24 Mart 2013 12:20

Helalleşme Roboski’den başlamalı

15 ay sonra tamamlanabilen Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Uludere raporu vicdanları bir kez daha kanattı. ‘Olayın kasten yapıldığına dair delil ve kanıt bulunamamıştır’ denilen rapor, AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi. Başbakan Erdoğan’ın ‘Uludere karanlık dehlizlerde kalmayacak’ açıklaması ise AKP vekille

Helalleşme Roboski’den başlamalı
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu

‘INSANLIK ADINA UTANÇTIR’

Raporu gazetemize değerlendiren Uludere’de kardeşi ile birlikte 11 yakınını kaybeden Ferhat Encü,  AKP’nin bugüne kadar ki yaklaşımından dolayı rapora şaşırmadıklarını söyledi. AKP eliyle  katillerin aklanmaya çalısıldığını belirten Encü, raporun Newroz’un hemen ardindan yayinlanmasını da manidar bulduğunu belirtti. 45 dakika süren bir bombardıman için raporda yer alan  ‘kasıt yoktur’ ifadesini eleştiren Encü  “Katliamın insan haklari komisyonu adıyla aklanması tarihte kara bir leke olarak kalacaktır” dedi. Raporda ailelere yüklü miktarda tazminat ödendigi, kadınlara maaş bağlandığı ibarelerine tepki gösteren Encü “Bizim satılık abimiz, kardeşimiz, eşimiz yok. Katliamda yakınlarını kaybeden ailelerin hiçbiri bu tazminatlari almadı. Ayrıca katliamda yakınlarını kaybeden ailelerden hiçbiri bu maaştan yararlanmiıyor” diye konuştu. 34 insanın katilleri ortada yokken bu paraların konuşulması insanlık adiına utanç vericidir diyen Encü  “Bu saatten sonra insanlık ikiye bölünmüştür. Bu rapora el kadıran ve destek verenler bir yanda karşı çıkanlar diğer yanda olacaktır. Biz failler yargılanana kadar mücadelemizi sürüdüreceğiz” dedi.

RAPOR AKP’NIN GÖRÜSÜDÜR

Komisyonun üyesi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, açıklanan rapora şerh koyduğunu ve muhalefet gerekçesini 62 sayfalık raporla açıkladığını belirtti. Açıklanan raporun meclisin değil AKP’nin raporu olduğunu ifade eden Gök “Başından beri AKP bu olayı kapatma ve unutturmaya yönelik çaba içerisinde oldu. Komisyon kurulduğu andan itibaren raporda kaçakçılar arasında teröristler olduğunu iddia etmeye çalıştırlar” dedi. Raporu ve AKP’nin yaptıklarını büyük bir vicdansızlık olarak değerlendiren Gök  “Bu raporla 34 insan tekrar öldürülmüştür. Bu rapor ölenlerin yakınlarını bir kez daha yaralamıştır. Yaşananların ucu başbakan ve Genelkurmay başkanına uzanacağı için Uludere’nin üstü örtülmek istenmiştir” diye konuştu. Tarih önünde insanlık adına herkesin hesap vereceğini belirten Gök “AKP bu insanlık sınavında kaybetmiştir. Bu rapor çöpe atılması gereken bir rapordur” dedi.

GÖK: SORUMLULAR BELLİ

Gök muhalefet şerhinde, devletin yaşanan olay için özür dilemesi gerektiğini belirterek olayın siyasi ve askeri sorumlularını şöyle sıraladı: “Askeri sorumlular: 1- Genelkurmay Başkanı, 2- Hava Kuvvetleri Komutanı, 3-Genelkurmay 2. Başkanı, 4- Genelkurmay 1. Başkanı, 5-Genelkurmay Harekat Merkezi Başkanı, 6-23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı. Siyasi sorumluluk: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üzerinde olmak üzere müştereken ve müteselsilendir.”

MHP DE ŞERH KOYDU

MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya ise , olayda hayatını kaybedenlerin PKK’li değil korucu olduğunun bilindiğini hatırlatarak “Bu kafilenin PKK’lı olduğu kanaatine kim varmıştır? İHA’lardan alınan ham görüntüleri kim değerlendirmiştir? İHA’lardan alınan görüntülerin, grubun terörist olduğunu belirlemede tek başına yeterli olduğuna kim karar vermiştir?​” diye sordu.


KÜRKÇÜ: KATLIAMA HAKLI SEBEP ARANIYOR

BDP Milletvekili Ertugrul Kürkçü, raporun  yanıt vermesi gereken soruların hiçbirini yanıtlamadığını söyleyerek “Operasyonu kim düzenledi, operasyonu kim gerçekleştirdi, bunun siyasi onayını kim verdi? Bunlarin hiçbirine yanıt verilmiyor” dedi. Kürkçü son anda yapılan teklifle rapora “Bu olayda kasıt yoktur’ ibaresinin eklendiğini kendisinin ise tam tersini düşündüğgünü ifade ederek  “Bu topluluk kasten hedef haline getirilmiştir. Hedef ateş altına alınmıştır. Dört parçadan oluşan hedefin tamamı 40 dakika içerisinde dört sortiyle ortadan kaldırılmıştır” dedi. Kürkçü, komisyonun “ortada bir suç olmadığına inandığı için bir suç duyurusunda da bulunmadığına” dikkat çekerek “Komisyon bu olayın haklı bir sebebi oldugu sonucuna varmak için gayret göstermisştir. Bunun için son dakikada bir itirafçının ifadelerine yer verilmiştir” diye konuştu.


'KATLİAMIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR'

ÖZGÜR Der Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, raporun devleti ve başındaki iradeyi aklamak için hazırlandığının belli olduğunu söyledi.Vicdan, insan onuru, adalet ve 'özür'den yoksun olan raporu tanımadıklarını belirten Yılmaz "Silahların kalıcı olarak susmasının gündemde olduğu bu günlerde, hakkaniyete uygun bir 'hellalleşme' adımına Roboski'den başlanması gerekir" dedi. Erdoğan'ın "Uludere karanlık dehlizlerde kalmayacak" sözüne karşılık başından beri hükümetin Roboski'ye yaklaşımının mesafeli olduğunu belirten Yılmaz  "Öyle ki yer yer en üst düzeyde katledilenler suçlanmış ve yakınları hakkında bir takım soruşturmalar bile açılmıştır.  Hükümetin bu mesafeli duruşu sözde rapora da yansımış,  olay üstü örtülmeye ve kapatılmaya çalışılmıştır." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınların olmadığı barış savaşı taklit eder

SONRAKİ HABER

Pak-Maya’da sendika düşmanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...