03 Nisan 2013 10:47

Koç Üniversitesinde taşeron direnişi sürüyor

Koç Üniversitesinde işten çıkartılan taşeron işçilerle öğrencilerin dayanışması büyüyor. Üniversite yönetimi ISS firmasına bağlı 161 işçiyi dün işten attı. Haber öğretim üyeleri ve öğrencilerin de tepkisine neden oldu. Dün akşamdan beri eylem yapan üniversite bileşenleri ve işçiler

Koç Üniversitesinde taşeron direnişi sürüyor
Paylaş

KADRO BEKLERKEN İŞTEN ATILDILAR

Koç Üniversitesi işçileri pazartesi günü “taşerona karşı kadro” talebiyle öğrenci ve akademisyenlerle birlikte okulda bir eylem yaptı. Eylemin ardından dün işbaşı yapan 161 işçiye, mesai bitiminin ardından servisleriyle evlerine giderken, ertesi gün işe gelmemeleri, iş sözleşmelerinin Koç Üniversitesi tarafından feshedildiği söylendi.

İşçiler servisleri terk edip okuldan yanlarına giden öğrenci ve akademisyenlerle buluştu. Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü ana kapısına sloganlarla yürüyen öğrenci ve işçiler güvenlik barikatı ile karşılaştı. Güvenlik görevlileri işçilerin kampüse girişine izin vermedi.

OKULU TERK ETMEDİLER

Bu sırada Rektör Ümran İnan tarafından gönderilen e-postada Koç Üniversitesinin yeni bir taşeron şirket ile yeni bir kontrat imzaladığı duyuruldu. Rektörün duyurusu üzerine işçiler, öğrenciler ve öğretim üyeleri okulu terk etmeyerek beklemeye başladı. Okula temizlik malzemeleri getiren şirketin aracı da işçilerin eylemini görünce malzemeleri okula götürmeyerek direnişe destek verdi.

Yeni taşeron firmanın bugün işe başlaması beklenen işçileri de okuldaki direniş nedeniyle işe başlamadan geri döndü. 


REKTÖR: TAŞERONSUZ OLMAZ

Koç Üniversitesi Rektörü Ümran S. İnan, dün akşam öğretim üyeleri ve öğrencilere gönderdiği e-postada taşeron sistemini ve işten atmaları savundu. “Temizlik, yemek vs. gibi işler üniversitelerin ana fonksiyonlarından olmadıkları için Türkiye’deki ve dünyadaki bütün üniversitelerde olduğu gibi bu hizmetleri taşeron firmalar ile sağlamaya devam etmemiz gerekmektedir.  Bu konuda başka bir seçenek kurumsal yapımız açısından mümkün değildir” diyen Rektör İnan,  taşeron temizlik firması ISS ile yollarını şubat başında ayırdıklarını, yeni taşeron temizlik firması için gerekli ihale sürecinin tamamlandığını ve “EUROSERVE” ile anlaşıldığını aktardı. İnan, “Bu sürecin tamamlanmış olması dolayısı ile ISS firması ile karşılıklı olarak anlaşarak firma değişiminin 90-günlük süreyi beklemeden 13 Mayıs yerine hemen yapılmasının daha uygun olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Hepinizin bu süreç içerisinde bu çok özel kurumumuzun itibarını korumak ve yeni firmanın üniversitemizin temizlik ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılaması için yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi umuyoruz” dedi.


EĞİTİM SEN: İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi’nden yapılan açıklama ise şöyle: “İdari, akademik, taşeron, yarı zamanlı, stajyer, proje asistanı vb. isimler altında istihdamın alabildiğine parçalandığı üniversiteler, taşeronlaşmanın en yoğun ve vahşi koşullarda yaşandığı yerler haline gelmiştir. Taşeron işçilerin yıllardır süren direnişleri sonucunda, bu işçilerin, üniversitelerin asli çalışanı olduğu ve kadro verilmesi gerektiğine yönelik pek çok hukuki kazanım olmasına karşın, üniversite yönetimleri hukuksuzluğu ve keyfiyeti sürdürmektedir. Koç Üniversitesi işçilerinin haklı direnişini sonuna kadar destekliyoruz ve mücadelelerinin yanındayız”


Koç Üniversitesi bileşenleri okulda yaşananları sosyal medyada “KÜ Çalışanına Destek” adıyla dakika dakika duyurdu. Twitter’da gün boyu yapılan duyurulardan bazıları şöyle:

*Koç Üniversitesi öğrencileri işçiler yerine okuldaki çöpleri toplayıp rektörün kapisina attılar. Bu pislik sizin!

*Yeni temizlikci firmanın kamyoneti buradaki işçilerimizin rızkıyla oynamayacağını söyleyerek kampüse girmekten vazgeçti!

*Yeni taşeron firma kapıdan geri döndü! Firma işçileri mücadelemize katılmak istemelerine rağmen şefleri tarafından götürüldüler.

*Rektör 2 saat önce okuldaydı, şu an Ankara’da. Bu allahın bir hikmeti değilse ya helikopterle ya da ambulansla çıktı diyoruz. Sizce hangisi? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özal’ın ölümü Ersöz’e soruldu

SONRAKİ HABER

Demiryolları sermayeye açılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...