21 Şubat 2013 11:22

'Dillere özgürlük, halklara eşitlik'

Türkiye, Dünya Anadil Günü'nü bu yıl da yasaklı ve baskı altında olan dillere ev sahipliği yaparak karşıladı. Başta Bölge illeri olmak üzere birçok merkezde ana dili eylemleri yapıldı. BDP, "Ana dili insanın onurudur" açıklaması yaparken, Emek Partisi (EMEP) de "Diller özgür, halklar eşit olmalı"

'Dillere özgürlük, halklara eşitlik'
Paylaş

VAN: BÊ ZİMAN JİYAN NABE

KURDİ-DER ve Eğitim Sen Van şubeleri tarafından yürüyüş düzenlendi. Musa Anter Barış Parkı önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Van İl Örgütü, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, BDP MYK Üyesi Nejla Yıldırım, PM Üyesi İhsan Coşkun, KESK, DİSK, Genel-İş, Van Barış Anneleri İnisiyatifi, TUYAD-DER, GÖÇ-DER, MEYA-DER, EMEP'in de bulunduğu bini aşkın yurttaşın katıldığı yürüyüş polis tarafından engellendi. Yurttaşlar yolu trafiğe kapatarak polisi protesto etti. Devam eden bekleyiş sırasında kitle halaylar çekerek sık sık, "Bê ziman jiyan nabe", "Kürt halkı uyuma diline sahip çık", "Anadile değil, lince barikat", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı. Polis barikatını aşan yurttaşlar Musa Anter Barış Parkı'ndan, Feqiyê Teyran Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kitle dilin önemine işaret eden sloganlar atarak, Kurmancî, Dimilkî ve Ermenice yazılı "Dil yaşamdır", "Dil ana sütü gibi helaldir" dövizleri taşıdı. Açıklamayı Kürtçe yapan KURDİ-DER Meclis Sözcüsü Xece İke, Sanat Sokağı'nda Kürtçe kitap satışı yapan iki arkadaşlarının polisler tarafından gözaltına alındığını belirterek, yaşanan durumu kınadı. İke, "AKP hükümetinin bu baskıcı politikalarını asla kabul etmeyeceğiz" dedi. Ardından söz alan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, "Bir ulusun dili, kimliğidir kimse kimliğimizi alamaz" dedi. İtah, polis engeline tepki göstererek, "Bugün dünya dil günü ve Kürt halkının dili hala yasaklı, hala özgürce konuşamıyor. Bizler dilimizi yaşatmak için hiç yılmadan mücadelemize devam edeceğiz" dedi. BDP Van Milletvekili Nazmi Gür de, PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeniden başlatılan görüşmelere değinerek, "Umut ediyorum ki onurlu bir barışa vesile olur "dedi.

Van'ın Erciş, Çaldıran, Başkale ilçelerinde de eylemler düzenlendi. (Van/EVRENSEL)


Dünya Anadil Günü Diyarbakır’da Konuk Evi önünde kutlandı. Eylemde 23 Şubat Cumartesi Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda yapılacak ‘Anadil Mitingine’ çağrı yapıldı. 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır’da yapılan eylemde Kürtçe üzerindeki baskıların son bulması talep edildi. Kurdî-Der ve Eğitim-Sen’in çağrısıyla yapılan eyleme kitle örgütü temsilcileri, BDP milletvekilleri Hüsamettin Zenderlioğlu, Emine Ayna ve yüzlerce Diyarbakırlı katıldı. Eğitim emekçilerinin sevk eylemi yaparak katıldığı açıklamada asimilasyon politikalarının devam ettiği vurgulandı. Eylemde konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek devletin tek dil ve asimilasyon anlayışından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. BDP milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ana dili en temel insan hakkıdır. Kürtçe hayatın her alanında serbest olmalıdır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)



Adana’da Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve İHD tarafından İnönü Parkı’nda yapılan eylemde, Türkçe, Arapça, Lazca ve Kürtçe dillerinde açıklama yapıldı. Türkçe metni okuyan Güven Boğa, yasakçı politikalar nedeniyle birçok dilin kaybolduğunu belirterek, Türkiye’de konusulan çok sayıda farklı dilin kültürel zenginlik olarak görülmesi gerekirken, tehlike olarak algılandığını söyledi. Ana dili ile ilgili en acı yasağın eğitim alanında uygulandığını ifade eden Boğa, “Dillerden korkulmayan günler dileğiyle Dünya Anadil gününü kutluyoruz” dedi.

