14 Şubat 2013 07:34

Güreş kararı en çok İran'ı üzdü

ULUSLARARASI Olimpiyat Komitesi (IOC) 2020 olimpiyatları için geçerli olacak 25 olimpik sporu belirledi. Bunların arasında güreşin olmaması, geleneği güçlü Türkiye ve İran’da tepki çekti.Her şeyden önce bir düzeltme; güreş olimpiyatlardan kaldırılmadı. Beyzbol, karate gibi 7 sporla birlikte değerlendirmeye tu

Güreş kararı en çok İran'ı üzdü
Paylaş

Her şeyden önce bir düzeltme; güreş olimpiyatlardan kaldırılmadı. Beyzbol, karate gibi 7 sporla birlikte değerlendirmeye tutulacak ve Eylül ayındaki toplantıda sporun 2020 kaderi belli olacak. IOC sözcüsü Mark Adams da bunun nihai karar değil bir tavsiye olduğunu ancak güreşin 2020’de yer almasının da düşük bir ihtimal olduğunu dile getirdi. 1900 Paris hariç her olimpiyatta yer alan güreşin listeden çıkartılmasına Uluslararası Güreş Federasyonu sporun köklü geçmişini hatırlatarak karşı çıktı.

Türkiye’den yapılan açıklamadaysa 2020’nin İstanbul’da düzenlenme ihtimali vurgulandı. Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, “2020’ye en güçlü adayız. Güreşsiz bir olimpiyat düşünülemez” diyor. 2000’den bu yana düzenlenen olimpiyatlarda Türkiye’nin kazandığı madalya sayısı 8. 2012 Londra’da yalnızca 1 bronz kazanıldı. Bu yıllarda Rusya’nın üstünlüğü dikkat çekici. 41 madalya kazandılar ve sıralamayı hep birinci bitirdiler. 2012’de ilk 3 şöyleydi: Rusya, Japonya, İran.

Antik dönemden bu yana Pers coğrafyasında icra edilen güreşe yönelik bu karar, İranlı yetkililerde infial yarattı. İran Olimpiyat Komitesi Başkanı Muhammed Ali Abadi, “Bu karar ülke sporu için büyük bir darbe” dedi. İran’ın 2012’de kazandığı 12 madalyadan yarısının bu dalda alınmış olması kuşkusuz bunda etkili. İran’ın tarihte kazandığı 60 madalyanın 38’i bu daldaydı. Anlayacağınız bu karar nihai hale gelirse en çok İran’ı vurmuş olacak. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İş bulma kurumu önünde intihar

SONRAKİ HABER

Küçükçiğli’nin sahasız kulübü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...