23 Eylül 2012 19:15

Hayvanlar için eş zamanlı eylem

Orman ve Su İşleri Bakanlığının hayvanların korunmasına yönelik hazırlayıp Başbakanlığa gönderdiği yasa tasarısı, hayvanseverler ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili imza kampanyası düzenleyen hayvanseverler, tasarıda Hayvanları Koruma Kanunu’nun ruhuna tamamen aykırı maddelerin yer aldığını bildirdi. HAYTA

Hayvanlar için eş zamanlı eylem
Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığının hayvanların korunmasına yönelik hazırlayıp Başbakanlığa gönderdiği yasa tasarısında aykırı maddelerin olduğunu belirten hayvanseverler imza kampanyası başlattı. Hayvanseverler oluşturdukları imza metninde öldürmenin ‘uyutma’ tanımlamasıyla yasaya girip meşrulaştırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

‘PARA CEZASINA DÖNDÜRÜLECEK’

Söz konusu tasarıda hayvanları döverek ve işkence yaparak öldürenler için 2 sene hapis cezası verileceği maddesi yer alıyordu. Cezaların para cezasına döndürülebilecek olmasına vurgu yapan hayvanseverler “İşkence, cezasının sadece 750 TL olan bir idari parayı devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur” dedi.
Dövüşçü ya da bahisçi ‘sahiplere’ yönelik önlemler almak yerine ırkların cezalandırmasının kabul edilemez olduğu belirtilen metinde, “Hayvanların imhasına olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun yeni tasarıda da yer alması kabul edilemez” denildi.
Yasa tasarısının amacının, hayvanları korumak ve hakları gözetmek değil, hayvanları bertaraf etmek olduğu belirtilen imza metninde ise çok sayıda demokratik kitle örgütü, hayvansever dernekleri, sanatçı, yazar ve gazetecinin imzası bulunuyor.

PROTESTO EDİLECEK

Konuyla ilgili, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu, 30 Eylül Pazar günü eylem çağrısında bulundu. Federasyon’un çağrısıyla 30 Eylül Pazar günü saat 14.00’te İstabul Taksim Meydanı, İzmir Konak Meydanı, Antalya Kent Meydanı, Bursa Kent Meydanı, Bodrum Belediye önü, 7 Ekim Pazar günü de saat 14.00’te Ankara Sakarya Caddesinde eylem yapılacak. (İstanbul/EVRENSEL)


KAMPANYAYA DESTEK VEREN BAZI İSİMLER

Abdullah Şahin, Aydan Şener, Ayşın Işımer, Bahtiyar Engin, Belma Müjde, Bennu Yıldırımlar, Burçak Işımer, Cem Sürücü, Cengiz Baltepe, Deniz Arcak, Ediz Hun, Erkan Can, Ferda Yalçın, Fulden Akyürek, Haluk Şahin, Hazal Kaya, İlham Erdoğan, Kadriye Kenter, Levent Candaş, Müzisyen Mazlum Kiper, Mehmet Ali Alabora, Melike Demirağ, Meltem Vural, Merve İldeniz, Mine Manavoğlu, Nazlı Tosunoğlu, Nesligül Kızılırmak, Nilperi Şahinkaya, Olgun Şimşek, Oktay Kaynarca, Oya Prosçiler, Pelin Cini, Rıza Karaağaçlı, Sarp Sanin, Sibel Nançin, Sumru Yavrucuk, Şebnem Dönmez, Tansu Polatkan, Uğur Taşdemir, Umut Akyürek, Vatan Şaşmaz, Volkan Sevarcan, Yıldız Kenter, Zeynep Özcan, Zeynep Özden Ayyıldız, Zuhal Yalçın

ÖNCEKİ HABER

DİSK İstanbul Temsilciler Kurulu toplandı

SONRAKİ HABER

TTB: Kader değil çalışma koşulları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...