21 Aralık 2012 09:08

Gazeteci adaylarından tutuklu gazetecilere mektup!

“Türkiye Cumhuriyeti'nin imparatorluktan devraldığı ve bugünlere kadar sabırla taşıdığı basına yönelik sansürün ulaştığı doruk noktadır.” Geleceğin habercileri olan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, dışaridakigazeteciler.com üzerinden içerideki gazeteciler için

Gazeteci adaylarından tutuklu gazetecilere mektup!
Paylaş

“Türkiye Cumhuriyeti'nin imparatorluktan devraldığı ve bugünlere kadar sabırla taşıdığı basına yönelik sansürün ulaştığı doruk noktadır.”
 
Geleceğin habercileri olan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, dışaridakigazeteciler.com üzerinden içerideki gazeteciler için bir mektup kaleme aldı.
 
SANSÜR DORUK NOKTADA
 
Marmara İletişim Fakültesi öğrencileri mektuplarında 'tek bir gün dahi sizleri ve halkımızı görmezden gelerek kalemlerimizi kullanır isek bizlere de yazıklar olsun' dedi.
 
Mektupta geleceğin gazetecileri olarak hiçbir haksızlığa karşı susmayacaklarını belirten öğrenciler, basının her zaman özgür olması için mücadele edeceklerini belirttiler.
 
Mektupta, "Basın hürriyeti, öteki hürriyetlerin emniyet sübabıdır; diktatör hükümetlerden başka hiçbir güç onu kısamaz, diyor George Mason. Günümüzden iki asırı geçkin zaman önce yapılan bu saptama, anlaşılıyor ki bugün ülkemizde somut biçimde etüt ediliyor.
 
Bizler iletişim fakültesi öğrencileri olarak farklı bir Türkiye hayali ile bu yolu tercih ettiğimizde, varılan noktanın bu olacağını tahmin etmiyorduk. Geçmişte birçok meslek büyüğümüzün öldürüldüğünü, işkencelerden geçirildiğini elbette ki duyduk ve de okuduk; fakat gazetecilerin bu kadar somut biçimde suçsuzluğu ortada iken, mesleklerini icra etmeleri nedeniyle tutuklanmaları ve bunun da meşrulaştırılmaya çalışılması, Türkiye Cumhuriyeti'nin imparatorluktan devraldığı ve bugünlere kadar sabırla taşıdığı basına yönelik sansürün ulaştığı doruk noktadır.”denildi.
 
GAZETECİ FAALİYETİ ENGELLENİYOR
 
Çeşitli davalarla gazetecilerin mesleklerini yapamaz hale geldiğini belirten öğrenciler, ”KCK ve Ergenekon sürecinde görüldü ki muhalif her odak susturulmaya çalışılıyor ve çalışılacak. Mevcut AKP hükümetinin basına yönelik sergilediği baskıcı politikalar bize bir makbul gazeteci kimliği de yaratıyor aslında: Şamil Tayyar ve minvalindekiler. Bizim sizlere bir teşekkür borcumuz var.
 
Toplumsal muhalefetin düzenli olarak pes ettiği şu dönemde siz pes etmediniz ve işinizi, sadece işinizi yapmaya devam ettiniz. Türkiye'nin % 50'lik bir dilimden ibaret olmadığını yazdığınız, Türkiye'de devletin de işlediği suçları gösterdiğiniz için, Pozantı'da yapılanları bütün çıplaklığı ile kör gözlere soktuğunuz için, Türkiye'nin doğusunda neler olduğunu bütün açıklığı ile bizlere yansıttığınız için her birinize çok büyük bir teşekkür borcumuz var.”söyledi.
 
’DOĞRULARI SÖYLEMEYİ SİZDEN ÖĞRENDİK’
 
Öğrenciler, tutuklu gazetecilere seslenerek, gazeteci kimliğinin doğruları yazmak olduğunu söylediler ve dokunanın yandığı bu süreçte, gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyecekleri belirttiler. Mektupta, “Gazetecilik mesleğinin akademide ayaklar altına alındığı günümüzde, biz gazeteciliği sizlerden öğrendik ve gazeteci kimliğini sizlerin üzerinden somutlaştırdık. Dokunanın yandığı bu süreçte, susanlardan değil, dokunanlardan olacağımızı bilmenizi istiyoruz. Sizlerin bugün içeride olmanız bizim için bir moral bozukluğu değil, aksine mesleki bir kamçıdır. Kalemini birilerine kiralayanlardan olmak yerine, gördüğünü sansürlemeden aktaran ve hükümetin çıkar politikalarını gözetmeyen gazetecilerin bugün tutuklu olması karşısında sessiz kalan 'meslek' büyüklerimiz de bize iyi birer ders veriyor aslında: Basının tek vücut olmadığını, camianın ne denli 'gazetecilik' ilkelerinden uzak kaldığını.
 
Biz iletişim fakültesi öğrencileri olarak sizlere sonsuz destek veriyoruz. Biliyoruz ki suçunuz gazeteci olmak ve bunun yanında da muhalif bir siyasi pozisyon takınmak. Bu suçu yarın bizlerin de işleyeceğine emin olmanızı istiyoruz. Sizin içeriye girdiğinizde masanızın üzerinde bıraktığınız kalemleriniz, bizlerin ellerinde. Halka yönelik katliamlar, halka yönelik zulümler sizlerden aldığımız kalemler ile haberleştirilmeye devam edecek. Her birinize tek tek selam olsun. Cezaevlerinde dünyadaki bütün rejimlerden daha fazla gazeteciyi tutan Türkiye Cumhuriyeti'ne de yazıklar olsun. Bizler dışarıdaki gazeteciler, stajyerler, öğrenciler olarak tek bir gün dahi sizleri ve halkımızı görmezden gelerek kalemlerimizi kullanır isek bizlere de yazıklar olsun.
 
GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN
 
İçeride tek bir gazeteci kalmayana dek sürekli meydanlarda olmaya ve sesiniz olmaya devam edeceğiz. İdeolojik hiçbir ayrım gözetmeden bütün gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını ve mesleklerine devam etmelerini istiyoruz. Akademide yaşanan yoğun baskının bir Türkiye portresi olduğunun da bilincindeyiz. Akademideki engellemeler, öğrenciler üzerindeki baskılar, öğrencilere yönelik tehditler ve hakaretler Türkiye'de yaşanmakta olan genel şablonun akademideki yansıması. Bu ortamda bizlerin susması, bizlerin sindirilmesi ve biz iletişim fakültesi öğrencilerinin sizleri unutması zaten mümkün değil. Bu dayanışma içeride de, dışarıda da devam edecek. Bu dayanışma akademide de, meydanlarda da sürecek.”diyerek iletişim fakültesi öğrencileri olarak susmayacaklarını belirttiler. (MEDYA SERVİSİ) 
ÖNCEKİ HABER

‘Patriotlar İran’a karşı’

SONRAKİ HABER

Askere rütbe indirimi cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...