28 Temmuz 2012 11:53

Olimpiyatlar grevle başladı

Londra 2012 Olimpiyatları grevle başladı. Demir ve Denizyolları Sendikası olan RMT’ye üye temizlik işçileri Londra Olimpiyat köyününün yer aldığı Stratford tren istasyonuna gelen olimpiyat konuklarını sloganlarla karşıladı.Londra’nın metrolarının ve tren istasyonlarının temizliğini üstlenen 3 taşeron firma ve London Unde

Olimpiyatlar grevle başladı
Paylaş

Londra’nın metrolarının ve tren istasyonlarının temizliğini üstlenen 3 taşeron firma ve London Underground (Londra Metro İşletmesi), çalıştırdıkları temizlik işçilerine ne Londra için belirlenen asgari ücreti ödüyor ne de Olimpiyatlar zamanı artacak olan iş yoğunluğundan dolayı ikramiye vermeyi kabul ediyor. Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Boris Johnson tarafından, Londra asgari saat ücretinin 8.30 Sterlin olarak belirlenmesine karşın, taşeron firmalar temizlik işçilerine sadece 6.09  Sterlin ödeme yapıyor. Son dört yıldır zamsız olarak çalıştırılan işçiler için ne emeklilik katkı payı ne de hastalık parası ödeniyor. Resmi tatil ve bayramlarda da ekstra mesai ücreti ödenmeyen işçilere, yıllık izinlerinde de ücret ödenmiyor.

Olimpiyatlar nedeni ile trenlerde yaklaşık olarak 1 milyon, otobüslerde ise 800 bin fazla yolcu taşınacağı tahmin ediliyor. İki hafta boyunca Olimpiyatların katılımcıları ve üst düzey bürokratlar için sayısız ücretsiz olimpiyat ve ulaşım bileti, özel araç, özel yol, 5 yıldızlı oteller tahsis eden Londra Olimpiyat Komitesi, Londra Büyükşehir belediyesi ve ulaşım şirketleri işçilerin haklı taleplerini görmezden geliyor.

Ücretlerindeki adaletsizliğe dikkat çekmek ve olimpiyatlar için ikramiye taleplerini alabilmek için Olimpiyatların başladığı gün iki günlük grev yapan temizlik işçileri, taleplerinin kabul edilmemesi halinde grevleri devam ettirecek.

Görüştüğümüz RMT Yardımcı Genel Sekreter Adayı Steve Hedley de işçiler için olimpiyatların anlamını şöyle yanıtladı: "Arkamda gördüğünüz temizlik işçileri, saat ücreti olarak 6.09 Sterlin gibi düşük bir  ücrete talim ediyor. Aldıkları ücret Londra Asgari ücreti olan 8.30 Sterlinin altında. İşçilerin eline aylık olarak ortalama 750 Sterlin geçiyor. Ama ödedikleri kira haftalık olarak 150 Sterlin civarında. Yalnız başlarına ev tutacak durumda değiller bu nedenle birlikte ev tutmak zorunda kalıyorlar. Bunun yanısıra ne olimpiyatlar için ikramiye ne hastalık parası ne de tatil parası alıyorlar. Bu nedenle bugün için grev kararı aldılar. Bir tarafta, yerel halkın hiç yararlanamayacağı ve milyonlarca sterline mal olmuş olan arkamızdaki olimpiyat tesisleri diğer taraftan da asgari ücretin altında 6.09 çalışan işçiler var ve bütün bunlar dünyanın gözü önünde olup bitiyor. Olimpiyatlar işçiler için anlamı bedelini alamadıkları daha fazla iş demek. Tahmin edebileceğiniz gibi günlük olarak 1 milyon fazla kişinin seyahat etmesi daha fazla çöp ve temizlik demek ve buda çalışanların sorumluluğunda. Olimpiyatlar işçiler için daha fazla sömürü demek.

Bugün başlayan grev iki günlük ve Pazar günü sona erecek. Bundan sonraki grevin ne zaman yapılacağına çalışanlar karar verecek. Ama haklarından vazgeçmeyecekler hem ikramiye hem asgari ücrete hemde indirimli seyahat hakkı için mücadeleyi devam ettirecekler.

Aynı zamanda Türk Hava Yolu çalışanlarına dayanışma dileklerimizi iletiyoruz. Kısa mesajlarla işten atılmanız ve maruz kaldığınız şey tamamen utanç verici. Türk Hükümetinin de buna göz yumması rezalet. Tüm kalbimizle yanınızdayız, uluslarlarası dayanışma dileklerimizi sunuyoruz." (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bucaspor taraftarlarının stat isyanı

SONRAKİ HABER

Türkiye neden Suriye'yle savaşmayacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa