Üniversiteliler ODTÜ’de buluşuyor
“Bir üniversite düşledik” başlığı ile yapılacak konferansın çağrı metninde, “Biz gündelik ve akademik sorunlarımızın hepsini, ikincil bir unsur araya koymadan bu bakış açısı ile çözebileceğimizi ve mücadelemizin özgürlüğe giden bir üniversiteyi gerçek kılacağını görüyoruz. 16 Mart tarihinde öğrenci topluluklarını, gençlik odalarını, öğrenci örgütlerini, akademisyenleri ve bütün üniversite bileşenlerini; hayalimizdeki üniversiteyi nasıl örgütleneceğimizi ve bunların ötesinde neler yapacağımızı konuşmak ve tartışmak üzere yapacağımız konferansa davet ediyoruz” denildi.
‘BEKLENTİMİZ ORTAK BİR PLATFORM’
ODTÜ Sinema Topluluğundan Ergin Demirhan konferanstan beklentilerinin ortak platform oluşturulması ve ortak tepkiler koyabilmek” olacağını söyledi. Demirhan, ilk olarak genel üniversite yapısını tartışacaklarını belirterek, “Üniversitelerin sorunu sadece üniversitelerin sorunu değil, iktidarla ilgili bir sorundur. Bu konferansta yereldeki sorunlar ile birlikte geneldeki sorunları ortaya koymalı ve bunlara çözümler getirmeliyiz. Topluluklar olarak buna katkı vermek istiyoruz. Bu süreçte oluşturulacak ortak platform çok önemli durumda” dedi. İstanbul üniversitelerinde neler yapıldığını hep ikinci ağızdan, genelde de medya aracılığıyla haberdar olduklarını belirten Demirhan, “Bir platform oluşması durumunda ortak bir haberleşme ağı kurup buradan birbirimizden haberdar olabiliriz” diye konuştu.
‘KENDİ YAŞAMIMIZI KURUYORUZ’
ODTÜ Sosyoloji Topluluğundan Metin Yazıcı da Başbakan Erdoğan’ın ODTÜ’ye gelmesi ile başlayan süreci ve “ODTÜ Ayakta” eylemlerini hatırlatarak, “Kendi Üniversitemizi Kuruyoruz” konferansını da bu sürecin ikinci ayağı olarak gördüklerini belirtti. Yazıcı, bunun aynı zamanda “Kendi yaşamımızı kuruyoruz” demek anlamına geldiğini söyledi.
Sosyoloji Topluluğu olarak, “Üniversitede özgür bilgi üretimi mümkün müdür?” gibi temel bir soruya yanıt aradıklarını ifade eden Yazıcı, aynı zamanda Bologna Süreci ve yeni YÖK Tasarısı gibi üniversite özgürlüğünün önündeki en büyük engelleri konuşacaklarını dile getirdi. Yazıcı “Özellikle fen-edebiyat fakültesi bölümlerinin etrafını, ‘itibarsızlaştırma’ politikaları ile beraber, bir ağ gibi çepeçevre saran değişimin sorgulanmasını ve bütün bunlara tepki mahiyetinde neyi alternatif olarak düşünebileceğimizi ortak bir zeminde karşılaştırmak istiyoruz” dedi.
ÇAĞRICI TOPLULUKLAR:
ODTÜ’den çağrı metninde imzası bulunan topluluk ve gruplar şöyle: “AEG, Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu, Çevre Topluluğu, Dağcılık ve Kış Sporları Kolu, Doğa Topluluğu, Ekonomi Topluluğu, Gülmece Topluluğu, İstatistik Topluluğu, Kuş Gözlem Topluluğu, LGBT ODTÜ, Marksist Fikir Topluluğu, Mimarlık Topluluğu, ODTÜ Oyuncuları, Sinema Topluluğu, Müzik Topluluğu, Siyaset Bilimi Topluluğu, Sosyoloji Topluluğu, Yapı Topluluğu, Genç-İMO Ankara, İnşaat ÖTK, Hazırlık ÖTK, Fareler Tiyatrosu.” (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et