17 Aralık 2012 08:07

Arçelik’te 90 işçi atıldı

Arçelik Buzdolabı Fabrikası’nda 10 Kasım 2012 tarihinde Türk Metal Sendikası’nın fabrikada açıkladığı TİS taslağına karşı eylem yapan işçilerin çoğunlukta olduğu 90 işçi dün işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler Türk Metal Sendikası şube yöneticileri ile gerçekleştirdi

Arçelik’te 90 işçi atıldı
Paylaş
Eylem Lodos / Hürrem Karaoğlu

İNGİLTERE’DE FİRMA BATTI, ESKİŞEHİR’DE İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

İşten çıkarılan işçilere söylenen gerekçe ise oldukça ilginç. İşçilere İngiltere’de satış temsilcisi olan firmanın battığı ve bu nedenle de satışlarda düşüş yaşandığı için işten çıkarıldıkları söylenirken, işçiler bu işten çıkartmaların arkasında Türk Metal Sendikası’nın olduğunu söyledi. Parça parça gerçekleştirilen işten çıkartmalara önce gece vardiyasında çalışan işçilerden başlandı. Gece boyunca işçileri çalıştıran işveren, sabah 06.00 sularında yüzü geçkin işçiye işten çıkarıldıklarını bildirdi. 04.00-12.00 vardiyasında çalışan işçilerin işveren tarafından çağrılarak işten çıkarılmaya başladığı öğrenildi. Toplamda 90 işçi işten çıkarılırken, işten çıkarılan işçi sayısının artacağı tahmin ediliyor. 7 ile 21 yıl arasında Arçelik Buzdolabı Fabrikası’nda çalışan işçilerin yanı sıra işe yeni giren genç işçilerin de neredeyse tamamı işten çıkarıldı.

EMEKLİ OLACAKTI İŞTEN ÇIKARILDI

İşten çıkarılan işçilerin biri 2013 Mart ayında emekli olacaktı. Türk Metal Sendikası tarafından geçtiğimiz günlerde işyeri temsilciliği teklif edilen ancak bu teklifi kabul etmeyen 4 işçi de dün işten çıkarılanlar arasında. Hiç beklemedikleri bir anda işten çıkarılan işçilerin bir çoğunun kredi borcu var. Ailesi olan, ev geçindirmek zorunda olan işçiler ortada kaldı. 15-20 yıllık emeklerinin çöpe gittiğini kaydeden işçiler, Türk Metal Sendikası’nın da kendilerine sahip çıkmadığını belirtti. Sendikanın geçen sene cüzdan dağıttığını anlatan başka bir işçi de, bu sene kendilerine katı meyve sıkacağının dağıtıldığını dile getirdi. İşçi, sendikanın da sadece bu işe yaradığını söyledi. Eskişehir’de Arçelik Buzdolabı Fabrikası işçileri, Türk Metal Sendikası’nın fabrikada açıkladığı TİS taslağına karşı eylem yapmıştı. Tepkilerini fabrikada yemek yemeyerek gösteren işçiler, sendikanın tüm ikna çabalarına rağmen iş çıkışı OSB ile şehir merkezi arasında 10 km yürüyerek Türk Metal Sendikası’na tepkilerini dile getirmişti.


ERKUT KILIÇ: SÖZLEŞMELİLER ATILDI

Konuyla ilgili Metal Sendikası Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı Erkut Kılıç ise işçilerin üretim bantlarındaki üretim düşüklüğünden kaynaklı olarak işten çıkarıldığını iddia etti. Kılıç, ayrıca sadece sözleşmeli işçilerin işten çıkarıldığını öne sürdü. İşçilerin sözleşme sonu tasarruf nedeniyle işten çıkarıldıkları için sendikanın bir şey yapamayacağını söyledi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

THY’de direniş sürecek

SONRAKİ HABER

Yazı dizimiz taşları yerinden oynattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa