21 Ekim 2012 16:43

Nasıl geçti habersiz...

Özcan Yaman / Erdost Yıldırım

TEKİRDAĞLILARIN HABERİ YOK

Bu yıl 2.si düzenlenen festivalin duyuru ve davetini aldığımızda bir heyecanla Tekirdağ’a vardık. İlk şoku da burada yaşadık. Hiç bir yerde festivalden haber yoktu. Anlaşılan bir yerlerde sorunlar olmalıydı diye düşünmeye başladık. Festivalin sanatsal planlaması ve etkinlik takvimi bu kadar iyi iken pratiğe ilişkin bu eksiklik bizce kayda değerdi. Bizim çıkardığımız ders; olsa olsa “destekçilerin köstek olduğu” şeklinde okunabildiğidir. Tabii istisnalar hariç diyebiliriz. Özellikle Malkara Belediyesinin çabaları takdire değerdi. Malkara belediyesinin bu gayretlerini görmezlik edemezdik.

GÖNÜLSÜZ DESTEKLENMİŞ

Festivalin ilkini önceki yıl gerçekleştiren TEFSAD’ın, bu yıl 2.sini gerçekleştirme çabaları anlaşılan gönülsüz ve baştan savmakla desteklenmiş. Bu anlamda Tekirdağ Valiliği’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin ve Kültür Bakanlığı’nın bir ay önce Bursa’da gerçekleştirilen Bursa/Fotofest’ten alacağı çok dersler olduğunu  söyleyebiliriz. Sponsor ya da destekçi olmanın ne demek olduğu sorularının bir kez daha bu kurumlarca sorgulanması gerekiyor. Aksaklıkların hangisini saysak ki? Bir kültür merkezi salonu vermişsiniz projeksiyonu bile yok. Gecekondu usulü TEFSAD’ın çabaları ile çözülmeye çalışılmış. Resmi binalarda her şeyin duyuruları yer alıyor, festivalden haber bile yok. (Tekirdağ/EVRENSEL)


TARİHLE BUGÜN ARASINDA KÖPRÜ KURUYOR

İlk gün gerçekleştirilen sergilerden Oğuz Nusret Bilik’in “Söylence” isimli sergisi ile İran’lı Fotoğrafçı Shadi Ghardian’ın “Nil-Beyaz Kare” isimli sergisi etkileyici idi. Özellikle savaş çığırtkanlığı yapıldığı bir dönemde savaşların saçmalığını  anlatması bakımından başarılı soyutlamalardı. Yine Tarihsel olana saldırılara yabancı olmayan bizlere tarihle bu gün arasında köprüler kurmamızı sağlayan çalışmalarla Oğuz Nusret’in “söylence” isimli fotoğraflarını izlemek gerekli diyebiliriz. Bitmiyor tabii, Ali Öz’den, Şevket Şahintaş’a Tarlabaşı ve Kentsel dönüşüm söyleşilerine, Haluk Uygun’un ve altın kesim grubunun sunumlarından fotoğrafın sanat kültürü üzerine söyleşisine, Barbaros Karagülmez’in “Mikro yaşamlar” adlı fotoğraf sunumunun aldığı alkışları nasıl hak ettiğini anlatmak mümkün değil.


TEFSAD EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Başta TEFSAD Başkanı Meliha Elitaş, Sanat Danışmanı Sema Özevin, KUFSAD (Kuşadası Fotoğraf Sanatı Derneği) Başkanı Yusuf Aslan, TEFSAD Başkan Yardımcısı Derya Malkoçlar ve Robabeh Malkoçlar, Tansel Kaya ile Gönüllü Çalışanlar Haldun ve Özge olmak üzere etkinliğe davetli fotoğrafçıların her türlü hamallık dahil canla başla çalışmaları övgüyü hak etmelerine yol açıyor. Diyebilirsiniz ki onlar ev sahibi yapacaklar tabii. Doğrudur ancak isimleri destekçi olarak koca koca yazılı kurumların daha sorumlu olmaları gerçekliğini ortadan kaldırmıyor.


‘FOTOĞRAF SANATTIR’

Katılımcıların, izleyicilerin azlığı kalitenin düşürülmeden sürdürülmesini engellemedi. İlerlemiş yaşına rağmen Türkiye fotoğraf dünyasının önemli ismi Sabit Kalfagil’in gösterdiği performansı ile “fotoğraf endüstrisi” üzerine yaptığı sunum ve söyleşi kaçırılmamalıydı. Bursa Fotofest’te Ara Güler’le bildiğimiz “Fotoğraf sanat değildir” söylemini medyanın koca koca haberlerle kullanmasının yanında fotoğraf dünyasının bu gününe ilişkin değerlendirmeler yapan, fotoğraf sanattır diyen Sabit Hoca’nın görülmemesi de magazinle haber arasındaki ilişkiyi gösteriyordu.