19 Ocak 2013 12:08

Herkes için buradayız!

“Canımın içini, sevgilimi öldürmek düşünme ve algı yoksunluğunun ispatı değil mi? Onursuzluk ve mahcubiyet değil mi?”Böyle seslendi 6 yıl önce Agos’tan çıktığı sırada öldürülen Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink... Hrant için Agos önünde yapılan anmada s

Herkes için buradayız!
Paylaş
Eda Yıldırım

Böyle seslendi 6 yıl önce Agos’tan çıktığı sırada öldürülen Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink... Hrant için Agos önünde yapılan anmada seslendi Hrant’ın arkadaşlarına... “Sizinle bugün dertleşmek istiyorum” diyerek başladı konuşmasına. Sonra şöyle devam etti: “Kazanç, üstünlük için birileri kaybediliyor. Farkında olarak veya olmayarak. Var olmak bizim yok olmamız üzerineyse bu büyüklük değil küçüklüğün göstergesidir. Ey insanoğlu güç ve yetki sahibi olacağım derken insanlığından olma.” Kimseyi ötekileştirmeden binlerin Agos önünde Hrant için adalet nöbetinde buluştuğunu dile getiren Dink, doğruluk ve vicdan çağrısı yaptı.

Ölümünün 6. yılında Hrant için binler Şişli Meydanından Agos’a ırkçılığa, karanlığa karşı “Buradayız Ahparig” diyerek yürüdü. Yürüyüş boyunca adalet haykırışları dinmedi. Dink ailesi kortejin önündeydi. Rakel Dink ve Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı siyah elbise ve Ermenilerde yası simgeleyen beyaz atkılar takarken, Barış Anneleri İnisiyatifi de beyaz tülbentleri ve sarı, kırmızı, yeşil flamaları ile yürüdü. Yoğun yağmur kimseyi Hrant için ‘Buradayız’ demekten alıkoymadı.  Sloganlarda hükümete öfke vardı: “Katilleri koruyan cinayete ortaktır”, “Sorumluları terfi ettirenlere ve onları koruyanlara karşı buradayız/ Ahparig”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”... Türkçe, Ermenice ve Kürtçe sloganlarda hayat buldu Hrant...

Agos’un önünde Hrant için Ermenice ağıtlar yankılandı. Öldürüldüğü noktaya mumlar ve karanfiller bırakıldı. Saat 15.00 olduğunda Hrant için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan binler ona ‘mücadele’ selamı gönderdi. Agos Gazetesinin balkonundan “Sadece Hrant için değil, biz aynı zamanda Sevag Balıkçı, tutuklu gazeteciler ve öğrenciler, Roboski’de ağlayan analar için de ‘Buradayız/Ahparig’” sesleri yükseldi.

‘SORUMLULAR EL ÜSTÜNDE TUTULDU’

Saygı duruşunun ardından açıklamalar başladı. Anmada bu yıl ilk konuşmayı ilahiyatçı yazar Hidayet Şefkatli Tuksal yaptı. Dink’i katledenleri kınadıklarını söyleyen Tuksal, “O yüzden hep birlikte nefrete ve şiddete karşı, hakikatin ve dostluğun hatırı için buradayız” dedi. 6 yıldır Hrant için adalet beklediklerini dile getiren Tuksal şunları söyledi: “Ama Hrant’ı ölüme götürenlerin eline silah verenler, sorumlular yargı önüne çıkarılmadı. Verilen sözler tutulmadı. Tam tersine Hrant Dink’i ölüme götüren neredeyse tüm resmi görevliler, el üstünde tutuldu, terfi ettirildi.” Daha sonra ünlü düşünür Noam Chomsky de söz alarak “Hrant Dink’i ancak, uğruna hayatını verdiği ideallerin izinden gitmeye söz verdiğimizde en iyi şekilde anmış oluruz” diye konuştu.


Fotoğraflar: Selçuk Arslan

ÖNCEKİ HABER

Matkap: Önümüzdeki seçimler önemli

SONRAKİ HABER

Depremzedeler konteyner kentleri boşaltmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa