Kazdağları’nda kadınlar direnişin en önünde
Kazdağları’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı verilen direnişte yöre kadınları mücadelenin en önünde olduklarını bir kez daha ortaya koydu. Çan’a bağlı Etili köyünde Çanakkale Çevre Platformu üyeleri ile bir araya gelen köylü kadınlar ‘Altına Hayır Kadın Komisyonunu kurdular.
2013 yılında üretime geçmeyi planlayan altıncı şirketlerin hamlelerine karşı direniş, yeni mücadele arayışları ile farklı bir boyuta doğru evriliyor. 3 Haziranda Çan Etili’de yapılan mitingin ardından aynı köyde toplanan kadınlar, altın işletmeciliğine karşı verilen mücadelenin öncülüğünü ellerine alıyor. Kadınlar diğer köylerde ‘Altına Hayır Komitelerinin kurulmasının yanı sıra, çeşitli eylem ve etkinlik kararları da aldı.
HER KÖYDE ALTINA HAYIR KOMİTELERİ KURULMALI
2 Temmuz Pazartesi günü, Çevre Platformu üyesi kadınların da katılımı ile yapılan toplantıya Etili köyünden kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Toplantı 2004 yılından bu yana Etili’de yapılan ilk kadın toplantısı olması bakamından da önemliydi.
Altın işletmeciliğine karşı yapılan eylemlerin tartışıldığı toplantıda, köylü kadınlar birçok eylem önerisinde bulunurken, bu eylemlerin Çanakkale Çevre Platformu ile eş güdüm içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Toplantıda Etili Altına Hayır Kadın Komisyonu kurulurken, benzer biçimde tüm köylerde Altına Hayır Komitelerinin kurulmasının da önemine vurgu yapıldı.
Toplantıda, başta Bergama, Kışladağ, Yuvarlakçay olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde direnen halkın gösterdiği direniş ilgili deneyimler de paylaşıldı.
MURATLAR KÖYÜ KARARLARININ ÖNEMİ
Toplantıda Bayramiç’e bağlı Muratlar köyü halkının, muhtar ve azalar ile beraber, Ocak 2012 ayında yapılan ÇED halkı bilgilendirme toplantısı sonrasında kendi aralarında yaptığı toplantı sonucu aldığı kararların çok önemli ve öğretici olduğuna vurgu yapıldı. Muratlar halkı bu toplantıda şu kararları almışlardı; 1- Altın şirketi ile tüm ilişkiler kesilecek, 2- Hiç bir köylü altıncı şirkette çalışmayacak, çalışan olursa köy tarafından dışlanacak, 3- Altın şirketine ait araçlar köy hududuna sokulmayacak, 4- Altın şirketinin halk ile ilişkiler müdürleri köye sokulmayacak, 5- Şirket dışarıdan işçi getirecek olursa tepki gösterilecek. (Çanakkale/EVRENSEL)
ŞİRKETLER GÜN SAYIYOR
Kazdağları’nın onlarca yerinde, yerli yabancı şirketler altın madenciliği için adeta gün sayıyor. ÇED süreçlerini tamamlayan altıncı şirketler, şimdi siyanürle altın işletmesi kurulacak yerlerdeki arazilerin ormanlardan ‘temizlenmesi’ için köylüler üzerindeki baskıları yoğunlaştırdı. Kanada Borsasına yaptıkları açıklamalarda 2013 yılında üretime geçeceklerini ‘müjdeleyen’ altın madencileri, bunun için yöre köylüleri içerisinde büyük bir halkla ilişkiler çalışması yürütüyor. Madenlerin kurulacağı alanlardaki ormanlık alanlarda bulunan ağaçların kesimi için yöre köylülerini ikna etmeye çalışan madenci şirket yetkilileri, ormanları kesmemek için direnen özellikle Kızılelma, Karaköy ve Söğütalan köylülerine resmi kurumlar aracılığı ile baskı da yapıyor.