11 Mart 2013 10:39

Akkuyu, Fukuşima olmasın!

Japonya’da 11 Mart 2011 tarihinde Fukuşima Daiçi Nükleer Enerji Santralinde yaşanan facia 2. yılına girdi. Nükleer karşıtları facianın yıl dönümünde “Nükleerin bir zorunluluk değil tercih” olduğunu belirterek, AKP Hükümetine Akkuyu’da yapılması istenen nükleer santral projesinden vazgeçmesi ça

Akkuyu, Fukuşima olmasın!
Paylaş

Ankara Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri Milli Kütüphane önünde toplanarak Enerji Bakanlığı önüne yürüdü. Burada konuşan, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın, Fukuşima faciasında dört reaktörün üçünde çekirdek erimesi sonucu oluşan kazada  bölgenin girilemez bölge ilan edildiğini, radyasyon seviyesinin de normalin katbekat üzerine çıktığını hatırlattı. Bu durumun büyük bir felaket olduğuna vurgu yapan Yalçın, o dönem bölgede bulunan 200 binden fazla evin boşaltıldığını aktardı.  Geçmiş yıllardaki depremlerde nükleer santrallerde çıkan sorunlara değinen Yalçın, Fukuşima Nükleer Santralinin dünyada en güvenilir santral olarak tanıtıldığını söyledi. Yalçın, ‘Japon nükleer teknolojisinin’ güvenli santral örneği olarak sunduğu Fukuşima’da 11 Mart 2011 yılında meydana gelen facia ile mızrağı çuvala sığdıramadığını ifade etti. İnsan eliyle yaratılan felaketler listesinde Three Mile Island, Çernobil ve Fukuşima’nın bulunduğunu kaydeden Yalçın, yaşanan bütün felaketlerin kader ve kaza değil cinayet olduğunun altını çizdi.

‘RİSKSİZ HİÇBİR NÜKLEER SANTRAL YOKTUR’

Nükleerin insanlık için büyük bir felaket olduğunu belirten Yalçın, “Nükleer santraller ve silahlar var oldukça kaza görünümlü cinayetler yaşanmaya devam edecek, insanlık barut fıçısı üzerinde durmaya devam edecektir” diye konuştu. Risksiz hiçbir nükleer santralin bulunmadığına dikkat çeken Yalçın, nükleerin risksiz olduğuna inanların, sadece gözünü kâr hırsı bürümüş, nükleer lobilerinin, karanlık ilişkilerin ve siyasetçilerin olduğunu belirtti. Yalçın, “Dünya bütün nükleer kazalarda şunu görmüştür ki; bu santrallerde oluşabilecek kazalar çok geniş bir coğrafyaya hızla yayılabilmekte, bu yayılmaya karşı önlem almak mümkün olmamaktadır “ dedi.

Fukuşima’nın 2. yılı nedeniyle AKP hükümetinin ısrarla yapılmasını istediği Akkuyu Nükleer Santralinin yapılmasına bir kez daha hayır diyen Yalçın, “ Nükleer kazalara karşı pişmanlık çare değildir. Bilinmelidir ki Nükleer santraller bir zorunluluk değil tercihtir. Tercihimiz nükleerle ölmek değil, nükleersiz yaşamak olsun” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


KEMİĞE İYİ GELMEZ ÖLDÜRÜR!

Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketin ikinci yılında Adana ve İzmir’de de nükleer enerjiye tepki gösterildi. Adana Nükleer Karşıtı Platformu’nun (NKP) açıklamasında konuşan EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, “Yapımında, işletilmesinde, atıkların depolanmasında ve sökümünde yapılacak en küçük bir hata, telafisinin mümkün olmayacağı sonuçlara yol açar” dedi.

