04 Aralık 2012 10:12

Madenciler gününde 9 işçi göçük altında

Her yıl “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanan 4 Aralık, Maraş’ın Afşin İlçesi’nde yası tutulmamış acılar ile karşılanıyor. 10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen göçükte toprak altında kalan 11 maden işçisinden 9’unun cesetleri halen göçük altında. Dünya Madenciler Günü,

Madenciler gününde 9 işçi göçük altında
Paylaş

AFŞİN’DE 9 MADENCİ GÖÇÜK ALTINDA

Maraş’ın Afşin İlçesi’ndeki Çöllolar Kömür Havzası’nda 10 Şubat 2011’de meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 işçinin cesedi halen göçük altından çıkarılmadı. Toplam 11 kişinin yaşamını yitirdiği büyük göçük kazasında hayatını kaybeden Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat’ın cenazelerine 2 yıldan bu yana ulaşılamadı. Devlet tarafından unutulduklarını belirten madencilerin aileleri, çocuklarının hiç olmazsa kemiklerine ulaşmak istediklerini belirtti. 2 yıldır işçileri göçük altından çıkarmayan devlet, göçük ve yaşanan ölümler ile ilgili sıradan bir dava açtı. Çöllolar Kömür Sahasını işleten Park Teknik A.Ş.’den 9, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Kontrol Teşkilatı’ndan da 14 kişi hakkında ‘bilinçli, taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan dava açıldı. 23 Ekim 2012 tarihinde başlanan yargılamada savcı kimsenin tutuklanmasını talep etmezken, 23 kişi hakkında toplam 2’şer yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

‘AZ MASRAF, ÇOK GELİR’

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Elbistan Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, göçük sonrası kaza alanında çalışma imkanlarının olmadığını, bu nedenle göçük altında kalan madencileri çıkaramadıklarını söyledi. Bölükbaşı, “Ne yazık ki elimizden bir şey gelmiyor. Aileler bu durum karşısında yardımcı olamadığımız için bize tepkililer. Orası küçük bir alan değil. Oraya girip, çalışma yapılsa en az bir yıl sürer. Yani bir yılda ancak cenazelere ulaşılabileceğini söylüyorlar. Ulaşabilirlerse ancak kemiklerine ulaşabilirler ama orada da yoğun bir gaz var. Bundan dolayı kardeşlerimizin çıkması çok zor, imkansız değil, çok zor! En az bu arkadaşlarımızın kemiklerine ulaşılıp, ailelerine teslim edilirse bir nebze üzüntülerini alır. Devletimiz gerçekten duruma duyarsız davranıyor. Az masraf çok gelir peşindeler” dedi. Kardeşi Rüşen Demir’in cenazesinin çıkarıldığını söyleyen Mutlu Demir, “Çıkan çıktı, toprak altında kalan kaldı. Amca oğlum Adnan göçük altında kaldı. Hiç bir işlem yapılmadı, göçük altındakileri çıkarmak için. Her önüne gelen söz verdi, hiçbir şey yapmadı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

“Kötü kadın” varsa onlarla birlikte olan erkekler ne?

SONRAKİ HABER

Gerçek ne yana düşer asgari ücret ne yana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...