15 Mart 2013 05:02

Sağlıkçılar sağlığımız için alanlarda

Sağlık emekçileri, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Sağlık Bakanlığına yürüdü. Bakana ilettikleri talepler için bir aydır yanıt beklediklerini belirten sağlıkçılar, yeni Tam Gün düzenlemesi için de “Üniversite hastanelerini birer muayenehaneye çevirme projesidir” değerlendirmesini yaptı.Sağlık emek&

Sağlıkçılar sağlığımız için alanlarda
Paylaş

Sağlık emekçileri 14 Mart Tıp Bayramı’nda Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. “Beyaz yürüyüş”e Ankara Tabip Odası (ATO), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) öncülük etti. Çok sayıda sendika, konfederasyon ve siyasi parti yöneticisi de eyleme destek verdi.

Emekçiler, Numune Hastanesi’nde buluşarak, Sağlık Bakanlığı’na yürüdü ve burada açıklamalar yapıldı. Bakanlığı çevreleyen parmaklıklara ise “Taleplerimize olumlu yanıt bekliyoruz” yazılı büyük bir pankart asıldı. Talepler burada SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara tarafından bir kez daha tekrarlandı.

TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan da, 1 aydır bakanlıktan cevap beklediklerini belirtti. Türkiye’de sağlık ortamının düzelmesi, daha kaliteli hizmet verilmesi için, sadece 14 talep dile getirdiklerini ama bu taleplere bile yanıt gelmediğine dikkat çekti.

İlhan, hükümetin Tam Gün Yasası’ndaki değişiklik planını da değerlendirerek, “Yıllardır, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı allayıp pullarken, vatandaşa ‘siz cebinizden 5 kuruş para harcamayacaksınız, sizi muayenehane çilesinden kurtarıyoruz’ denmiyor muydu? Peki ne oldu şimdi geldiğimiz noktada? Şimdi ise üniversiteye dönen hekimlere ‘biz size para vermeyiz, hastalardan alacaksınız’ deniyor. Üniversite hastanelerini birer muayenehaneye çevirme projesidir bu” diye konuştu.

TAŞERON SAYISI 100 BİNLERE ÇIKTI’

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu “Bir 14 Mart daha düş kırıklığı ve öfke içinde ‘kutlanmaktadır’” diyerek, on yılı aşkın süredir sağlıkta yaşanan olumsuzlukları özetledi. Erdolu, taşeron sayısının yüz binlere çıktığını, çalışanların iş güvencesinin ortadan kalktığını, çok sayıda emekçinin hayatını kaybettiğini, vatandaştan katkı katılım payları ile yüksek ücretler alındığını bir kez daha tekrarladı.  Son on yılda sağlıkta cepten harcanan paranın 4 kat arttığını ifade eden Erdolu, “sağlık hak olmaktan çıktı. ‘Paran kadar dönemi yaşanıyor” dedi. Erdolu, önümüzdeki günlerde yine sağlık alanındaki meslek örgütleri ile alanlarda olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Açıklamaların ardından, ATO tarafından hazırlanan “paran kadar sağlık” klibi yayınlandı.

Eyleme katılan sağlık örgütleri şunlardı: TTB, Türk Diş Hekimleri Birliği, SES, Dev Sağlık İş, Türk Hemşireler Derneği, Ebeler Derneği, Soysal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği, TMRT Der, Türk Psikologlar Derneği, Söz Sen.

Sağlık emekçileri dün akşam da bakanlık yanındaki Abdi İpekçi Parkı’nda buluşmuştu. Emekçiler, 14 taleplerinden her biri için havaya bir dilek feneri bırakmış ve bir pandomim gösterisi ile sorunlarını anlatmıştı. (Ankara/EVRENSEL)


