31 Ağustos 2012 13:49

Gazeteciler Suriye’den meslektaşlarını istedi

Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin çağrısı ile Suriye Büyükelçiliği önüne toplanan gazeteciler, meslektaşlarına sahip çıktı. Eyleme Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ile bunların içinde yer aldığı G/9 Gazeteci Örgütleri Platformu bileşeni gazeteci örgütleri üyesi gazeteciler ve tutuklu gazetecilerin aileleri de katıldı.

Suriye’nin Halep kentinde “terörist” oldukları iddiasıyla gözaltına alınan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Fehmi Kadumi için Çankaya Pinokyo Parkı’nda toplandı.

MESLEKTAŞLARINA SAHİP ÇIKTILAR

Yakalarında ve ellerinde meslektaşlarının fotoğraflarını taşıyan gazeteciler, “Cüneyt ve Bashar’ı serbest bırakın”, “Terörist değil, gazeteciyiz”, “gerçeği öldürme” dövizleri ve pankartları açtılar. Eyleme, kaçırılan gazetecilerin aileleri de katıldı.

Parkta haberi izleyen kameraman ve foto muhabirleri de kamera ve makinelerini  bir süre yere bırakarak meslektaşlarının tutuklanmasını protesto etti.

Burada konuşan Türkiye Haber Kameramanları Derneği (THKD) Başkanı Veli Talay Ulusu, gazetecilerin savaşın taraftarı olmadıklarını söyledi. Ünal’ın 17 yıldır haber kameramanlığı yaptığını, işsiz kaldığı dönemde aldığı teklif üzerine “ekmek parası” için Suriye’ye gittiğini anlatan Ulusu, Cüneyt Ünal’ın çok başarılı bir kameraman olduğunu ve çok sayıda ödül aldığını söyledi. Ulusu, Ünal’ın  hatıra olarak çektirdiği fotoğrafların suç unsuru sayılarak terörist ilan edilmesine de tepki göstererek, “Cüneyt Ünal terörist değil, gazetecidir” dedi. Ulusu, Suriye’nin tutuklu gazetecileri serbest bırakmasını istedi.

‘EŞİMİ, ÇOCUKLARIMIN BABASINI İSTİYORUM’

Cüneyt Ünal’ın eşi Nuran Ünal da eşinin 17 yıldır gazetecilik yaptığını, Suriye’ye mesleğini yapmak için gittiğini söyledi. Eşinin savaşın bir tarafı olmadığını belirten Nuran Ünal, “çocuğumun babasını geri istiyorum. Eşimi geri istiyorum” dedi. Konuşma sırasında zaman zaman boğazı düğümlenen, ayakta zor duran Ünal, gazeteci eşinin serbest bırakılması için Türkiye’de ve uluslararası alanda kamuoyu oluşturulmasını ve herkesin destek vermesini istedi.

Fehmi Kadumi’nin eşi Arzu Kadumi de kocasının sadece mesleğini yaptığını söyledi. Bayram da eşinin yanında olmadığını belirten Kadumi, “Kim bayram günü eşinin yanında olmak istemez ki. Ben eşimi istiyorum. Çocuklarım her gün ‘anne babam bugün gelecek mi?​’ diye soruyorlar, onlara verecek cevabım yok” dedi. Gözyaşları içinde konuşan Kadumi de Suriye Hükümeti’ne tutuklu gazetecileri serbest bırakması çağrısı yaptı.

‘GAZETECİLER SAVAŞIN, SAVAŞMAYAN TARAFI’

G/9 Gazeteci Örgütleri Platformu Sözcüsü Doğan Tılıç da gazetecilerin savaşın, savaşmayan tarafı olduğunu söyledi. “Gazeteciler bazen savaşın bu tarafında, bazen diğer tarafında olabilirler, ama bu hiçbir zaman onların bulunduğu taraftan biri olduğunu belirlemez” dedi. Dünyanın hiçbir yerinde gazetecileri hedef göstermenin, terörist ilan etmenin yarar getirmeyeceğini belirten Tılıç, bunun Suriye’ye de bir yarar sağlamayacağını ifade etti.

1 Eylül Dünya Barış Günü’ne de dikkat çeken Tılıç, gazetecilerin Türkiye’de barış taleplerini dile getirenlerin sesi olmasını istedi.  

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da, gazetecilerin savaşın penceresinden bakmamasını, tutuklu gazetecilerin de en kısa zamanda serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamaların ardından Suriye Büyükelçiliği önüne yürüyen gazeteciler ellerindeki fotoğrafları elçilik demirlerine bırakıp, “Suriye arkadaşlarımızı serbest bırak” diye seslendiler. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et