25 Mart 2013 11:12

Çaldağı’nın yaşam çığlığı

Çaldağı'nda sülfirik asitle yapılan nikel madenciliğine karşı yöre halkının tepkisi büyüyor. Geçtiğimiz hafta sonu Çaldağı eteklerine yürüyen Turgutlulu yaşam savunucuları ve yöre köylüleri, vahşi madenciliğe karşı topraklarını savunacaklarını dile getirdi.Turgutlu Çevre Platformu (TURÇ

Çaldağı’nın yaşam çığlığı
Paylaş

Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından 21 Mart akşamı Sarıbey Köyünde yapılan ve Prof. Dr. Yaşar Uysal ve Uz. Dr. Hür Hassoy’un katıldığı bilgilendirme toplantısının ardından geçtiğimiz Cumartesi günü de Çaldağı’na yürüyüşyapıldı
Çaldağı çevresindeki Çampınar, İzzettin, Musacalı, Sarıbey ve Sinirli köylerinden de katılımın olduğu yürüyüş boyunca, “Çaldağı bizimdir bizim kalacak”, “Susuz kalmak istemiyoruz”, “Kanser olmak istemiyoruz”, “Vahşi madenciliğe hayır”, “Çaldağı bizim kalacak madene mezar olacak”, “Çanakkale geçilmedi, Çaldağı da geçilemez”, “Asit yağmurları istemiyoruz” sloganları atıldı, dövizleri taşındı.

YASAKLANANA KADAR DEVAM

Çaldağı etekleinde yapılan açıklamada konuşan TURÇEP Dönem Sözcüsü Av. Hasan Namak, basın açıklamasının gerçekleştirildiği yolun kamuya ait olmasına rağmen madenci şirket tarafından keyfi bir şekilde işgal edilidğini belirtti. 21 Mart’ın Dünya Ormancılık Günü, 22 Mart’ın Dünya Su Günü, 23 Mart’ın ise Dünya Meteoroloji Günü olduğunu anımsatan Namak, “Yaşam alanlarımıza ve bizlere yaşatılanlar nedeniyle bu günleri ancak dertlerimizi dile getirmek ve acılarımızı haykırabilmek için değerlendirebiliyoruz. Bizlere bunları yaşamak zorunda bırakanları da kınıyoruz” dedi. Namak, TURÇEP’in önümüzdeki günler için eylem takvimi belirlediğini kaydederek, eylemlerin maden şirketi kapatılarak uygulanmak istenen madencilik yönteminin yasaklanmasına kadar süreceğini vurguladı. “Manisa ovasında vahşi madenciliğe geçit vermeyeceğiz. Dünyanın en cennet vadilerinden olan Gediz Havzası’nın madencilikte sülfürik asit kullanımı için bir laboratuara dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz” diyen Namak, mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.
Açıklama sırasında birçok kişinin ünlü ressam Edvard Munch’ın “Çığlık” tablosundaki figürü maske yaptıkları görülürken, gazetecilerin sorusuna, “Bu, dünyanın en cennet topraklarında yaşayan Manisa halkının topraklarının bağrının asitle yakılmak istenmesi karşısındaki çığlığını simgeliyor”  yanıtını verdi. Madenin köy yolunu tel örgü ile kapatmasına tepki gösteren köylüler, yolun açılmaması durumunda bir dahaki eylemde tel örgüleri kesecekleri uyarısında bulundu.
(Turgutlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sevag Balıkçı’nın davası bugün

SONRAKİ HABER

Topbaş’ın tazminat talebine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...