Kurdi-Der Adana Şubesi de Dünya Anadil Günü nedeniyle dernek binasında bir basın açıklaması yaparak, Kürtçenin eğitimin her düzeyinde ve kamuda kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.  (AdanaEVRENSEL)


ANKARA: ANADİL TALEBİ BİRLEŞTİRİCİDİR

Eğitim Sen Genel Merkezi Uluslararası Anadil Günü'ne ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Eğitim Sen MYK üyeleri Abdullah Karahan, Betül Korkut, Tuğrul Culfa katıldı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, 19 Şubat'ta 28 ilde KESK'e yönelik operasyonu hatırlattı. 151 KESK üyesinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Yıldız, "Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıran yasal düzenlemelerin gündemde olduğu bir dönemde, bu saldırıların gerçekleşmesi ise oldukça manidardır" dedi.

HDK'nin düzenlendiği Karadeniz gezisine ve gezi sırasında Sinop'ta yapılan saldırıya da değinen Yıldız, "Karadeniz'de milletvekillerini linç etmeye çalışan ve onların bu tutumunu destekleyen güçler, ülkemizde kalıcı barışı ve demokrasiyi istemeyenlerdir. İçerde ve dışarıda savaş çığırtkanlığı yapanlardır" dedi. 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü'nün taşıdığı anlama işaret eden Yıldız, anadilde eğitime ilişkin yaygın ve güçlü bir toplumsal talebin oluşması karşısında AKP hükümetinin oyalamacı bir yaklaşımla, okullara seçmeli anadil eğitim dersi koyduğunu söyledi. Seçmeli ders yaklaşımının pek çok açıdan kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu belirten Yıldız, "Çocukların anadillerini okullarda seçmeli ders ile öğrenmelerini beklemek gerçekçi olmadığı gibi yasaklayıcı niteliktedir. Çocukların zaten bildikleri anadillerini öğretecek seçmeli derslere değil, anadillerinde eğitim yapmaya, eğitimde anadillerinde yer verilmesine, bütün dillere eşit değer verilmesine ihtiyacı bulunmaktadır" dedi. Sendika olarak anadilde eğitim konusunda bu oyalamacı yaklaşımı doğru ve sorunu çözücü bulmadıklarını dile getiren Yıldız, bir an önce anadil için gerekli alt yapı çalışmalarına başlanmasını talep etti. Anadilde eğitiminin bölücü bir talep olmadığı vurgusunu yapan Yıldız, tersine talebin birleştirici olacağını söyledi. (ANKARA)


21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye’nin ölü diller şampiyonu olma yolunda ilerlemeye devam ettiğini söyledi. “Diller ve kültürler bakımından çok zengin olan Türkiye ne yazık ki dillerin yok olduğu bir çöl haline getirildi.” diyen Gürkan, “Tekçi, inkarcı, asimilasyoncu, ırkçı ve şoven devlet yaklaşımı, halklarımızın dillerini yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda Türkçenin zenginleşmesi yerine, emperyalist kültürün egemenliği altında kalmasına ve bozulmasına da neden oluyor” dedi. Halkların kendi ana dillerinde konuşmaları, kültürel ve eğitim olanaklarına sahip olmalarını kabul etmeyen zihniyetin ‘bölücülük’ heyulasına sarıldığını söyleyen Gürkan, 5 milyon kadar Çerkes’in yaşadığı Türkiye’de  Abazca, Abhazca, Kabar-Çerkes ve Adige dillerinin yok olma tehlikesi yaşadığını belirtti. İnkar ve asimilasyona direnen dillerin önündeki engellerin de sürdüğünü ifade eden Gürkan, “Diller eşit, halklar özgür olmadan ve tüm demokratik hak ve özgürlükler anayasal güvence altına alınmadan söylenenlerin hiçbir anlamı bulunmamaktadır” dedi.

