06 Aralık 2012 11:58

İntihar eden askerlerin yüzde 90'ı Kürt

Askerde şüpheli biçimde yaşamını yitirenlerin onda dokuzunun Kürt olduğuna dikkat çeken MAZLUMDER İstanbul Şubesi, Genelkurmay Başkanlığı'nın yaşamını yitiren askerlerin "kendileri ile getirdiği psikolojik sorunlardan dolayı intihar ettikleri" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. MAZLUMDER İstanbul Şubesi, ş&uum

İntihar eden askerlerin yüzde 90'ı Kürt
Paylaş

'ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMLERİNİ ARAŞTIRMAMIZ ENGELLENİYOR'

MAZLUMDER İdari Koordinatörü Gürcan Onat ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendisine özgü kemikleşmiş bir hiyerarşisinin olduğuna dikkat çekerek, "Askeri alanda gerçekleşen şüpheli ölümler gerektiği kadar araştırılmıyor ve adaletli, hukuki karar verilmiyor. Askeri mahkemelerde hakimlerin askerlerden oluşması adaletli bir kararın verilmesi önündeki en büyük engeldir. Askerdeki şüpheli ölümlerin intihar süsü altında gösterilmesi, rütbelilerin o hiyerarşi içinde birbirlerini koruduklarının en aşikar örneğidir. Askeri savcı, sivil savcı ve Askeri Mahkeme birbirlerini koruyorlar" diye konuştu. Onat, konuşmasında şüpheli asker ölümlerinden örnekler vererek şunları söyledi: "Murat Oktay Can, 5 Eylül 2009 tarihinde askerlik görevini yaptığı Tunceli'nin Hozat ilçesine bağlı Sarıtaş Jandarma Karakolu'nda nöbet kulübesinde ölü olarak bulunmuş, yapılan incelemede olayın intihar olduğu ileri sürülmüştü. Olay yerine giden askeri savcılık alnının tam ortasında vurulan er için, G-3 piyade tüfeği ile alnının üstüne, tam ortasına dik vaziyete nasıl nişan aldığını açıklamaksızın olayın intihar olduğu kanaatine varmıştır. Bu da askerde gerçekleşen şüpheli ölümlerin tam soruşturulmadığını gösterir."

GENELKURMAY BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Basın mensuplarının Genelkurmay Başkanlığı'nın dün basınla paylaştığı bilgi notunda "askerlerin intihar etmesinin en büyük nedeni dışardan kendileriyle beraber getirdikleri psikolojik sorunlardır" şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine Orak, şüpheli asker ölümlerinin üstünü örtmenin en basit yol olduğunu belirterek, "Madem askerlerin psikolojik sorunları var, neden ellerine silah veriliyor?" diye sordu. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de kemer sıkma dayatması

SONRAKİ HABER

BDP'lilere 'niye kurban eti dağıttın' soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...