06 Eylül 2012 12:59

Doğa için mücadele oturumunda sokağın bilgisi tartışıldı

KARABURUN Bilim Kongresi Mordoğan’da toplanan ikinci gününde “Sokağın Bilgisi: Doğa İçin Mücadele” oturumunda ülke genelindeki çevre mücadeleleri tartışıldı. Prof.Dr. Beyza Üstün’ün başkanlığını yaptığı oturumda Bergamalı köylülerden Derelerin Kardeşliği Platformuna kadar birçok m&

Doğa için mücadele oturumunda sokağın bilgisi tartışıldı
Paylaş
Can Deniz Erağdemir

‘Bergama’da Siyanürlü Altın Madenciliği ve Sonrası’ adlı sunumunda Esin Candan, siyanüre karşı köylülerin mücadelesini anekdotlarla anlattı. Candan maden şirketinin Narlıca köyündeki Alevi dedesini halkla ilişkiler adı altında,  köylüleri ikna etmesi için 4-5 bin liralık ücretle finanse ettiğini söyledi. Buna rağmen köylülerin maden şirketine karşı çıktığını ifade eden Candan, “Alevi dedesi köyle işlerini kesmek zorunda kaldı, ‘Cenazelerinizi kendiniz kaldırın, ne yapıyorsanız yapın’ dedi” diye konuştu.
Çağrı Eryılmaz ise HES karşıtı mücadelenin artık yerel bir sorun olmaktan çıkıp genel bir sorun olduğunu belirterek, mücadelenin de yerelden genele doğru yükselmesi gerektiğini söyledi. “Hiçbir sorunun kendi başına sadece özneyi ilgilendirmediği gibi yerel bir çevre sorunu da bizi ilgilendirmektedir”  diyen Eryılmaz, Derelerin Kardeşliği Platformunun bu yönde önemli adımlar attığını ve platformun sadece kendi yörelerinde değil ülkenin hiçbir yerinde HES istemediklerini ifade etti.
Özgül Yahyaoğlu Rio+20 üzerinden şekillendirdiği sunumunda son yıllarda şirketlerin ‘sosyal’ sorumluk adı altında yeşil ve sürdürülebilir kalkınma sloganları ile duyarlılık çağrısı yaptığını belirtti. Yahyaoğlu, şirketlerin, ekonomik krizin etkilerini de bu yolla atabileceklerini düşündüğünü, bu alanı da ticari bir alana çevirmek istediklerini söyledi.  Cömert Uygar Erdem de devletin yaşam hakkına karşı HES’lerden yana tavır aldığını belirttiği konuşmasında, “Bir yandan itiraz edene devlet jandarma ile saldırıyor, bir yandan şirketler özel güvenlik ile saldırıyor ama çevrecilere polise mukavemet davaları açılıyor” diye konuştu. Ayrıca, Yaşar Aydın “Bir köylü hareketi olarak HES karşıtı mücadele”, Ömür Kurt da “Emeği ve doğayı savunmak: HES karşıtı mücadeleler” başlıklı makalelerini oturumda sundu. (İzmir/EVRENSEL)


KONGREDE BUGÜN NELER VAR?

KONGRENİN bugünkü oturumlarından biri “Tahribatın Doğası” başlığını taşıyor. Nihat Koçyiğit’in başkanlığını yapacağı oturumda, “Amik Gölü’ne Teyyare Kondu”:
Doğa–Toplum–Teknoloji Üçlemesinde Bir Doğa Cinayetine Tanıklık” başlığının yanı sıra şu sunumlar yer alacak: “Evsel Katı Atıkların Nihai Bertarafı İçin Yer Seçiminde Kullanılan Çok Kriterli Karar Analizi Uygulamalarının Bir Eleştirisi”, “Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Bölge Halkının Gündelik Hayat Pratikleri”, “Küreselleşme ve Kapitalist Esneklik Düzenekleri Kıskacında İklim Değişikliğiyle Savaşım, Toplumsal Gönenç(sizlik), Uluslararası Güvenlik(sizlik) ve İklim Etiği”, “Toplumsal Cinsiyetin ve Çevre Eğitiminin İlkokul Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumlarına Etkisi ve Çevre Sorunlarına Çözüm Arayışları”, “Hem Kifayetli Hem de Muhteris Bir Ekoloji Kahramanı Olarak Hamsi”.
Bugün ayrıca, “Yeni Üretim İlişkileri ve Esnek Çalışma, Kolektif Bir Kitap Yazmak”, “Ataerkil Kapitalist Toplumda Kadın Emeğinin Görünümleri”,  “Gölgeden Çizgiye Mizah ve Eleştiri” gibi oturumlar gerçekleştirilecek. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Süryani halkı olarak çok kültürlü bir Suriye istiyoruz’

SONRAKİ HABER

ÖSO komutanından yeni orduya kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa