16 Aralık 2012 13:00

İnşaat durduruldu

Gazetemizin manşetine taşıdığı Myrleia Antik Kenti’ndeki skandal inşaatta yeni gelişme...Manşetimiz sonrasında yeniden gündeme gelen Mudanya Myrleia Antik Kenti üzerindeki alışveriş merkezi ve benzin istasyonu inşaat çalışmaları durduruldu.İnşaat alanında antik kente ait tarihi eserler görüntülenmişti. 3. derece SİT alanı ol

İnşaat durduruldu
Paylaş
Önen Ersin

Manşetimiz sonrasında yeniden gündeme gelen Mudanya Myrleia Antik Kenti üzerindeki alışveriş merkezi ve benzin istasyonu inşaat çalışmaları durduruldu.

İnşaat alanında antik kente ait tarihi eserler görüntülenmişti. 3. derece SİT alanı olan bölgede tarihi eser ve kalıntıların inşaat hafriyatları içinde atıldığı iddia ediliyor.

Mudanya Tarihine ve Geleceğine Sahip Çıkanlar Platformu Sözcüsü Levent Kayak, gazetemize yaptığı açıklamada, belediye ve imar müdürlüğüyle yaptıkları görüşmeler sonrasında fiili olarak inşaat çalışmalarının durduğunu söyledi. İş araçlarının inşaat alanından çıkarıldığını belirten Kayak yine de temkinli: “Kamuoyu tepkisinin yatışması bekleniyor olabilir. İşçiler inşaat alanında barınmaya devam ediyorlar.”

NET BİR CEVAP ALAMADIK

Kayak, inşa çalışmalarının durdurulmasına rağmen resmi bir karar olmadığını belirterek konuyla ilgili süreci şöyle anlatıyor: “Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Sonrasında Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk’le görüşmek istedik. Başkan yerinde olmadığı için Belediye Başkan Yardımcısıyla görüştük. Ayrıca belediyenin imar müdürlüğüyle de görüştük. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun inşaatın durdurulmasıyla ilgili yazısını gösterdik. Ama hiçbir yerden net bir cevap alamadık.” Kayak, konunun takipçisi olacaklarını ve Myrleia Antik Kentine sahip çıkacaklarını belirtirken, 22 Aralıkta da arkeolog ve akademisyenlerin katılacağını bir panel düzenleyeceklerini söylüyor. 


İNŞAAT ARKEOLOGLAR EŞLİĞİNDE Mİ YAPILIYOR?

İnşaatla ilgili konuşmak istediğimiz Mudanya Belediyesindeki yetkililer ise, internet sitelerindeki Belediye Başkanı Hasan Öztürk’ün açıklaması dışında, konuyla ilgili görüş veremeyeceklerini söyledi. O açıklamada ise şunlar ifade ediliyor: “Sınırların genişlemesiyle birlikte doğu, batı ve sahil kesimindeki imarlı bölgelerin bir kısmı da 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edilmiştir. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 20/06/2012 tarih ve 795 sayılı kararı ile geçiş dönemi yapılanma koşullarını belirlemiştir. Söz konusu geçiş dönemi yapılanma koşulları dahilinde inşaat ruhsatı alınması ve yapılaşma mümkündür. Kurula yapılacak başvuru sürecinde vaziyet planı ve müracaat edilerek Müze Müdürlüğünün arkeologlar eşliğinde yapılan kazı çalışmaları sonucu gerektiğinde önerilen yapı kaydırılarak, gerektiğinde kazı da bulunan ve antik değeri olan bulgular cam sergisinde sergilenerek herhangi bir zarar gelmemesi sağlanmaktadır.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yazı dizimiz taşları yerinden oynattı

SONRAKİ HABER

Yunus Emre’ye sansür!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...