17 Aralık 2012 11:00

Asistanların angarya isyanı greve dönüştü

İzmir’deki hastanelerde görev yapan asistan hekimler, bir günlük grev yaptı. Uzmanlık eğitimi almaya geldikleri hastanelerde tüm iş yükünü omuzlamak zorunda kalan, eğitim sorumlusu gözetiminde yapılması gereken tıbbi işlemleri tek başına yapan, yeterli eğitim alamayan, 36 saat çalıştıkları halde emekleri karşılıksız kalan

Asistanların angarya isyanı greve dönüştü
Paylaş
Metehan Ud

3 HASTANEDE GREVE ÇIKTILAR

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastane’sinde çalışan asistan hekimler, örgütlü oldukları İzmir Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) öncülüğünde greve çıktı.

İş güvencesi, gelir güvencesi, sağlık hakkı ve gelecek güvencesi için 3 hastanede greve çıkan asistanlar Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ortak eylem yaptı. Burada halaylar çeken  asistanlar sık sık, “Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir, Uykusuz doktor ölüm demektir, Asistan hekim köle değildir” sloganları attılar. Eyleme, greve çıkan hekimler dışında Tepecik Hastanesi ile Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Hastanelerinde çalışanlar asistan hekimler ve diğer sağlık emekçileri de katıldı.

‘BU GİDİŞE DUR DİYELİM’

Asistanlar adına açıklamayı okuyan Bozyaka Hastanesi Asistan Hekim Temsilcisi Altan Gökgöz, yaşadıkları sorunları aktararak asistan hekimlere özel olan uzmanlık eğitimi ile ilgili sıkıntıların şimdiye kadar geri plana itildiğini vurguladı. Bütün asistanlara seslenen Gökgöz, “Hep beraber bu kötü gidişe dur diyelim ve seslerimizi duyması gerekenlere duyuralım” dedi.  Diğer hastanelerden gelen asistan hekimler de birer konuşma yaparak sıkıntılarını dile getirdiler ve bir an önce çözülmesini talep ettiler.

Behçet Uz Hastanesi’nden gelerek açıklamaya katılan Hasan Tahsin, asistan olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Yine Behçet Uz’dan İpek Ucuparlak da hem sözel hem de fiziksel şiddete karşı durdukları için de burada olduklarını ekledi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Zeynep Altın, hastane yönetimine seslenerek, “Hastanelerde eğitim almadan uzman olabileceğini söylediğinizi, halkımıza söyleyebilecek misiniz” diye sordu.

Seslerinin kısılmaya çalıştıkça daha güçleneceklerini söyleyen Altın, haklı taleplerinin mücadelesine devam edeceklerini belirtti.  Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden gelen bir diğer asistan hekim Fulya Gönen ise asistanların servislerin, ameliyathanelerin her türlü işini yaptığını hatırlatarak, “Bu yorgunluğun üstüne eğitim alamadığına mı yansın yoksa emeğinin karşılığını alamadığına mı yansın?​” dedi.


‘BU MÜCADELE VİRÜS GİBİ YAYILSIN’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Gülriz Erişgen de asistan hekimlerin eylemlerine katılanlar arasındaydı. Erişgen, genç hekimlerin mücadelesinin heyecan verici olduğunu ve bunun bir virüs gibi yayılacağını söyleyerek performans sisteminin bütün güvenceleri ortadan kaldırdığı gibi asistanların eğitimini de ortadan kaldırdığına dikkat çekti. TTB Merkez Konsey Üyesi Fatih Sürenkök’in de katıldığı eyleme TTB Merkez Asistan Hekimler Kolu ile İstanbul, Ankara, Bursa ve Siirt Tabipler Odası mesaj yollayarak destek verdiler.


İNTİHAR ETTİREN KOŞULLAR

Asistanların yaşadığı sorunların geldiği nokta Melike Erdem’in intiharı ile ortaya çıkmıştı. İstanbul (Samatya) Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli asistan hekim Melike Erdem, 30 Kasım tarihinde, bir hastanın kendisini ‘SABİM ALO 184’ hattından şikayet etmesi üzerine savunmasını verdikten sonra hastanenin altıncı katından atlayarak intihar etmişti. Erdem,  daha önce çalıştığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesinde uzun çalışma saatleri ve  nöbetler yüzünden  geçici görevle İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelmişti.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘soL’, okuyucularıyla Abdi İpekçi’de buluştu

SONRAKİ HABER

SABİM’de ısrarın gerekçesi yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa