İnşaat harcında çocuk kanı
SAMSUN’DAN ÇALIŞMAK İÇİN GELDİ
Samsun’dan inşaatta çalışmak için Bolu’ya gelen Serkan Altunay, 4. katta kalıp tahtalarını çaktığı sırada dengesini kaybederek kafa üstü yere düştü. Düştüğü inşaatın önünde hayatını kaybeden Altunay’ın cesedi önce İzzet Baysal Devlet Hastanesine sonra da memleketi Samsun’a gönderildi. Okula gitmediği ve ekmek parası kazanmak için inşaatlarda çalıştığı öğrenilen 16 yaşındaki Serkan Altunay, ekmek parasının peşinde ölüme gitti. Serkan Altunay’ın, can güvenliğinin olup olmadığı ve neden düştüğünü tespit etmek için ölümle sonuçlanan olayla ilgili emniyet tarafından soruşturma başlatıldı.
Artık çalışan çocuk ölüm haberlerini daha sık duyacağız. Çünkü Çalışma Bakanlığı 22 Şubat tarihinde yaptığı düzenlemeyle 16 yaşından gün almış çocukların artık ağır işlerde çalışmasının önünü açtı. Bakanlık Yönetmelikte yer alan ‘Ağır ve tehlikeli iş’ tanımını yürürlükten kaldırırken, yönetmelikte, ‘Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılamayacakları İşler’ başlıklı liste, ‘16 Yaşını doldurmuş Fakat 18 Yaşını Bitirmemiş Genç İşçilerin Çalıştırılabilecekleri İşler’ şeklinde değiştirildi. Yeni listeye göre 16 yaşını dolduran çocuklar, kiremit, tuğla ve ateş tuğlası işleri ile, parafin ve plastik imalatı gibi kimyasal ve tehlikeli işler, selüloz üretimi gibi ağır işlerde çalıştırılabilecek.
EN ÇOK İŞ CİNAYETİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi “2012 İş Cinayetleri” raporunu yayınladı. Buna göre, 2012 yılında iş cinayetleri sonucu 61’i kadın, 797’si erkek ve cinsiyeti öğrenilemeyen 9 işçi olmak üzere en az 867 işçi hayatını kaybetti. En çok ölüm inşaat sektöründe İşçilerin 15’ini 14 yaş ve altı çocuk işçiler, 19’unu 15-17 yaş arası genç işçiler, 162’sini 18-27 yaş arası işçiler, 384’ünü 28-50 yaş arası işçiler, 89’unu 51 yaş ve üstü işçiler ve 198’ini yaşı belirlenemeyen işçiler oluşturuyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak adlandırılan inşaat sektöründe, yarıya yakını düşme kaynaklı olmak üzere en az 279 inşaat işçisinin öldüğü belirtildi. Tarım sektöründe ise çoğunluğu mevsimlik olarak çalışan ve kuzeye, batıya ve güneye göç eden başta Kürt köylüleri olmak üzere en az 90 işçi öldü. Dünyanın en zengin enerji bölgesine komşu olan, bir enerji köprüsü haline getirilmeye çalışılan ve hızlı bir şekilde özelleştirmeye çalışılan enerji sektöründe ise en az 86 işçi, maden sektöründe ise 81 işçiyi hayatını kaybetti. (Bolu/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et