31 Ağustos 2012 06:29

BM’ye 5 maddelik plan sundu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler'e Suriye ile ilgili 5 maddelik yeni bir plan önerisi sundu. Davutoğlu, maddeleri şöyle sıraladı:1) Güvenlik Konseyi mülteci kamplarını ziyaret etmeli ve oradaki ortamı bizzat görmeli.2) Güvenlik Konseyi, Suriye

BM’ye 5 maddelik plan sundu
Paylaş

1) Güvenlik Konseyi mülteci kamplarını ziyaret etmeli ve oradaki ortamı bizzat görmeli.

2) Güvenlik Konseyi, Suriye'de sivillerin yaşadığı yerlere yapılan bombardımanın durdurulması için girişimlerde bulunmalı.

3) Kendi topraklarından edilmiş Suriyelilerin sorunları çözüme kavuşturulmalı.

4) Bu atılan adımlara rağmen Suriyeliler hala ülkelerinden kaçmaya devam ederlerse uluslararası tedbirler alınmalı.

5) Suriye’ye komşu ülkeler, mülteci sorunuyla ilgilenmek için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Konseyi ile birleşip bir komite kurmalı. Bu komite Güvelik Konseyi tarafından yetkilendirilmeli.

BM’YE ‘SERT’ ELEŞTİRİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’ye müdahale konusunda mutabakat sağlayamayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) ‘sert’ bir dile eleştirdi. BMGK’nin dönem başkanlığını yapan Fransa'nın daveti üzerine Suriyeli mültecilerle ilgili toplantıya katılmak üzere New York'a giden Davutoğlu, BM’de yaptığı basın açıklamasında BMGK’nin zamanında karar alamamasının bedelini sivillerin ödediğini iddia etti.

Önceki yıllarda Gazze, Halepçe ve Srebrenica yaşananlara geç müdahale edilmesinin bedelini yine sivillerin ödediğini hatırlatan Davutoğlu “BMGK bir karar alamadığı için Suriye halkı şuan bir bedel ödüyor. Biz bu bedelin ödenmemesi için Türkiye olarak diplomatik ve insanı çabayı göstermeye devam edeceğiz.”dedi.

İlk defa Suriye konusunun mülteci ve insani boyutunun bu kadar kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten Bakan Davutoğlu “Beklentimiz böyle insani bir konuda bari Güvenlik Konseyi üyelerinin anlaşmasıydı. Hani politik konuda anlaşmazsızlık bir nebze olsun anlaşılabilir, ama milyonlarca Suriyeli BMGK’den güçlü bir insanı mesaj beklerken bu konuda mutabakatın sağlanamamış olması BM için büyük bir zaaftır. Bu anlamda tarihi bir fırsat kaçmıştır. Biz Türkiye olarak en başından itibaren tarih boyu beraber yaşadığımız Suriyeli kardeşlerimizin hangi etnik ve dini gruptan gelmiş olursa olsun hep onları bağrımıza bastık ve basmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bitlis’te bir toplu mezar daha

SONRAKİ HABER

‘İkinci öğretimi harcatmayacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...