23 Şubat 2013 03:56

Risk mi rant mı?

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi sakinleri, Bakanlar Kurulu kararıyla mahallelerinin ‘riskli alan’ ilan edilmesine tepki göstererek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 600 dilekçe verdi. Mahalle halkı, oturdukları bölgenin zemininin sağlam olduğunu iddia ederek, alınan kararla evlerinin yıkılacağı y

Risk mi rant mı?
Paylaş
Eda Yıldırım / Asena Akarsu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazısı üzerine 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesine göre, Küçükçekmece Kanarya Mahallesi 20 Ocak 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli alan’ ilan edildi. 3 bin hanelik bir bölgeyi kapsayan karar Belediyenin, Bakanlığa başvurusu üzerine alındı. Ancak mahalleliler ne Belediyeyle ne de Bakanlıkla aynı görüşte.

Kanarya’nın taş ocakları bölgesinde olduğunu ifade eden mahalleliler, dönüşümün “risk için mi rant için mi?​” yapıldığını soruyor. Riskli alan kararının kaldırılması için dün Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gelen ve dilekçe veren mahalleliler, yıllardır yaşadıkları yerlerden sürülme endişesi taşıyor.

‘GELSİNLER ÖNCE TEST ETSİNLER!’

Necla Sarıyar, Kanarya ve çevresinde emlak fiyatlarının arttığını belirterek, “Fakirlikten fukaralıktan yapılan evlerden şu anda fiyatlar arttı diye bizi atmak istiyorlar” diye tepki gösterdi. Belediyenin kendilerine bilgi vermediğini aktaran Sarıyar, “Deprem olacakmış da binalarımız yıkılacakmış! Arkadaş gelsin test etsin. Benim evim çürükse yıkar müteahhide veririm. Öyle huzursuz etmesinler. Biz kendi muhitimize alıştık. Ben 50 senedir orada oturuyorum. Bundan sonra dışarıya atılır mı? Çamurunu pisliğini biz çektik sefasını zenginler sürecek” diyerek evlerini boşaltmayacaklarını söyledi.

Bir başka Kanaryalı Emine Erbek de evini 100 bin lira kredi çekerek yeni almış. Daha kredi borcu bitmeden evinin yıkılacağını öğrendiğini belirten Erbek, AKP’li belediyenin ve devletin vatandaşı dinlemediğinden yakınıyor ancak evinden de kolay kolay çıkmayacağını da ekliyor.


YOL ÇALIŞMASINDA MAKİNELER KIRILIYOR

AHMET Albayrak eski Kanaryalılardan. İki yıl önce yapılan yol çalışmalarında makinelerin sert zeminden dolayı kırıldığını hatırlatarak, “Milleti mi kandırıyorlar? Burası nasıl riskli alan ilan edilir?​” sözleriyle Bakanlığın kararına itiraz ediyor. Albayrak, bu karar ile birlikte 3 bin ailenin mağdur olacağını belirtirken, devletin vatandaşı korumak zorunda olduğunu ifade ediyor. Rüstem Sözer de belediye başkanının 35 yıldır oturduğu evin tapusu için “kağıt parçası” dediğini aktarıyor ve mahalle halkı olarak mağdur olmak istemediklerini dile getiriyor. 50 yıldır aynı mahallede yaşayan Selma Yılmaz çocuklarının bu mahallede büyüdüğünü gidecek başka yerleri olmadığını söylüyor. “Zemin taş. Eskiden oraları hep taş ocaklarıymış. Şimdi yeni binalar açıyorlar” diyen Yılmaz, evlerinin yıkılmasını istemiyor. 40 yıldır Kanarya’da yaşayan Aliş İnce de, “Bizi borçlandıracaklar. Burada yeni yapacakları evlerin hepsi en az 300-350 milyar olacak. Ben emekliyim bu parayı nasıl vereyim?​” diye soruyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Büyük adliyen mi var derdin var!

SONRAKİ HABER

Burslu öğrenci mi? Taş yok mu taş?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...