01 Ocak 2013 10:56

Cam işçileri 2013'e aileleriyle fabrikada girdi

2012’yi 2013’e bağlayan gece. Anadolu Cam Sanayinin Topkapı fabrikası hiç bu kadar kalabalık görmemiştir belki de... Yedi aylık bebeğinden, 70 yaşındaki dedesine kadar bütün cam işçileri ve aileleri fabrikanın bahçesinde. Taksim’deki, Nişantaşı’daki, Kadıköy’deki yeni yıl kutlamalarına alternatif kutlama yap

Cam işçileri 2013'e aileleriyle fabrikada girdi
Paylaş
Gökhan Durmuş / Ercan Öner

Çoluk çocuk fabrikada dedik ya, Baş ailesi de orda. Yeni yıla dair hayallerini  konuşuyoruz 2013’e az bir zaman kala.

'BÜTÜN HAYALLERİMİZİ YIKTILAR'

2013 yılına böyle gireceğini hiç aklının ucundan geçirmediğini söyleyen Rahşan Baş, yeni yıla dair hayaller de kuramadıklarını söyleyerek, “Bütün hayallerimiz yıkılmış durumda. Hayallerimizi yıktılar” diyor.

Bu durumda cocuğunun nasıl eğitim ayacağını, evinde nasıl yemek pişireceğini düşünen Baş, “Bu yaştan sonra eşim ne işte çalışabilir, ya da ben ona nasıl katkı sunabilirim? Bunları düşünüyorum. 2013’e umutsuz bir şekilde giriyorum” dedi.

Baş, Şişecam patronlarına ise şunları söylüyor, “Bizim çocuklarımız şuanda üşüyerek, donarak, hasta bir şekilde yeni yıla giriyorlar. Onların çocukları şuanda şık elbiseleri ile sıcak mekanlarda. Bu çocukları da düşünsünler biraz.”

Direnişin başarıya ulaşacağına inandıkları için fabrikada olduklarını ifade eden Baş, “Kazanacağız” diyor.

Henüz 10-11 yaşlarında olan Altay Baş da babasının direnişine destek vermek için gelmiş fabrikaya. Yaşına göre büyük laflar ediyor. “Babamın bu işten çıkarsa başka işe almayacaklarını düşünüyorum. O yüzden işinin devamını istiyorum. Babam kazanana kadar eylemlere gelmeye devam edeceğim” diyen Altay, bu sözleri ile aslında evlerinde yaşanan dramında aynası oluyor.

TİS’E YATAY GEÇİŞ HAKKI KONMADI

16 yıldır Şişecam’da çalışan Hüseyin Baş, fabrikanın kapanacağının yıllardır konuşulduğunu, böyle bir tablonun karşılarına çıkacağını bildiklerini söyledi. “Geçen toplusözleşmede bunun bitirilmesini istedik. Söyledik toplusözleşmeye yatay geçiş hakkını madde olarak koyun dedik. Ama sendika bunu yapmadı. Bugün itibarıyla işsiz kaldık. Biz işimizin devamını istiyoruz. Aynı haklarımızda başka fabrikalara geçiş hakkı istiyoruz. Biz ekstra para, ekstra haklar vermesinler, biz çalışmak istiyoruz” diyen Baş, fabrikanın taşınmasına gerekçe olarak gösterilen trafik, hava kirliliği gibi sorunların kaynağının kendileri olmadığını, bu yüzden kendilerine bedel ödetilmesinin de kabul edilmez olduğunu kaydetti.

Baş, direnişlerinin haklı taleplerine olumlu yanıt verilene kadar süreceğini dile getirdi.


İŞ GÜVENCESİ İSTİYORUZ

Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş: Biz fabrikadan ayrılmak isteyenlere yüzde 35 teşvik verin dedik. Kalan arkadaşlarımızın aynı hakları ile diğer fabrikalara dağıtılmasını istedik. Henüz olumlu bir yanıt alamadık. Topkapı işçisi Şişecam’a bugüne kadar yaptığı katkıyı diğer fabrikalarda da yapmak istiyor. Bu onun en doğal hakkı. Biz fabrika burada çalışırken buraya ihanet etmedik. Fabrika Eskişehir’e taşınırken bütün makineleri de götürüyor. İşçileri de götürün diyoruz. Bizim talebimiz iş, bizim talebimiz ekmek, bizim talebimiz bu ekmeğin güvencesidir.


DİSK Genel Başkanı Erol Ekici: Yeni yıla girerken herkes sağlık, mutluluk temennilerinde bulunan mesajlar atar. Başbakan da Cumhurbaşkanı da, patronlar da böyle mesajlar atar. Ama ülkede yaşanan gerçeklik bu değildir. İşte cam işçileri bu temennilerde yoktur. İş güvencesinin, kazanılmış hakların yok edildiği bir süreçteyiz. Mücadelemizde buna karşıdır.

SGBP Dönem Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk: Siyasi iktidarın emek düşmanı politikalarından cesaret alan patron işçileri kapının önüne koyuyor. Sizin yaşadığınız tam olarak budur. Biz Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) olarak bu haklı mücadelenizi kazanana kadar yanınızda olacağız.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Turgut: Bizler yıllardır mücadele eden kamu emekçileri olarak haklı mücadelenize destek için buradayız. Burada geri adım atmak işçi sınıfının kaybı olacaktır. O yüzden bütün işçiler ve emekçiler sizin yanınızda.

Şair Sennur Sezer: Selam olsun ekmeğini cehennem sıcağından çıkartan cam işçileri, selam olsun onların güzel eşleri. Selam olsun direnişinize.


Emek Partisi eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel: Kapitalist sistem ve patronların düzeni 2013 yılına girerken sizleri işinize, ekmeğinize, çocuklarınızın geleceğine sahip çıkmak için direniş yapmaya zorladı. Patronların kâr hırsı çokça direnişe vesile oldu. Şimdi patronlara ders verme zamanıdır. Tıpkı 78 gün boyunca direnen Tekel işçileri gibi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: AKP hükümeti Türkiye’de imalat ve sanayiyi tasfiye ediyor. Patronlar artık ülkede yatırım yapmak yerine bizlerin alın teri, emeği ile kurulan fabrikaları, köprü ve otoyolları satın almayı tercih ediyor. Sizinle sonuna kadar dayanışma içerisinde olacağız.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi: Yılbaşını kutlamıyoruz, direniyoruz bizler. Bu inanç sizde olduğu sürece aşamayacağınız engel yok.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: 2013 yılının nasıl geçeceğini cam işçileri gösteriyor. 2012’den bize işsizlik, yoksulluk kaldı. 2013 yılının bunlara karşı mücadele yılı olarak geçeceğinin ilk sinyalini siz cam işçileri olarak verdiniz. EMEP olarak bu mücadelenin başarıya ulaşması için yanınızda olacağız. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Şahin’e kepenkli protesto

SONRAKİ HABER

ABD’nin bir ayağı uçurumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...