06 Eylül 2012 04:58

İşçi sağlığı maliyet görülüyor

Türk-İş, İstanbul’da iş sağlığı ve güvenliği kurullarında görev yapan işçi temsilcilerine yönelik eğitim semineri düzenledi. Belediye-İş İstanbul Şubeleri binasında gerçekleştiren seminerde, iş kazaları, meslek hastalıkları, devletin iş kazaları ve iş cinayetlerini önlemedeki etkinliği, alınması gereken önlemler

İşçi sağlığı maliyet görülüyor
Paylaş

Seminerin açılış konuşmasını yapan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türkiye’de iş kazalarını önlemek için yeteri kadar tedbir alınmadığını, bir takım düzenlemelerin yapıldığını ancak bunların uygulamaya sokulmadığını ifade etti.

Bu yüzden iş kazalarının kağıt üzerinde kaldığını vurgulayan Büyükkucak, hükümetin iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlemede daha etkin rol alması gerektiğini söyledi. İş kazaları ve meslek hastalıkları dışında işçileri tehdit eden farklı düzenlemelerin de mevcut olduğunu söyleyen Büyükkucak, özel istihdam bürolarının kurulmak istendiğini bu konuda henüz hükümet cephesinden bir gelişme yaşanmadığını dile getirdi. Hükümetin toplu pazarlık sürecini fiili olarak askıya alması durumuna da değinen Büyükkucak, yetki verilmemesi sebebiyle 350 bini aşkın işçinin TİS yapamadığını kaydetti.

YETERLİ DENETİM YOK

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat ise İş Sağlığı İş Güvenliği Yasası’nın iş kazalarını önlemede yeterli olmadığını ifade etti. Yasaların çıkarıldığını ancak yeterli denetimin yapılmadığını söyleyen Irgat, “Bunlar maliyet olarak görülüyor. İnsan hayatından başka ne önemli olabilir?​” diye sordu. İş yerlerinin kuruluşundan itibaren koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini belirten Irgat, bu önlemleri alırken hükümetin gerekli denetimi yapması gerektiğini söyledi.

70’li yıllarda Türkiye’de 800 kadar iş müfettişinin olduğunu ifade eden Irgat, “Bugün sanayinin gelişmesine ve işçi sayısının artmasına rağmen aynı sayıda iş müfettişi bulunuyor” değerlendirmesini yaptı.  

ÖNLEMLER ULAŞILABİLİR OLMALI

Seminer, açılış konuşmalarının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalında görevli Doç. Dr. Ali Naci Yıldız’ın sunumuyla devam etti. Bütün meslek hastalıklarının korunabilir ve önlenebilir olduğunu ifade eden Yıldız, “İşveren sağlıklı güvenli bir çalışma ortamı oluşturursa yarın sabah işçisi işe sağlıklı gelir. Bu temel bir insan hakkıdır” diye konuştu. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemede, devlet, işveren ve işçi sendikalarının sacayağı olduğunu söyleyen  Yıldız, “Bu ayaklardan biri sağlam olmazsa sac yıkılır” yorumunu yaptı. Yeni yasanın asıl uğraş alanının iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, koruyucu önlemler tanımının yeterli olmadığını söyledi. İş sağlığı hizmetinin büyük-küçük demeden bütün işyerlerini kapsaması gerektiğini belirten Yıldız, “Bütün çalışanları kapsamalı. Yerel ihtiyaçlara ve koşullara uygun olmalı. Kolay ve ulaşılabilir olmalı ve işveren tarafından sağlanmalıdır” dedi.

ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARI ARTIYOR

1970’lerden 2000’e kadar iş kazası oranının istatistiksel olarak azaldığını söyleyen Yıldız, “Ancak kaza geçirenler içinde ölenlerin oranında bir artış var. Türkiye’de her gün beş işçi iş kazalarında yaşamını kaybediyor. Yani ölümlü iş kazaları artıyor” diye konuştu. Yıldız, ILO verilerine göre bir ölümlü iş kazasının yaşandığı işyerinde 1200 tane iş kazası yaşandığını söyledi. Bu kazaların bildirimi yapılmadığı için çok fazla gündeme gelmediğine dikkat çeken Yıldız, “Türkiye’de sadece büyük kazalar olduğunda gündemimize giriyor” yorumunu yaptı. Güvenlik kültürünün hem işverende hem de işçide yerleşmiş olması gerektiğini aktaran Yıldız, ancak bu şekilde iş kazalarının önlenebileceğinin altını çizdi. Özellikle küçük işletmelerde iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir önlem alınmadığını söyleyen Yıldız, yeni İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nda, devletin 10 işçiden az çalışanı olan işletmelere işçi sağlığı ve iş  güvenliği konusunda destek sağlayacağını hatırlattı. Eğitim semineri bugün de devam ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)


YILDA 2 MİLYON İŞÇİ ÖLÜYOR

Dünyada 2.8 milyar çalışanın yüzde 80’inin riskli alanlarda çalıştığının söyleyen Doç. Dr. Ali Naci Yıldız, “Dünyanın hiçbir yerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yüzde yüz önlem alınmıyor” dedi. Dünyada yılda 2 milyon kişinin çalışmaya bağlı nedenlerden yaşamını yitirdiğini söyleyen Yıldız, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda Japonya, Finlandiya, Kanada ve Hollanda gibi ülkelerin birinci sırada olduğunu söyledi. İş kazalarından dolayı Dünya ekonomisinin 2.8 trilyon dolar kayıp yaşadığına dikkat çeken Yıldız, bu yüzden Japonya ve Finlandiya gibi ülkelerin özellikle küçük işletmecilere iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlama konusunda yardım ettiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

El Kaide lideri Türkiye'de kaçırılıp, Suriye'de öldürüldü

SONRAKİ HABER

Ders mi seçiyoruz yoksa dert mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...