Motorsiklet mi termik mi?
Eğer bir motorsikletiniz varsa, siz günlük 10 bin ton kömür yakan bir termik santralden daha fazla çevreyi kirletiyorsunuz demektir. Bunu biz değil mesleği Ziraat mühendisliği olan AKP Hatay Milletvekili Orhan Karasayar söylüyor. Karasayar, İskenderun’da düzenlediği kahvaltıda, termik santrallerin bir motosiklet kadar bile
DÖRT YOL PORTAKALI YOK OLUYOR
Berkant Ödemiş, Dörtyol portakalının Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 18’ini karşıladığı, Körfez’in balıkçılık açısından önemli olduğu ve Amanos Ormanlarının biyoçeşitlilik açısından zengin olduğu bilgisini veriyor. Termik santrallerle oluşacak asit yağmurlarının ise, bu zenginlikleri yok edeceğini ifade ediyor. Bölgede termik santral yokken bile sanayiden kaynaklı, topraktaki ağır metal birikiminin normalin üzerinde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Çok uzun da değil. 3-4 yıl için de etkileri ortaya çıkacak.”
SANTRALLERİN BÖLGEYE ZARARLARI
- Termik santrallerden çıkan zehirli gazlar, asit yağmurlarıyla birlikte yer yüzüne geri dönüyor - Asit yağmurları, toprağa karışarak tarımı, bitki yaşamını ve Dörtyol’un meşhur portakalını yok ediyor. - Su kaynaklarına karışması durumunda insan sağlığı olumsuz yönde etkileniyor. - Termik santraller ihtiyacı olan suyu denizden çekiyor ve ısıtarak tekrar denize bırakıyor. - Denize bırakılan sıcak su ekosistemi bozuyor. Deniz canlıları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. - Termik santraller sadece bulunduğu bölgeyi değil, asit yağmurlarıyla birlikte geniş bir coğrafyayı da etkiliyor.
GÜNLÜK 12 TON KÖMÜR YAKAN SANTRALLER
BÖLGEDE günlük 10 bin ton kömür yakan Sugözü termik santrali, bacası tamamlanan ve günlük 11-12 ton kömür yakacak olan Sarıseki termik santrali ve Erzin’de de inşaatına devam edilen bir termik santral bulunuyor. İskenderun’da 500 metre mesafeye 3 ayrı termik santral yapılma projesi de var. Bütün bunlara ek olarak önümüzdeki dönemlerde tam 14 tane santral yapılacağı da konuşuluyor. (İstanbul/EVRENSEL)