İstanbul’da değişik hastanelerde eylem yapan sağlıkçılar, taleplerinin karşılanmasını istedi. SES İstanbul Şubeleri ve İstanbul Tabip Odası (İTO) ile diğer sağlık örgütlerinin düzenlediği eylemlerde, talepler karşılanana kadar mücadele vurgusu yapıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde, SES Aksaray Şube ve İTO’nun çağrısıyla bir araya gelen sağlık emekçilerine hasta ve hasta yakınları alkışlarla destek verdi. Antep’te bir hasta yakını tarafından öldürülen Ersin Arslan ile İstanbul’da SABİM hattına hakkında yapılan şikayetin ardından intihar eden Melike Erdem’in fotoğraflarını taşıyan sağlık emekçileri, AKP’nin sağlık politikalarını protesto eden sloganlarla yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından İTO adına açıklama yapan Prof. Dr. Raşit Tükel, AKP’nin sağlıkta dönüşüm politikaları nedeniyle bayramlarını kutlayamadıklarını söyledi. Devlet hastanelerinde 2004, üniversite hastanelerinde 2011 yılından bu yana uygulanan peformans sisteminin, hem hastaları hem sağlıkçıları mağdur ettiğini dile getiren Tükel, “şirket gibi yönetilen hastaneler” istendiğine dikkat çekti.

Kurumlar adına açıklama yapan İşyeri Temsilcisi Aydın Erol da, Sağlık Bakanlığının sağlık örgütlerinin uyarılarını dikkate almak yerine, kendi bildiğini okumaya devam ettiğini dile getirdi.

Öte yandan Taksim İlkyardım ve Bakırköy Eğitim ve Araştırma  Hastanelerinde yapılan açıklamalarda da sağlıkta dönüşüm politikalarından vazgeçilmesi istendi. (İSTANBUL)


SES İzmir Şubesi, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle görevi sırasında hayatını kaybeden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini anmak için denize karanfil bıraktı. SES İzmir Şube yönetici ve üyeleri, sendika binası önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada konuşan Şube Başkanı Veli Atanur, hükümetin hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı yürüttüğü itibarsızlaştırma, değersizleştirme politikalarının her yerde ve her biçimde karşılarına çıktığını söyledi. Hükümetin 14 Mart sağlık haftasında nutuklar atmasını, kutlama programları hazırlamasını istemediklerini ifade eden Veli Atanur, “Haklarımızı istiyoruz. iş güvencesi, ücret güvencesi, can güvenliğimizin sağlanmasını ve insanca yaşanabilecek ücret istiyoruz” dedi. Sağlık emekçileri de, arkadaşlarının anısına şiir okuyarak denize karanfil attı. (İzmir/EVRENSEL)


Adana’da sağlık örgütleri de 14 Mart yürüyüşü düzenledi, nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti istedi.

Adana İstasyon Meydanı’nda bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES ve Dev Sağlık-İş üyeleri, Atatürk Parkına yürüdü. Burada kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. İsmail Bulca, TTB’nin tüm sağlık çalışanları adına belirlediği 14 acil talebin Sağlık Bakanlığına iletildiğini söyledi. Bir 14 Mart’ın daha burukluk ve öfke içinde geçtiğini vurgulayan Bulca, hekimlerin iyi hekimlik yapmak istediğini ve diğer sağlık çalışanları ile bu konuda mücadeleye devam kararı aldıklarını ifade etti. TTB, SES ve Dev Sağlık-İş olarak taleplerinin takipçisi olacaklarını dile getiren Bulca, gerekirse üretimden gelen güçlerini de kullanacaklarının altını çizdi. (AdanaEVRENSEL)


DİYARBAKIR

SES Diyarbakır Şubesi 14 Mart Tıp Bayramı nedeni ile Diyarbakır İl Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Sağlık çalışanlarının 14 acil talebi sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve hizmet sunduğumuz 75 milyon yurttaş için istediğimiz asgari taleplerdir” denildi. (DİYARBAKIR)


Sağlık çalışanları, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri önünde eylem yaptı. Hükümetin sağlıkta dönüşüm programının eleştirildiği eylemde konuşan SES Kayseri Şube Başkanı Ali Yıldırım, son 10 yılda yapılan sağlık sistemindeki değişimlerin sağlık çalışanlarına olumsuz etkilerini anlattı.  Yıldırım, “Görüyoruz ki hükümet sağlıktaki bu devasa sorunları çözmeye değil, kendi bildiği yolda yürümeye kararlı. Biz de kararlıyız. Önce acil taleplerimizin karşılanması için, sonra sağlıkta dönüşüm adı verilen sağlığın piyasaya açılmasının engellenmesi için mücadele etmeye kararlıyız” dedi. (Kayseri/EVRENSEL)


