27 Eylül 2012 05:07

'Burası askeriye, olur böyle tacizler'

Dersim’in Hozat ilçesinde merkezde bulunan ortaöğretim öğrencilerinin 4+4+4 nedeniyle 41. Motorlu Piyade Tugayı içinde bulunan ve ilçe merkezine bir kilometre uzaklıktaki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) binasına gönderilmesine tepkiler sürerken okul bu kez de kadın öğretmenlerin askerlerin sözlü tacizine ma

'Burası askeriye, olur böyle tacizler'
Paylaş
Kemal Özer

Öğrencilere askeriye içinde eğitim verilmesine tepki gösteren veliler, çocuklarını okula göndermeyerek boykot eylemini sürdürüyor. Diğer yandan Dersim merkezden okula giden ve boykot nedeniyle sınıfın boş olduğunu gören kadın öğretmenler, okuldan ayrılırken bahçede bulunan askerlerin sözlü tacizine maruz kaldı.

ÖĞRENCİLER DE ŞİKAYETÇİ

Suç duyurusunda bulunan öğretmenlerden Satı Bajet, tacizle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirterek okula gidip, gelirken, askeriyenin bulunduğu alandan geçmek zorunda olduklarını ve okuldan ayrılırken, askerlerin sözlü tacizine maruz kaldıklarını söyledi. Bir hafta önce de öğretmen arkadaşlarının aynı şekilde tacize maruz kaldığını dile getiren Bajet, “Sadece bizimle sınırlı değil. Öğrencilerimiz de aynı şekilde şikayetçiler” dedi. Askeri kışla içerisinde asla sağlıklı bir eğitimin verilemeyeceğini vurgulayan Bajet, asker, top ve tüfek sesleriyle ders yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Okulun taşınması için öğrenci velileri ve öğretmenlerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile kaymakamlığa dilekçe ile başvuruda bulunduklarını da hatırlatan Bajet, “Yaşadığımız karşısında kaymakamlığa gittik. Kaymakamlık bize askeriyenin olduğu yerlerde bu tür olayların olabileceğini  ve okul ortamı olmadığı içinde okulun orda kalacağını söyledi” dedi. Şikayet dilekçisini kaymakama verdiklerini de söyleyen Bajet, “Yer tespiti yapıldı. Sanırım askeriyenin komutanı ile de görüşüldü” dedi. Bajet, velilerin çocuklarının askeriyenin içinde eğitim görmesini istemedikleri için çocuklarını okula göndermeyerek okulu boykot ettiklerini de söyledi. (Dersim/EVRENSEL)


KAYMAKAMIN TAVRI TACİZDEN AĞIR

Eğitim Sen Dersim Şubesi YİBO’da yaşanan taciz olayını okul önünde yaptığı bir açıklama ile protesto etti. Burada konuşan Eğitim Sen Şube Yöneticisi Süleyman Güler, taciz olayını hatırlatarak, “Bölgemizde yıllardır yaşanan en temel sorunlardan biri YİBO’ların askeriye ile iç içe olmasıdır. Sorumlu olanlara sorumluluklarını hatırlattık. Bu uygulamanın çocukların psikolojik gelişimi açısından doğru olmadığını ve asimilasyona hizmet ettiğini defalarca ifade ettik” dedi. Kaymakamla yaptıkları görüşmede kaymakamın tavrının tacizden daha da ağır olduğunu söyleyen Güler, “Bu durum tacizcilerin nereden cesaret aldığını açık bir göstergesidir. Kaymakamın gösterdiği tutum genel durumun bir ifadesidir” şeklinde konuştu. Yaşanan taciz olayının aynı zamanda kadına dönük baskıcı yaklaşımın, zihniyetin açık bir göstergesi olduğunu anlatan Güler, böyle bir şeyi asla kabul etmediklerini ve sorumluları hakkında gereken işlemin yapılması gerektiğini ifade etti. Kaymakam hakkında da İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyleyen Güler, Hozat Savcısı ile sorumluları göreve çağırdı.

Belediye Başkanı Cevdet Konak ise, başından itibaren ilçede 4+4+4 eğitim sisteminin yanlış olduğunu dile getirdiklerini ancak bu tepkilerin dikkate alınmadığını söyledi. Kadın öğretmenlerin maruz kaldığı tacizi hatırlatan Konak, savcıların  bu konuda harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. Çocuklarının askeriyenin içerisinde bulunan YİBO’da eğitim görmesine izin vermeyeceklerini belirten Konak, “İlçemizde çocukların eğitim ve öğretim göreceği fiziki mekanlar mevcuttur. Yetkililerden bu mekanların alt yapısını düzenleyip, eğitime açılmasını talep ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İnsanlık bu vahşeti kabul edemez

SONRAKİ HABER

Her şey patronların huzuru içinmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa