31 Ocak 2013 03:42

‘Alevilere yönelik saldırılar rutinleşti’

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Alevilere yönelik 2012 hak ihlalleri raporunu açıkladı. İnsan Hakları Derneği (İHD)  İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı, Şah Kulu Vakfı, Pir Sultan Abdal Derneği, Yeşilkent Cemevi temsilcisi, HDK İnanç Komisyonu üyesi Hatice A

‘Alevilere yönelik saldırılar rutinleşti’
Paylaş

AKP LAİKLİĞİ

AKP’nin laikliğin  başına Türk kelimesini getirerek ‘Türk Laikliği’ kavramı adı altında dini tanımlama ve kontrol etme mekanizmasını elinde tuttuğunu ifade eden Kenanoğlu, bu mekanizmanın Aleviliği de tarikat olarak gördüğünü söyledi. Çözüm için  yeni Anayasa’nın ‘demokratik, laik’ ilkesini benimsemesi gerektiğini kaydeden Kenanoğlu, “Devlet tüm dinlere eşit mesafede durmalı. Egemen bir din oluşturulmamalıdır. Devletin bir dini kurumu olmamalı. İnanç sivil hayata terk edilmeli. Din, inanç öğretimi okullarda değil ilgili inancın ibadethanelerinde verilmelidir. Her türlü inanca yönelik ayrımcı uygulamalar, hakaretler, nefret söylemlerinin cezai yaptırımları olmalıdır” diye konuştu.

‘ALEVİLER ARTIK ÖRGÜTLÜ’

Açıklamada söz alan Pir Sultan Abdal Derneği’nden Zeynel Odabaş, AKP’nin kendisi gibi düşünmeyen, inanmayan kimseye yaşam hakkı tanımadığını ifade etti. Alevilere dönük ciddi saldırılara karşı yargının ve hükümetin görmezden gelen bir tavır sergilediğini belirten Odabaş, “Sultangazi’de halkın kendi imkanlarıyla yaptığı cemevi açılışı öncesi saldırıya uğradık. 3 defa suç duyurusunda bulunmamıza rağmen hep takipsizlik kararı verildi” diye tepki gösterdi. Alevilere yönelik ayrımcılığın demokrasi ve özgürlük sorunu olduğuna dikkat çeken Şahkulu Vakfı Başkanı Mehmet Tural da, “Aleviler artık örgütlü ve kimsenin kendilerini tanımlamasına, yönlendirmesine izin vermeyecekler” dedi. Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı temsilcisi ve Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin ise, Okmeydanı’da Alevi yurttaşların evlerinin işaretlendiğini ancak kim tarafından yapıldığını henüz bulunamadığını söyleyerek, “Bu hükümetin ayıbıdır. Bunu yapanlar bir an önce ortaya çıkarılarak ceza almalıdır” dedi.


YOKSAYMA VE TEHDİT DEVAM EDİYOR

Ali Kenanoğlu, 2012 yılında yaşanan hak ihlallerinin bir kısmını  şöyle sıraladı:

*Cemevlerinin ibadethane kabul edilmeyişinden kaynaklı sorunlar,

*Zorunlu din dersleriyle yaşanan asimilasyon

*Alevi köy ve mahallelerine zorunlu yaptırılan camiler

*Alevilere yönelik kin ve nefret söylemlerinin en üst düzeyde devam etmesi

*Okullarda Alevi çocuklarına yönelik hakaret, tehdit ve dayak

*Askerde alevi erlerine yönelik kötü muamele

*Cezaevinde bulunan Alevi mahkumlara inançsal ayrımcılık yapıldı

*9 ayrı bölgede Alevilerin oturduğu evler işaretlendi.

*İdari birimlerce cem evlerine yıkım kararı çıkarken kimi yerlerde cemevlerine fiili saldırılar gerçekleşti.

*Okullarda seçmeli dersler aracılığıyla Alevilere yönelik ayrımcı tutum ve dayatma arttı. Dini içerikli dersler zorla seçtirildi. Seçmeyenler kayıt yapılmamakla tehdit edildi.

*Alevi yöneticiler gözaltına alındı. Dersim Alevi Akademisi kapatıldı.


‘SUÇU ALEVİLERİN ÜZERİNE YIKIYORLAR’

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu yetkililerin, 9 ayrı bölgede Alevilerin evlerinin işaretlenmesini “Çocuklar yapmıştır” açıklamalarıyla geçiştirdiğini söyleyerek tepki gösterdi. Basında çıkan  Nurtepe’de Alevi evlerinin işaretlenmesi olayının Pir Sultan Abdal Derneği’ne üye olduğu iddia edilen iki kişi tarafından yapıldığı yönündeki haberlere de öfkelenen Kenanoğlu, “Gözaltına alınan iki kişi açıklama yaparak hiçbir Alevi örgütüne üye olmadıklarını, polisin zorla kendilerine bu yönde ifade imzalattırmak istenildiğini söylediler. Zaten böyle bir ifade olsa o kişiler serbest bırakılmazdı. Burada yine Alevilere dönük bir saldırı var” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TEKZİP

SONRAKİ HABER

Türkiye, Basın Özgürlüğü raporunda 154. sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...