Görünmez emek yok sayılıyor
YARGITAY, ev içi kadın emeğini yok sayan bir karar daha aldı. Kadının ev işi yapıp, çocuklara baktığı için kocasından “Katılma alacağı” alamayacağına karar verdi. Kocasından boşanan bir kadın, aile mahkemesinde “Katılma alacağı” davası açtı. Bankadaki paradan, emekli ikramiyesinden, kocasına kayıtlı meskenden ve ev i
YARGITAY, EV İŞİNİ KATIKI SAYMADI Yargıtay reddettiği kararda şu ifadelere yer verdi: “Davacının (kadın) ev işlerini yapmasından kaynaklanan alacak isteğinde bulunmuş ise de ev kadını olarak, evin yemek ve temizlik işlerini yapması, çocukların bakımını üstlenmesi kanunun aradığı anlamda doğrudan maddi bir katkı sayılamaz. Bu bakımdan davacının bu isteği de yerinde değildir.”
‘EV İÇİ EMEK YOK SAYILIYOR’
Kararı gazetemize değerlediren Avukat Devrim Avcı, Yargıtay’ın kararını eleştirerek, kadınların ev içinde yaptığı çocuk bakımı, yemek, temizlik gibi işlerin eve direkt maddi katkı sağlayıcı unsurlar olduğunu ifade etti. “Çünkü, bunlar yapılmazsa dışarıdan para ödenerek temin edilmesi gerekir” diyen Avcı, mahkemenin kararını erkek egemen zihniyetin ürünü olarak değerlendirdi. Avcı, “Bu karar kadının ev içi emeğinin görülmemesi bir yana yok saymak anlamına gelmektedir” dedi.
’BOŞANAMAYN KADIN ŞİDDETE KATLANIR’
Kararın bir diğer yönünün kadına yönelik şiddet sorunu olduğunu belirten Avcı, “Bu kararla çalışmayan bir kadının boşanması halinde daha da yoksulluğa düşmesi söz konusudur. Bu karar sırf bu yoksulluğa düşmemek için kadının aile içi şiddete katlanması yönünde zorlayıcı bir karar olmuştur. Kadınlar olarak bu kararı protesto etmemiz gerekir” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
YARGITAY’IN KADINLARA DARBESİ
Serpil Kemalbay (İmece Kadın Sendikası): Kadınları eve hapseden, toplumsal cinsiyetçi iş bölümüne itirazımız var. Bu işlerin kadınların yapması gereken işler olduğunu kabul etmiyoruz. Ayrıca ev içerisinde sarfedilen emek de toplumsal bir değer üretmektedir. Hem ailenin, hem de toplumun kendini yeniden sürdürmesi açısından artı değer sağlar. Bunun yok sayılması kadınlara yapılmış en büyük darbedir, haksızlıktır. Yargıtay’ın verdiği karar kadınların taleplerini yok sayan bir karardır. Yargıtay’ın erkek egemen bir yapısı olduğunu, kadın cinayetlerinde de görüyoruz. Bu kararla da kanıtlamış oldular. Bizim emeğimizi gasbetmek ve yağmalamak istiyorlar. Son derece öfkelendirici bir karardır ve asla kabul edilemez. Biz ev içi emeğin değer üreten bir emek olarak kabul edilmesini ve sosyal güvenceye alınmasının yeni Anayasa’da yer almasını istiyoruz. Ancak ne yazık ki bu süreç demokratik katılımcı bir şekilde yürütülmediği için, taleplerimizin hayat bulması bütün kadınların, bizim mücadelemize bağlıdır. Bunu biz değiştirebiliriz.