BATMAN: SAĞLIK GÜNÜNDE SAĞLIK EMEKÇİSİNİ VURDULAR

Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde, poliklinikte hasta muayeneleri için hazırlık yapan otomasyon memuru 4 çocuk annesi Sabahat İlik (25), kafasına sıkılan bir kurşunla vuruldu. Ağır yaralanan İlik, ameliyata alındı. Polis, bazı hastane çalışanlarını, ifadelerine başvurmak üzere karakola çağırdı.  Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde Sabahat İlik’in sağlık durumuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmamıştı. (BATMAN)


HAKKARİ: ANADİLDE SAĞLIK

Tıp Bayramı SES Hakkari Şubesi öncülüğünde Hakkari Devlet Hastanesi bahçesinde davul zurnalarla kutlandı. Alana “Bi zimanê dayikê xizmeta tendûristiyê dixwazim”, “Anadilde sağlık hizmeti almak istiyorum” pankartı açan sağlıkçılar adına konuşan SES Şube yöneticisi Dr. Resul Tertemiz, AKP hükümeti döneminde ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık alanında çok büyük probleme yol açtığını belirterek, 14 maddelik taleplerini sıraladı. (HAKKARİ)


VAN: CEVAP BEKLİYORUZ

SES Van Şubesi ile Van-Hakkari Tabip Odası, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklaması düzenlendi. SES Şube Sekreteri Orhan Aktaş, sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığı’na 14 maddeden oluşan taleplerini ilettiklerini aktararak,  şu ana kadar herhangi bir cevap alamadıklarını kaydetti. Yapılan konuşmaların ardında 14 talebin yazılı olduğu bildiri dağıtıldı. (VAN)


ANTEP: CEPTEN HARCAMALAR DÖRT KAT ARTTI

SES Gaziantep Şubesi, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi önünde yaptığı açıklamada, “Son on yılda sağlık için yapılan cepten harcamalar dört katına çıktı. Sağlık hak olmaktan çıkarıldı, ‘Paran Kadar Sağlık’ dönemi yaşanıyor. Biz sağlık çalışanları, iş ve işyeri güvencesi, ücret güvencesi, gelecek güvencesi ve can güvenliği olmadan çalışmaya, yoğun çalışmaya mahkum edildik” dedi. (GAZİANTEP)


TÜM SAĞLIK SEN: BAYRAMI KUTLAMIYORUZ

TÜM Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, “Meslek tanımlamaları yeniden yapılıncaya kadar, mesai saatleri haftalık 40 saat olarak düzenleninceye kadar, döner sermayenin iptal edilerek yerine sabit maaş ödemesine geçilinceye kadar, 4/A, 4/B, 4/C, Vekil Ebe ve Hemşire, Aile Sağlığı Elemanları vb. kadro uygulamalarından vazgeçilene kadar, şiddeti önleyecek caydırıcı yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar,  Tıp Bayramı’nı kutlamak anlamsızdır” dedi. (ANKARA)


SAĞLIĞIN HASTALANMASINA İZİN VERMEYELİM

Türk Nöroloji Derneği (TND), 14 Mart Tıp Bayramı’nın mevcut sorunların ağırlaştığı ve sisteme yeni sorunların eklendiği bir dönemden geçildiği için buruk kutlandığını belirterek, “En hayati konu olan sağlığın hastalanmasına daha fazla izin vermeyelim” ifadelerini kullandı. Açıklamada, “Son yıllarda her 14 Mart günü, bir önceki yıldan daha fazla şiddet olaylarıyla karşılaşmaktayız. Günde an az 21 şiddet olayı ile karşılaştığımız düşünüldüğünde bu sorunu başta devlet olmak üzere her kesimin bu sorunu elbirliği ile çözme zorunluluğu aşikardır. Bu ülkede sağlığın daha fazla hastalanmasına izin verilmediği yıllar göreceğimiz umudunu koruyor, bundan sonraki yıllarda 14 Mart’ın ‘bireysel ve toplumsal sağlığın yüceltilerek’, ‘daha büyük coşkuyla’ kutlanmasını diliyoruz” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Haftanın açılışı Bursa’da

SONRAKİ HABER

Türkiye’de yetersiz beslenme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa