25 Temmuz 2012 08:30

Fukuşima’da radyasyonun üstü örtüldü

Tokyo Elektrik Güç Şirketi’nin (TEPCO), Fukuşima’daki nükleer santral merkezinde radyasyon koruma kalkanı kullanarak radyasyon oranını düşük gösterdiği ortaya çıktı. Şirketin bu ‘oyununu’ fark eden işçiler ise duruma tepki gösterince, işten atılmakla tehdit edildi.BÜYÜK PATLAMA GEÇTİĞ

Fukuşima’da radyasyonun üstü örtüldü
Paylaş

BÜYÜK PATLAMA GEÇTİĞİMİZ YIL OLDU

Japonya’da geçtiğimiz yıl, 9 büyüklüğünde deprem ve ardından gerçekleşen Tsunami sonrası Fukuşima Nükleer Tesislerinde büyük bir patlama meydana gelmişti. Bu felaket, Çernobil faciasından sonra, en şiddetli ikinci nükleer kaza olarak tarihe geçti. Kazadan bir yıl sonra Fukuşima ile ilgili olarak, Japon gazetesi The Asahi Shimbun, ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Tokyo Energy and Systems, patlamanın yaşandığı nükleer santralde TEPCO ile birlikte çalışıyordu. Ancak TEPCO, radyasyon oranlarını düşük göstermek amacıyla ortada bir sözleşme olmadan, yasadışı bir şekilde nükleer tesiste Build-Up şirketiyle çalıştı.

KURŞUN LEVHA KULLANILDI

The Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, santrali işleten şirketin, santraldeki radyasyon dozunu kurşun levha ile azalttığı ortaya çıktı. Böylece işçiler, bir yılda maruz kalmaları gereken radyasyon oranına, çok daha kısa sürede maruz kaldı. Haberde, nükleer merkezi işleten TEPCO’nun, işçileri radyasyon oranlarını düşük göstermek için ‘ikna ettiği’ kaydedildi. Buna göre bazı işçiler, TEPCO’nun istediği şekilde radyasyon oranını düşük göstermeyi reddederken, bazıları ise kendi güvenlikleri ve bu uygulamanın yasallığı ile ilgili işletmeye sorular yöneltti.

TEHDİT ETTİLER

TEPCO ise işçilerin haklı tepkisine tehdit ederek yanıt verdi. Şirket, bu durumu kabul etmeyen işçilerin ne kendi şirketlerinde ne de başka nükleer reaktör merkezinde çalışamayacaklarını söyledi.

CEP DOZİMETRELERİ

Tesiste çalışan işçilerin kullandığı cep dozimetreleri, yüksek radyasyon seviyesine ulaşıldığında alarm veriyor ve 50 mili sievert radyasyon ölçüsüne ulaşıldığında işçilerin bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor. Ancak haberde Fukuşima’daki orta ölçekli bir inşaat firması olan Build-Up’tan üst düzey bir yetkiliye dayandırılan bilgiye göre, işçilerin kullandığı dozimetrelerin limite ulaşmaması için şirket ilginç bir yol buldu. Radyasyon oranını düşüren kurşun levha kullanan şirket, cep dozimetrelerinin de işlevini yerine getirememesine neden oldu.

KENDİ ÇALIŞANLARINA YAPTIRDILAR

30 Kasımda şirketin isteğiyle, nükleer santral bölgesinde çalışan takımın yarısı bir araya getirilerek, çalışma alanına 1 metrekare genişliğinde ve birkaç milimetre kalınlığında kurşun levha inşa edildi. Bu sayede işçilerin üzerlerindeki dozimetrelerin etrafı kaplanmış oldu. 1 Aralıkta ise bu duruma itiraz eden işçiler, 2 Aralıkta ustabaşıyla bir görüşme ayarladı ve görüşmeyi de ses kaydına aldı. Ses kaydında işçilerin itirazlarına şirket yetkilisinin sinirlenerek yanıt verdiği gözlendi. Daha sonra gazetenin ulaştığı yetkili ise ses kaydındaki kişinin kendi olmadığını öne sürdü. İşçilerin görüşmede, bu durumun sağlıkları için bir sorun oluşturup oluşturmadığı sorularına, Build-Up yetkilisi, bütün nükleer santrallerin yıllık 50 mili sievert radyasyon oranı ile çalıştığını, ve eğer dozu aşarlarsa üç-dört ay içinde işlerinin biteceğini, bu yüzden bu sistemi uyguladıklarını söyleyerek yanıt verdi.

‘BU İŞTE ÇALIŞAMAZSINIZ’

İşçileri ikna etmeye çalışan sorumlunun savunması ise ilginç: “Kendi radyasyon dozunuzu düşürmeden herhangi bir nükleer santral bölgesinde bir yıldan daha fazla yaşayamazsınız. Dozu aştığınız zaman ekmeğinizi kazanacak bir işiniz de olmaz. Anladınız mı? 50 mili sievert sınırı aşmaya devam ediyoruz.” Bu işi daha önce kendisinin de yaptığını itiraf eden yetkili, eğer bu işi yapmayı reddederlerse bir daha herhangi bir nükleer santralde çalışamayacaklarını işçilere söyledi. Ustabaşı konumundaki yetkilinin açıklamaları sonrasında ise işçilerden 9 tanesi işi yapmayı kabul ederken, 3 tanesi işi bıraktı.

SADECE BİR AYDA 10 MİLİ SİEVERT

TEPCO kayıtlarının gösterdiğine göre, yalnızca Aralık ayında Build-Up işçilerinden bir tanesi 10 mili siervertten fazla radyasyona maruz kalmış ve bu da, Fukuşima’nın 1 nolu nükleer santralinde çalışan yaklaşık 5.000 işçi arasında rastlanan en yüksek değer.

PİS İŞLER BUILD-UP’A

İşçileri hiçbir şekilde zorlamadığını iddia eden ustabaşı, yine de bu kadar yüksek radyasyon oranları olan bölgelerde hiçbir şirketin çalışmayı kabul etmediğini de sözlerine ekledi. Yetkili “Bu nedenle bu tür işler Build-Up şirketine geliyor. Bu işten iyi para kazanabilirsiniz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Olimpiyatlarda kim yarışıyor?

SONRAKİ HABER

Gençlik Bakanlığı, genç işçiye mezar oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...