15 Şubat 2013 11:04

Rusya'ya meteor düştü!

Rusya’nın Çelyabinsk şehrinin 80 kilometre yakınında bulunan bir yerleşim merkezine düşen meteor büyük bir gürültüyle patladı. Patlama yüzünden birçok ev ve binanın camları kırılırken, olayın ardından bölge Acil Kurtarma Ekipleri tarafından kısmen tahliye edildi.Vali Mikhail Yurevich'in yaptığ

Rusya'ya meteor düştü!
Paylaş

Rusya’nın Çelyabinsk şehrinin 80 kilometre yakınında bulunan bir yerleşim merkezine düşen meteor büyük bir gürültüyle patladı. Patlama yüzünden birçok ev ve binanın camları kırılırken, olayın ardından bölge Acil Kurtarma Ekipleri tarafından kısmen tahliye edildi.

Vali Mikhail Yurevich'in yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 950 kişi yaralandı. Yaralılardan 159'u çocuk. Rusya’nın 6 faklı şehrinin olaydan kısmen zarar gördüğü ifade edildi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Rusya Acil Durum Bakanlığı, bölgeye 20 bin kurtarma görevlisinin gönderildiğini açıkladı. Ayrıca, üç kurtarma uçağının da olası hasar bölgelerine yönlendirildiği bilgisi verildi. Bölgede bulunan tüm okullar kapatılırken, yeni bir meteor düşmesi ihtimaline karşılık bölgede acil durum sinyali verildi.

Meteorun düşüşünü izleyen vatandaşların bazıları olayı görüntülemeyi de başardı. Görüntülerde meteorun gökyüzünde patlama anı, şehre yaklaşması gibi nefes kesen kareler bulunuyor. Bir güvenlik kamerasına ise meteorun patlaması esnasında şehir üzerinde oluşturduğu ışık değişimi yansıdı.
 

 

NÜKLEER ENERJİ VE ATIK TESİSİ

Meteorun parçalarından biri, çinko fabrikasının duvarına çarptı. Çinko fabrikasının çatısı çöktü ama kimse yaralanmadı. Ayrıca, çarpma nedeniyle, şehirdeki Internet ve cep telefonu şebekesinin çalışamaz hale geldiği ifade edildi.

Moskova'nın 1500 kilometre kadar doğusunda bulunan Çelyabinsk bölgesinde çok sayıda fabrika, bir nükleer enerji santrali ve Mayak nükleer atık ve dönüştürme deposu bulunuyor.

Çelyabinsk bölgesi valisi Mihail Yureviç ise, meteorun 46 bin nüfuslu Çebarkul kasabasının 1 kilometre yakınındaki bir göle düştüğünü söyledi. Çelyabinsk yetkilileri ilk patlamanın 10 metre yükseklikte duyulduğunu, dolayısıyla meteorun dünya atmosferine girdiği sırada meydana gelmiş olabileceğine dikkat çekti.

Dünyaya bu tür meteor düşüşü çok sık yaşanmıyor ama 1908'de Sibirya'ya düşen dev bir meteor 2 bin kilometrekarelik bir alanı yakıp yıkmıştı.

 

GÖRGÜ TANIKLARI O ANI ANLATTI

Çelyabinsk'den görgü tanığı Sergey Hamitov, “Önce bir ışık topu görüp ne olduğuna bakmak için dışarı fırladık, sonra gök gürültüsü gibi hakikaten çok güçlü bir ses geldi. İnsanlar ne olup bittiğini anlayamadı. Herkes eşinin dostunun evine gidip onları yoklamaya başladı” dedi.

Bir başka Çelyabinsk sakini de, düşen meteorun yol açtığı sarsıntıların, o sırada içinde bulunduğu 19 katlı binayı salladığını anlattı. Yekaterinburg'dan Viktor Prokofiev ise arabasıyla işe giderken meteorun düşüşünü izlediğini söyledi. Prokofiev, “Hava bayağı karanlıktı, ama birden gündüz gibi aydınlandı. O anda adeta karşıdan gelen bir arabanın farlarıyla gözüm kamaşmış gibi oldu, önümü göremedim” dedi. (DIŞ HABERLER)

  

  

ÖNCEKİ HABER

Deri-İş kongresinde sorunlar tartışılacak

SONRAKİ HABER

Bir suç ihbarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...