ve öğretmenler ortak basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, sermaye kesimine bir kalemde milyarlarca liralık teşvik paketi hazırlayan AKP hükümetinin sıra kamu emekçilerine gelince sadaka gibi maaş zammı önermesi eleştirildi.

“Bu tutum hükümetin sermayenin istekleri söz konusu olunca ne kadar bonkör, kamu emekçilerinin insanca yasama talepleri söz konusu olunca ne kadar cimri davrandığını göstermektedir” denilen açıklamaya HDK bileşenleri destek verdi.

Eğitim Sen 4 No’lu Şube Üyesi Evren Yüncü tarafından yapılan açıklamanın ardından protesto yürüyüşü gerçekleştirildi.

ACİLLER HARİÇ POLİKLİNİKLER DURDU

Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültelerinde bugün için randevular alınmadı. Aciller dışında hastalara bakılmadı. Bütün poliklinikler bom boştu.

İki üniversite hastanesinde de örgütlü olan SES’in Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel,  “Katılım çok yüksek oldu. Sevindirici olan, örgütsüz sağlık emekçilerinin de greve katılmasıydı. Emekçilerin birliği İstanbul Tıp Fakültesinde sağlandı. Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen üyeleri de greve katıldı” dedi.

Okmeydanı Eğitim Araştırma hastanesinde grev coşkusu yaşandı. Yüzde 90’ın üzerinde bir iş bırakmanın olduğu hastanede acil servisler dışında hiçbir birim hizmet vermedi.

Taksim İlkyardım Hastanesinde bütün poliklinikler ve ameliyathaneler durdu. Örgütlü örgütsüz bütün çalışanların grevde olduğu hastanede, acil servisler hariç, greve yüzde yüz katılım sağlandı. SES Anadolu Şube Yöneticisi, Şahin Tanrıverdi, grev katılımının Anadolu yakasında da yüksek olduğu bilgisini verdi.

KÜÇÜKKÖY'DE ORTAK GREV

Küçükköy Endüstri Meslek Lisesi’nde çalışan Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim Bir-Sen üyesi emekçiler daha konfederasyonlar ortak grev kararı almamışken işyerlerinde grevi ortak örgütleme kararı almışlardı. Grev günü ise birlikteliklerini işyerine ortak grev pankartı asarak pekiştirdiler. Eğitim Sen işyeri temsilcisi Hasan Hüseyin Aksu, emekçilerin ortak mücadelesinin grevin başarısını gösterdiğini belirterek, grevin hükümetin komik zam teklifine iyi bir cevap olduğunu belirtti. Tabanda emekçilerin birleşmemesinin önünde hiçbir engel yokken konfederasyonların ayrı yerlerde eylem yapmasını da eleştiren üç sendikanın işyeri temsilcileri, bir daha bunun tekrarlanmaması gerektiğini vurguladılar. (HABER MERKEZİ)

Memur Sen AKP il binasının önünde yol kapattı: http://evrensel.net/news.php?id=29520

'Sözleşmeyi cacık ettiler' : http://evrensel.net/news.php?id=29546

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de emekçiler ‘Kapı kulu değiliz’ dedi

SONRAKİ HABER

Kadınlar çalışma yaşamında hâlâ eğreti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...