İzmir Nükleer Karşıtı Platform da, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Büyük bölümü birinci derecede deprem bölgesinde bulunan ülkemizde kurulmak istenen nükleer santrallerin Fukuşima’daki benzer sonuçlara yol açacağını belirten Platform Sözcüsü Erhan İçöz, “Kazadan sonra Japonya başta olmak üzere dünya genelindeki ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başladı” dedi. Dünyada bunlar yaşanırken, ülkemizde “Az radyasyon kemiklere iyi gelir”, “Riski var diye tüp gaz kullanmayacak mıyız”,  “Bekarlık nükleer santralden daha tehlikeli” gibi demeçler verildiğini belirten İçöz, bu tür söylemlerin yetkililerin işin ciddiyetinin farkına varmadıklarını gösterdiğini ifade etti. Açıklamanın sonunda İzmir Müzisyenler Derneği, nükleer karşıtı şarkılar söyleyerek, skeç sergiledi. (HABER MERKEZİ)


Japonya’nın kuzeyini 2 yıl önce vuran 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin yol açtığı acılar ülke genelinde tekrar hatırlandı. Düzenlenen törenlerle ölenler anılırken, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bu afetlerden daha güçlü bir şekilde çıkacaklarını söyledi.

Japonya’da devlet erkanı, başkent Tokyo’da düzenlenen anma törenine katıldı. İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko da Tokyo’daki etkinlikte yerlerini aldı. 2 yıl önce depremin meydana geldiği saat 14.46’da sirenler tekrar çalınırken, insanlar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından konuşan İmparator Akihito, “İnsanların şikayet etmeden hayatlarını sürdürmeye çalışmaları ve dertlerini biraz olsun paylaşma ümidi taşımaları beni derinden etkiledi” diye konuştu. Başbakan Şinzo Abe de ülkenin bu felaketlerden daha güçlü bir şekilde çıkacağını söyledi. Ölenlerin anısına yapılan maket önünde konuşan Abe, “Atalarımız pek çok zorluğu, daha da kuvvetlenerek aşmayı başardı. Felaketlerden ders çıkararak geleceğe bakmaya söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

DUYGUSAL ANMA PROGRAMI

Fukuşima’da ise bir anma programı gerçekleştirildi. Yüzlerce insanın katıldığı program, eyalet yetkililerinin konuşmaları ile başladı. Tokyo’daki programın canlı olarak yayınlanmasının ardından iki sanatçının çaldığı eser sırasında duygulu bir konuşma yapıldı. Program, ölenlerin anısına çiçeklerin bırakılmasıyla sona erdi. Fukuşima Valiliği Planlama ve Koordinasyon Bölüm Başkan Yardımcısı Chizuo Hayashi, bölgede radyasyon seviyesinin düşük olduğunu belirtti. İnsanların radyasyondan etkilenip etkilenmediğini belirlemek için sürekli sağlık testleri yaptıklarını kaydetti. Geçici konutların yerine kalıcıların yapılması için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.


NÜKLEERE HAYIR MİTİNGLERİ YAPILDI

11 Mart'ın yol açtığı acıların tekrar hatırlandığı günde nükleer enerji karşıtları sokaklarda gösteri yaptı. Fukuşima’da düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katılarak nükleer enerji karşıtı sloganlar attı. Pankartlarda, “Ölmeden önce nükleer enerjiye hayır deyin”, “Elveda nükleer enerji” gibi ifadeler yer aldı. Hafta sonundan bu yana ülke genelinde 150 kadar nükleer karşıtı gösteri yapıldığı bildirildi.


NE OLMUŞTU?

11 Mart 2011’de yaşanan 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunami afeti sonucun 20 bine yakın kişi hayatını kaybetti. 315 bin kişi de hâlâ geçici konutlarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Tsunaminin yol açtığı nükleer felaketin de üzerinden gelinmeye çalışıyor. Dalgaların yol açtığı zarar neticesinde Fukuşima Nükleer Santralindeki soğutma sistemi bozulmuş ve çevreye radyasyon yayılmıştı. Uzun süren uğraşlar neticesinde santraldeki ısınma kontrol altına alınmasına rağmen nükleer santralin nasıl zararsız bir şekilde kapatılacağı soru işareti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Azerbaycan'da ‘şüpheli’ asker ölümleri arttı

SONRAKİ HABER

Vakıfbank şampiyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...