27 Eylül 2012 10:16

ABD Assange için Ekvador’u işgal mi edecek?

ABD Dışişleri Bakanlığının gizli belgelerini Wikileaks üzerinden yayınlayan Julian Assange, düşman sınıflandırmasında El Kaide ve Taliban üyeleriyle aynı seviyeye konuldu. Bu durum, El Kaide ve Taliban varlığını gerekçe göstererek Afganistan’ı işgal eden ABD, Assange’ın sığınma talebi kabul edilmesi halinde Ekvador’u da mı i

ABD Assange için Ekvador’u işgal mi edecek?
Paylaş

ABD Hava Kuvvetleri tarafından gizli koduyla hazırlanan belgede, WikiLeaks ve WikiLeaks destekçileriyle bağlantıya geçen ABD ordusu mensuplarının “Düşmanla iletişime geçmek” suçlamasıyla karşı karşıya kalabilecekleri, suçlamaların derecesine göre idamla dahi yargılanabilecekleri belirtildi.

ABD Hava Kuvvetlerinin yürüttüğü bir soruşturmada ise, ABD’ye ait yüksek güvenlik dereceli dosyalara ulaşabilme hakkı bulunan bir siber sistem analistinin WikiLeaks’e destek verdiği ve Londra’da Assange için yapılan gösterilere katıldığı tespit edildi.

Yürütülen soruşturma, ABD İçişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Pentagon tarafından kullanılan güvenlik ağına (SIPRNet) erişme yetkisi bulunan analistin, gizli kodlu belgeleri, Wikileaks taraftarlarıyla paylaşıp paylaşmadığı üzerinde duruldu.

Hakkında soruşturma yürütülen analistin, gizli belgelere erişme hakkı engellendi ancak soruşturma sonucunda hakkında dava açılmadı. Suçlamalara maruz kalan analist ise, bilgi sızdırdığı iddialarını reddetti.

DESTEK VEREN DE DEVLET DÜŞMANI

ABD’ye ait çok gizli ve hassas bilgilerin WikiLeaks’te yayınlanması sadece Assange’ın başını yakmadı. WikiLeaks’e desteğini açıklayan ve bağışta bulunanlar da Washington tarafından “104-D” protokolü kapsamında ABD düşmanı ilan ediliyor. Protokol, düşmanla iletişim kurmanın suç sayılması üzerinden bütün WikiLeaks destekçilerini ABD yasalarına göre düşman ilan ediyor. (DIŞ HABERLER)


ASSANGE BM’YE SESLENDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısında video konferans aracılığıyla bir konuşma yapan WikiLeaks Kurucusu Julian Assange ise, ABD Başkanı Barack Obama’yı hedef aldı.
ABD Başkanı Obama’yı Arap Baharını kendi siyasi çıkarları için kullanmakla suçlayan Assange, Obama’nın Ortadoğu’da ifade özgürlüğünden yana tavır takınırken kendi ülkesinde bunu uygulamadığını belirtti ve bunun en iyi örneğinin kendi başına gelenler olduğunu söyledi.
Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino’nun başkanlığını yaptığı toplantıya katılan Assange, ABD’den kendisine yönelik baskıyı durdurmasını istedi ve şunları söyledi: “Zaman şimdi Amerika’nın Wikileaks’e yönelik zulmünü durdurması zamandır. Halkımıza ve kaynaklarımıza karşı yaptığı işkenceyi durdurma zamanıdır.”
İngiltere, İsveç’te iki kadına cinsel taciz suçlamasıyla hakkında dava açılan WikiLeaks Kurucusu Julian Assange’ı iade etmeye karar verdi. Bu kararı protesto eden Assange, Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine giderek siyasi sığınma talep etti. Siyasi sığınma talebi kabul edilen Assange, hâlâ Ekvador Büyükelçiliğinde bulunuyor. Assange, İsveç’te yargılanmaktan korkmadığını ancak buradan kendisinin ABD’ye iade edileceğini iddia ediyor.
İngiliz güvenlik güçleri ise, Assange’ın kaçarak ülkeyi terk etmesini önlemek için elçilik önünde 24 saat kuş uçurtmuyor.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu’dan Erdoğan’a: Hain

SONRAKİ HABER

Rajoy İspanyolları öfkelendirmeye devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...