14 Şubat 2013 10:02

Türkoğlu'nun cezası ve NBA'de anti-doping programı

Hidayet Türkoğlu için kabus uzuyor. Kariyerinin en kötü sezonunu geçiren Orlando Magic forvetinin kanında yasaklı maddeye rastlandı. Türkoğlu, doping kullandığı gerekçesiyle 20 maç cezaya çarptırıldı. Yılda 11.8 milyon dolar kazanan Türkoğlu, 20 maçlık cezasına karşılık 2.9 milyon dolarlık bir ücretten de

Türkoğlu'nun cezası ve NBA'de anti-doping programı
Paylaş

Hidayet Türkoğlu, karar sonrası herkesten özür dileyen şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’ye geçen yaz döndüğümde antrenörüm bana omuz sakatlığımın daha hızlı iyileşmesi için bir ilaç verdi. Bu ilacın yasaklı olduğunu bilmiyordum ve almadan önce bunu kontrol etmedim. Benim hatam, 2 kez kontrol etmeliydim. Orlando Magic organizasyonundan, ligden, takım arkadaşlarımdan ve Magic taraftarlarından özür dilerim.”

OLİMPİYATLARDA MADALYAYA MALOLMUŞTU

Bu sezon yalnızca 11 maça çıkan ve 2.9 sayı ortalamasıyla oynayan Türkoğlu’nun kullandığı madde olan ‘Methenelone’ kas kitlesini artırmaya yarayan bir anabolik steroid. Londra 2012’de bu maddeyi kullandığı ortaya çıkan Belaruslu gülle atıcı Nadzeya Ostapchuk altın madalyasını iade etmek zorunda kalmış ve spordan 1 yıl men edilmişti.

Türkoğlu’nda doping içeren maddeye rastlanması uluslararası spor gündeminden hiç inmeyen bir tartışmayı yeniden alevlendirecek.

2008’den bu yana bisiklet sporunda kullanılan ‘biyolojik pasaport’ uygulamasının spordaki dereceleri ve doping şüphesini azalttığı gözleniyor. Ancak 2012 yılında bisikletçi Lance Armstrong’un bilinçli olarak doping yaptığının kanıtlanması sporun imajını bir hayli kötü etkilemişti. Pek çok sporda ‘biyolojik pasaport’ gibi uygulamalarla dopingin önüne geçmeye çalışılıyor ancak uzmanlar NBA’in bu konuda bir hayli geride olduğunu dile getiriyor.

NBA’İN PROGRAMI ELEŞTİRİLİYOR

Örneğin Dünya Anti Doping Ajansı’na (WADA) göre NBA’in anti-doping programı birçok eksikle dolu. Kurumun Genel Direktörü David Howman, “Bizim tavsiyelerimizle onların yaptıkları arasında çok fark var” diyor. Bu fark, elbette olumsuz anlamda. Örneğin WADA, NBA’de yasaklı maddeler arasında yer alan büyüme hormonuna yönelik NBA’de testler yapılmamasından şikayetçi. NBA ise bu şikayetlere yönelik şu ana kadar bir açıklama yapmadı. Ayrıca ESPN’den Henry Abbott’un alıntıladığı ‘Gizli yarış’ kitabına göre NBA tipi bir doping testi rejimini alt etmek gayet kolay. Örneğin söz konusu maddeden geceleri küçük miktarda alırsanız sabaha temiz görünebiliyorsunuz. Ya da test öncesi bol miktarda su tüketirseniz testte sorunsuz gözükebiliyorsunuz.

Dopinge karşı mücadele her şeyden önce mevzubahis sporu yöneten kurumun olaya yaklaşımıyla alakalı. NBA’in bu konuda ne kadar ciddi olduğuysa her zaman tartışmalı oldu. Oyuncular Birliği’nin de dopingi engelleyici adımları atma konusunda cesur olduğu söylenemez. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gekas mı Drogba mı?

SONRAKİ HABER

Emekçiler bordro yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...