19 Temmuz 2012 07:45

Şam’da kanlı gün

Suriye’de bir buçuk yıldır süren çatışma ve saldırıların en önemlilerinden biri dün yaşandı Suriye'nin başkenti Şam’da ulusal güvenlik binasını hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi. Dün sabah saatlerinde gerçekleşen saldırıda, Savunma Bakanı Davut Raciha ile Yardımcısı Korgeneral Asıf Şevket yaşa

Şam’da kanlı gün
Paylaş
Fatih Polat

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın özel temsilcisi, Türkiye'yle ilişkilerden sorumlu ve ülkedeki askeri operasyonları yönetmekle görevli Korgeneral Hasan Türkmani ile Suriye İstihbaratı Soruşturma Departmanı Başkanı Hafız Mahluf'un da yaşamını yitirdiği açıklandı.

Saldırının gerçekleştiği saatlerde, daha önceden planlanmış programımız kapsamında, Suriye’deki süreci izlemek üzere Şam’da bulunuyorduk. Saldırıyı, Enformasyon Bakanlığındaki görüşmeden ayrıldığımız sırada, taksi şoföründen öğrendik. Ardından konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız Enformasyon Bakanlığı Türkiye Masası Sorumlusu Usame Sahut saldırının ulusal güvenlik binasında üst düzey bir toplantı sırasında gerçekleştiğini söyledi. Sahut, intihar saldırısının, toplantı salonunun içinde mi yoksa dışında mı olduğunun belli olmadığını ifade etti.

TÜRKİYE’YE SUÇLAMA

Bu arada Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) saldırıyı üstlendiği belirtilirken Suriye Enformasyon Bakanı Omran el-Zoubi ise saldırıyla ilgili Türkiye’yi suçladı. Omran el-Zoubi saldırıyla ilgili açıklamasında, “Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve İsrail istihbaratının düzenlediği bu saldırı cevapsız kalmayacak” dedi. el-Zoubi, intihar saldırısının ardından 5 ayrı patlamanın daha gerçekleştiği iddiasını ise yalanladı.

ÇATIŞMA VE GERGİNLİK

Dün akşam saatlerinde Şam’a girerken de çatışmalara şahit olduk. Petrol taşıyan tankerlere yönelik roketli saldırı sonucu en az 15 araç yanmıştı. Bulunduğumuz otobüs şehrin girişindeki askeri hareketlilik nedeniyle otogara giriş yapamadı. Şehre başka bir noktadan girdik. Şam’da bir yandan hayat normal rutininde devam ederken bir yandan endişe ve gerginlik hakimdi.

Ancak intihar saldırısının ardından durum değişti. Haberi yazdığımız saatlerde silah ve çatışma sesleri geldi ve panik havası yaşandı. Bu durum, gerginliğin bir işaretiydi. Halka evlere gitmesi için anons yapıldı. (Şam/EVRENSEL)


'İNTİHAR SALDIRISI DEĞİL' İDDİASI

Suriye resmi kaynakları saldırının bir intihar saldırısı olduğunu belirtirken saldırıyı hem Özgür Suriye Ordusu hem de Liva el İslam (İslam'ın Sancağı) örgütleri üstlendi.

Ancak saldırıyı üstlenen Özgür Suriye Ordusu Generali Riyad El-Esad kendilerine bağlı kuvvetlerin odaya bir bomba yerleştirdiğini belirterek "intihar saldırısı" iddialarını reddetti.

Reuters'e göre Şam'da Esad'ın kardeşinin hakimiyetinde olan bir askeri üsün yakınında da 5 patlama sesinin duyulduğu aktarıldı.

YENİ BAKAN ATANDI

Savunma Bakanı'nın öldürülmesinin ardından Esad yönetimi jet hızıyla yeni bakanı atadı. Buna göre Bakanlık görevine General İmad Fahid Cesim el Feic getirildi. El Feic, Aralık ayından bu yana genelkurmay başkanlığı görevini yürütüyordu.

Yeni Bakan, Davut Raciha ve Savunma Bakan Yardımcısı Asıf Şevket'in öldüğünü resmen duyurdu. Suriye Ordusu adına açıklama yapan General El Feic, "Savunma Bakanı Raciha ve Savunma Bakan Yardımcısı Şevket ülkeleri için şehit oldular. Silahlı kuvvetler olarak onların hizmetlerini unutmayacak, saldırıya gerçekleştirilen teröristlerin peşinde olacağız" dedi.

'ALÇAKÇA BİR SALDIRI'

Suriye Enformasyon Bakanı Omran el-Zoubi, saldırının ardından yaptığı açıklamada “Şiddetle kınadığımız bu terörist saldırı yüzünden üzüntü, acı ve öfke içerisindeyiz. Bu alçakça bir saldırıdır” dedi.