‘DİLE YASAK KİMLİĞE YASAKTIR’

Dünya Anadil Günü’nün Türkiye’de diller üzerindeki baskı ve yasakların devam ettiği koşullarda kutlandığını belirten Emek Partisi Bölge Örgütü de 21 Şubat nedeniyle yaptığı açıklamada, Kürtçe üzerindeki baskılara son verilmesini istedi. “İnsanların doğumlarından itibaren dünyayı kavramalarını ve ait oldukları toplumun kültürünü özümsemelerini sağlayan ana dilinin yasaklanması, insanların kimliğinin yasaklanmasıdır.” denilen EMEP Bölge Örgütü açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Bugün ülkemizde Kürt sorununun çözümünün en önemli koşulu, Kürtçe eğitimin ve Kürtçenin kamusal alanda kullanımının önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Ancak AKP Hükümeti, halkımızın ana dilde eğitim ve anayasal eşitlik taleplerini karşılamak yerine okullarda 2 saatlik seçmeli Kürtçe dersini, mahkemelerde Kürtçe savunma için parayla tercüman tutmayı dayatmaktadır. Ama biz lütuf gibi sunulan kırıntı haklar değil; eşitlik ve özgürlük istiyoruz. Kürt sorununun çözümü için İmralı’da Öcalan ile müzakerelerin ve yeni anayasa hazırlığının yapıldığı bugünlerde Kürt sorununun çözümünün ve ülkenin demokratikleştirilmesinin bir adımı olarak ana dilinde eğitim önündeki engeller kaldırılmalı, “tek dil ve tek millet” anlayışı terk edilmelidir.”


BDP: ANA DİLİ İNSANIN ONURUDUR

Dünya Anadil Günü nedeniyle bir açıklama yapan BDP Genel Merkezi “Bugünün dili yasaklanan, baskı ve zulme uğramış halklar için tarihsel anlamı oldukça büyüktür” dedi. Ana dilini öğrenme ve bunu toplumsal yaşamın her alanında kullanabilmenin her toplumun hakkı olduğu ifade edilen açıklamada, “Ana dilinde eğitim kavramı ülkemizde Kürtçe eğitim ile özdeşleşmiştir. Ancak Kürtçe dışındaki ana dillerinin de eğitim, öğrenim ve basın yayın alanında kullanılma hakkı yasaklara tabidir. Ülkemizde Lazcadan Çerkezceye, Arapçadan Süryaniceye kadar hiçbir dilin özgürlüğü yoktur” denildi.Cumhuriyet’ten bu yana sürdürülen yasakçı, tekçi ve asimilasyoncu zihniyetin AKP Hükümeti eliyle devam ettiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ana dili insanın onurudur. Türkiye bu çağ dışı yasakları, asimilasyoncu politikaları terk etmelidir. Ana dil yasağı bir insanlık suçudur. Yerel yönetimler, eğitim, kültür sanat, basın yayın kurumları ve kamusal alanın tamamında ana dillerin kullanımı önündeki bütün yasaklar kalkmalı, bu dillerin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi anayasal-yasal güvence altına alınmalıdır. İlköğretimden üniversiteye ana dilinde eğitim olanakları geliştirilmelidir. Tek ulus, tek dil ve kültür yaklaşımı terk edilmelidir. Mahalli İdareler Yasası gözden geçirilmeli, ‘Çok Dilli Yerel Yönetimcilik’ önündeki engeller kaldırılmalıdır.” (HABER MERKEZİ)


ANA DİLLERİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken TBMM Başkanlığına Türkiye’de hangi dillerin konuşulduğu ve bu dillerin korunup geliştirilmesi için hangi önlemlerin alınması gerektiğinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması  için teklif verdi. Teklifinin gerekçesinde Türkiye’de; Türkçe, Kürtçe, Abhazca, Arapça, Arnavutça, Çerkezce, Ermenice, Gürcüce, Kıptice, Lazca, Pomakça, Rumca, Süryanice, Tatarca, İbranice gibi dillerin konuşulmakta olduğunu söyleyen Baluken, “Bugün Türkiye’de başta Kürtler olmak üzere birçok halk ana diline sahip çıkmakta ve ana dilinin korunup geliştirilmesi için hak talep etmektedir. Türkiye’de konuşulan her bir dilin bu coğrafyanın zenginliği olduğu ve bunların her birinin korunup geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

BDP Bitlis Milletvekili Hüsemettin Zenderlioğlu da Dünya Anadil Günü nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de kaç dilin konuşulduğunu, bunların kaçının yok olma tehdidi altında olduğunu sordu. (ANKARA)


ÖNCEKİ HABER

Van KCK davası bugün

SONRAKİ HABER

KESK'li 25 kişi hakkında tutuklama talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...