09 Aralık 2012 04:31

Antik kent üstü süpermarket!

Mudanya’da, Myrleia antik kenti tarihi dokusunun bozulma tehdidi ile karşı karşıya.Önemli tarihi kalıntıların bulunduğu bölgede yapılan alışveriş merkezi inşaatı da tepki çekiyor.Antik kentten, günümüze herhangi bir kalıntı gelmeyeceği varsayılıyordu. Fakat 2010 yılında Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

Antik kent üstü süpermarket!
Paylaş
Önen Ersin

Önemli tarihi kalıntıların bulunduğu bölgede yapılan alışveriş merkezi inşaatı da tepki çekiyor.

Antik kentten, günümüze herhangi bir kalıntı gelmeyeceği varsayılıyordu. Fakat 2010 yılında Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yaptığı kazılarda Klasik ve Hellenistik Çağa ait birçok seramik kalıntılarına rastlandı.

Yapılan incelemeler sonucu bölge SİT alanı kapsamına alınmıştı. Fakat SİT alanının dar tutulması nedeniyle, kalıntıların üzerinde birçok inşaat ve defineci çukuru saptanmıştı. Bu tespitler sonrasında da, bölgede bir alışveriş merkezi ve benzin istasyonu inşaatı sırasında Myrleia antik kenti kalıntılarına ulaşıldı. CHP Mudanya İl Genel Meclis Grubu da, 3. derece SİT alanı olmasına karşın bölgede inşaat çalışmalarının sürmesiyle ilgili soru önergesi verdi. Önergede; “İnşaat sahasında yapılan kazıları kimler denetliyor? İnşaat sahasından çıkan eserler neden basına tanıtılmıyor? SİT alanında inşaat yapılması için gerekli izin çıktı mı? İnşaat ruhsatı verildi mi? Arkeopark olacak bu bölgeye hangi düşünceyle alışveriş merkezi ve benzin istasyonu yapımı için izin veriliyor?​” soruları soruldu.

PLATFORM OLUŞTURULDU

Myrleia antik kentinin kalıntılarının korunması talebiyle Mudanya’da demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler bir platform oluşturdu. Platform, yapılan inşaatlarla antik kentin üstünün kapatıldığını ve kentin tarihi dokusuna büyük zarar verildiğini ifade ediyor. Platform bileşenlerinden Eğitim Sen Mudanya Temsilcisi Şeref Öztürk, tüm insanlığa ait olan tarihi değerlerin üstünün kapatılmasının söz konusu olduğunu belirterek, tüm Bursalılara duyarlılık çağrısı yapıyor. DSP Mudanya İlçe Başkanı Mustafa Düzel ise, Mudanya’da sayılamayacak kadar süpermarketin olduğunu kaydederek, “Varolanlar yetmezmiş gibi antik kentin üzerine süpermarket kurulmaya çalışıyor” diyor. Yapılacak alışveriş merkezinin ya da akaryakıt istasyonunun Mudanya’ya bir şey kazandırmayacağını söyleyen Mudanya Halk Meclisi Başkanı Levent Kayak; sadece ekonomik açıdan bile bakıldığında yüzlerce firmanın Mudanya’ya yapamayacağı katkıyı sağlayacağını ifade etti. Mudanya’nın geleceğinin doğasında, denizinde, zeytininde ve Myrleia antik kentinde olduğunu belirten Kayak, Mudanyalıları tepki göstermeye çağırıyor.


PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN: ANTİK KENT YOK EDİLİYOR

ULUDAĞ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin: Görünüşte herşey yasal. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin almışlar. Acele bir şekilde kazı yapılmış antik kentin üzerinde. İnşaata izin verilirse bölge talana açılır. Bütün bölge SİT alanı. Burada tarihi kalıntılar var, kültür varlıkları var. Son olarak bir bronz heykel bulundu. Gelişmelere şaşkınlık içinde bakıyoruz. İzin verilmemeli kesinlikle. Şahsi kanaatinim Bursa Müze Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğünün ihmali var. Tüm sorumlular hakkında suç duyurunda bulunulmalı. Yetkililer bunlar karşısında üç maymunu oynuyorlar. Yapıldıktan sonra ‘tüh’ diyecekler ama çok geç olacak. Antik kenti kaybetmiş olacağız. Bu inşa faaliyetlerle antik kentin korunması mümkün değil. Mudanya’da alışveriş merkezine ne gerek var? Bu yapılaşma antik kentin sonunu hazırlar.


MYRLEİA ANTİK KENTİ

MYRLEİA, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyılarına Hellen göçleri döneminde (yaklaşık İÖ. 700-550) Batı Anadolu’dan, İonia’daki Kolophon’dan gelen göçmenlerin bir kenti olarak Helenleştirilmiştir. Romalılar Myrleia, Apameia’yı ordu üssü olarak kullanmışlar, Roma’nın bir yavru kenti durumuna getirerek adına da Colonia Concordia Augusta Apameia demişlerdir. Bu kent de daha sonra işgale uğramış ve Montania adını almıştır. Kente Montaneia adı, ortaçağda, Latinler tarafından verilmiştir. Bu sözcük “Dağlık” anlamına gelmektedir. Mudanya’nın, Montaneia’nın bugünkü söyleniş biçimi olduğu sanılmaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda batıdan gelen Bitinyalıların yerleştiği yöre, Pergamon (Bergama) ve Roma yönetimlerinden sonra Bizans egemenliği altına girmiştir. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ekvador için demokrasi sınavı

SONRAKİ HABER

9 tarihi eser çalındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...