Bakan, saldırıyı ülkeyi içeriden çökerterek Suriye'nin diz çökmesini sağlamaya çalışan ve böylece ABD ve İsrail'e hizmet eden bir saldırı olarak niteledi.

'DESTEK VEREN ÜLKELER SORUMLU'

Bakan, Suriye'de akan her damla kanın sorumluluğunun bu eylemleri uygulayan “teröristlere” para, silah, eğitim, barınak ve daha başka destek sağlayan tüm ülkelere düştüğünü belirtti.

“Terör gruplarının bu ülkelerin desteğiyle Suriye’deki terör eylemlerinde hiç bir insanlık, din yada ahlak ilkesini tanımadıklarını, vahşetlerinde sınır bilmediklerini” ifade eden Bakan Zoubi; tüm bu vahşet, kan ve şiddetin sorumluluğunun farklı adlandırmalar altında “teröristlere” destek veren ülkeler olduğuna işaret etti. Zoubi; meydana gelen saldırının arkasında Suriye düşmanları ekseninin istihbarat cihazları bulunduğunu söyledi.

El Cezire ve bazı medya kanallarının 4. tümende patlamaların olduğuna ilişkin yayınladıkları haberlerin aslı gerçeği olmadığını belirten Bakan Zoubi; ordu ve silahlı kuvvetlerimizin terörü kökünden kazma azmi ve gücünde olduğunu vurguladı.

Bakan Zoubi; Suriye ve halkına yönelik savaşta hiç bir sınır ya da ilkeyi tanımayan bu medya kanallarının teröre provokasyon suçundan kurtulmayacaklarını, bunun kanuni cezasını çekeceklerini belirtti.

SURİYE ORDUSU'NDAN KARARLILIK AÇIKLAMASI

Suriye Ordusu da saldırının ardından açıklamada bulundu. Üst düzey komutanları öldürerek silahlı kuvvetlerin bileğini bükeceklerini sananların hayal aleminde olduğu belirtilen açıklamada, "Suriye her türlü terörle mücadelede her zamankinden daha kararlıdır ve milli güvenliğini zarar verecek elleri kesecektir" ifadelerine yer verildi. Devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada intihar saldırısını kiralık ellerin düzenlediği belirtildi ve "faillerin peşine düşüleceği, mücrim çetelerin yok edileceği" belirtildi.

PANETTA: DURUM KONTROLDEN ÇIKIYOR

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye’deki durumun kontrolden çıkmakta olduğu izlenimi edindiğini söyledi. Panetta, uluslararası toplumun Beşar Esad’a iktidarı bırakarak barışçıl geçişe izin vererek doğru olanı yapması için azami baskı uygulanması gerektiğini söyledi.

'ŞAM VOLKANI'

Şam'da 4 gündür çatışmalar sürüyordu. Özgür Suriye Ordusu önceki gün yayınladığı bildiride, Esad rejimine karşı ülke genelinde "Suriye Depremi ve Şam Volkanı" kod adıyla saldırı dalgası başlatacağını duyurmuştu. Bildiri sonrası Suriye'nin başkenti Şam'da Esad rejimine bağlı güçlerle, muhaliflerin oluşturduğu özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

İSRAİL: GOLAN'DAKİ BİRLİKLER ŞAM'A YÖNLENDİRİLDİ

Öte yandan İsrail istihbaratı Suriye'nin Golan tepelerinde bulunan birliklerini Şam'a yönlendirdiğini bildirdi.

BM'DEKİ OYLAMA ERTELENDİ

Birleşmiş Milletler üst düzey yetkilileri Güvenlik Konseyi oylaması öncesinde Çin ve Rusya’yı Suriye’ye karşı daha sert önlemler alma konusunda uzlaşmaya ikna etmeye çalıştı. BM ve Arap Birliği Suriye elçisi Kofi Annan dün Moskova’da Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşürken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Pekin’de Çinli lider Hu Jintao ile birlikteydi. BM dün Suriye’deki gözlemciler grubunun görev süresini uzatıp uzatmayacağını oylayacaktı. Ancak dünkü gelişmelerin ardından Kofi Annan'ın oylamanın ertelenmesini istemesi üzerine oylama yarına ertelendi. Batılı devletler Suriye hükümetine karşı güç kullanılması tehdidini de içeren yeni bir çözüm önerisi talep ediyor. BM grubunun Suriye’deki görev süresi Cuma günü doluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

37 kişilik işe 3 bin 313 başvuru

SONRAKİ HABER

Alabaş: Tazminat için mücadele edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...