05 Mart 2013 09:56

Metalde uyuşmazlık, grev ihtimali kapıda

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 115 bin işçiyi kapsayan MESS grup sözleşme sürecinde işverenlerle uyuşmazlıklar yaşandığını belirterek “Kimse greve çıkmak istemez ama greve çıkmak bir seçenekse yapacak fazla bir şey yok. 23 Martta eylem planımızı açıklayacağız”

Metalde uyuşmazlık, grev ihtimali kapıda
Paylaş
Sultan Özer / Gökhan Uysal

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pervul Kavlak, Genel Merkezde düzenlediği yemekte bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kavlak, Metal iş kolunda gelinen noktadan BMC direnişine, TİS sürecinden kıdem tazminatına, kadın istihdamından yüzde 1 barajına ve Türk-İş yönetimindeki kaosa kadar birçok konuya değindi.

TİS ÇIKMAZA GİRDİ

Kavlak bu sözleşmede işverenlerden ilk 6 ay için yüzde 18, sosyal haklarda da yüzde 24 iyileştirme istediklerini ifade etti. İki gün önce yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadığını ve uyuşmazlık raporu tuttuklarını belirten Kavlak, “İşverenin bize verdiği rakam yüzde 4.6, sosyal haklarda da yüzde 9 civarında. Taleplerimiz yüksek gelebilir fakat 2012 yılında işveren kârına kâr kattı. Hatta bazı şirketler bir milyar dolara varan yatırımlar yapacağını duyurdu” dedi. Kavlak, “Biz bu dönem işverenlerin aksine 2013 yılı bizim olacak diyoruz. Eğer 2013 bizim yılımız olursa onların da yılı olur. Yoksa 2013 yılı zarar ziyan yılı olur” dedi.

‘TEK SEÇENEKSE GREVE DE ÇIKARIZ’

Toplusözleşme sürecinin uyuşmazlıklarla birlikte sıkıntıya girdiğini belirten Kavlak, 23 Martta Çorlu’da 1500 kişiyle yapacakları toplantıda eylem planını kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. Kavlak, “Biz çok sık sokağa inen bir sendika değiliz. Ama sokağa indiğimizde de kolay kolay geri adım atmayız. 60 günlük bir süremiz var. Bu süre içerisinde anlaşamazsak grev uygulama kararı alıp greve çıkmamız lazım. Hiç kimse greve çıkmayı istemez ama greve çıkmak tek seçenekse yapacak fazla bir şey yok” dedi.


‘BMC’DEN SON KURUŞU ALANA KADAR DİRENİŞTEYİZ’

10 aydır BMC ile sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını belirten Türk Metal Sendikası Genel başkanı Pevrul Kavlak, şimdiye kadar çözümü hep masada aradıklarını ifade etti. BMC işçilerinin İzmir’den hareket etmeden önce yaklaşık üç maaş alacağı olduğunu söyleyen Kavlak, “Bir kere dışarıya çıktıktan sonra bir maaşı yatırmalarına rağmen hâlâ bugün 12. gün olmasına rağmen İstanbul’da eski Yapı Kredi’nin önünde arkadaşlarımız son kuruşunu alana kadar orayı terk etmeyeceğiz. Her hafta nöbet değişimiyle orada bu süreci paramızın tamamı yatana kadar terk etmeyi düşünmüyoruz. BMC’nin yüzde 40-45lik kısmı yabancı sermayeye satılmış. Gizlilik gereği aracı şirket beni arayıp anlaşarak konuyu kapatmayı istedi. Ben de ödemelerin gerçekleşmesi durumunda üretime geri döneceğimizi söyledim” dedi.


OLAĞANÜSTÜ KAÇINILMAZ

Türk-İş içindeki ayrılığın çalışma hayatına ciddi zararlar verdiğini söyleyen Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Bu sendikalar yasasının çıkmasıyla başladı. Türk-İş’teki bu ayrımcılığın pimini de ben çektim diyebilirim. 30’un altında işçi çalıştıran yerlerde sendikal tazminat ortadan kaldırıldı. Bu duruma sessiz kalamazdım. Türk-İş Olağanüstü Genel Kurulu bu saatten sonra kaçınılmaz ama nasıl yol bulunur onu mahkeme kararından sonra hep birlikte göreceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


METALDE UYUŞMAZLIĞA GÖTÜREN MADDELER

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında sürdürülen toplusözleşme müzakerelerinde uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Türk Metal Sendikasının yüzde 18 istediği ücret zammı teklifine MESS ilk altı ay için yüzde 4.6 oranında teklifle yanıt verdi. Diğer altı aylık dilimler için ise bir teklif verilmedi. Türk Metal Sendikasının saat ücreti 5.50’nin altında olan işçiler için istediği 40 Kuruşluk teklifi de MESS tarafından kabul edilmedi.

Sosyal yardımlar konusunda ise sendikanın yüzde 24 oranındaki teklifine MESS yüzde 9’la yanıt verdi. Bireysel Emeklilik Sistemi Ödentisi başlıklı yeni madde teklifi de MESS tarafından bireysel tasarruflara katkıda bulunamayacaklarını belirterek reddedildi.

Yine MESS her ay ücretlerle birlikte ödenen 10 günlük ikramiyelerin de bundan böyle artık sadece fiili çalışmaya denk düşen miktarı kadarını ödemeyi teklif etti. 

ÖNCEKİ HABER

Güçlü'de direniş yeni katılımlarla büyüyor

SONRAKİ HABER

Tüm Bel Sen’den sağduyu çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...