05 Nisan 2013 11:58

Avukatlar Günü’nde avukatlar baskı altında

5 Nisan Avukatlar Günü’nde, bu günün kendileri için kutlama değil, mücadele günü olduğunu belirten ÇHD üyesi avukatlar Ankara Adliyesi önünde, tutuklu avukatlara özgürlük istedi.Adliye önünde  “Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın” pankartı açan avukatlar cübbel

Avukatlar Günü’nde avukatlar baskı altında
Paylaş

Adliye önünde  “Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın” pankartı açan avukatlar cübbeleriyle seslerini yükseltti. Avukatlar, “Tutuklu avukatlara özgürlük”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “ÇHD susmadı susmayacak” sloganları attı.

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz burada yaptığı açıklamada, Avukatlar Günü’nün lüks otellerde balolar düzenlenerek kutlanacak bir gün değil, savunmaya ve avukatlık mesleğine yönelik saldırılara karşı mücadele günü olduğunu söyledi. Yılmaz, iktidarın ezilen Kürt halkının, sosyalistlerin, devrimcilerin, yoksulların, işçilerin, öğrencilerin aydınların ve muhaliflerin savunma hakkına ve avukatlarına bugüne kadar askeri faşizmin en ağır koşullarında bile görülmeyen ölçüde ağır bir saldırı gerçekleştirdiğini ifade etti.

HEDEF GÖSTERİLİYORUZ

Yılmaz, ev ve büroları hukuksuz şekilde basılan 3 meslektaşlarının hakkında açılan davaların cezalarla sonuçlandığını, Başbakanın hedef göstermesi ve özel görevli savcıların emri ile polis tarafından düzenlenen operasyonlarla 43 avukatın gözaltına alındığını ve 23 meslektaşlarının tutuklandığını anlattı.

ÇHD binalarına, avukatların bürolarına yönelik baskın ve aramaların hukuksuzluğuna vurgu yapan Yılmaz, üye ve yöneticilerinin derneğin faaliyetleri ve avukatlık pratikleri, takip ettikleri davalar nedeniyle tutuklandıklarını söyledi. Yılmaz, “Bugün itibariyle cezaevlerinde tutuklu bulunan 41 meslektaşımız, avukatlık görevlerini en iyi şekilde yerine getirerek müvekkillerinin hak ihlallerine uğramamaları için, mücadele ettikleri için suçlandılar” dedi.

Bu koşullar altında Avukatlar Günü’nün kutlanacak bir gün olmadığının altını çizen Yılmaz,  avukatların sorunlarına çözüm bulmak için mücadele etmenin gerekliliğine dikkat çekti. ÇHD’nin iktidarın savunmaya yönelik baskılarına boyun eğmeyeceğini ve savunma hakkı ve bağımsızlığının gereklerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)


Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Bursa Şubesi üyesi avukatlar, adliye sarayı önünde yapıkları açıklamayla 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü’nü kutlamadıklarını ifade etti.

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın da eyleme katılarak, ÇHD’li avukatlara destek verdi.

Açıklamayı okuyan ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, ÇHD üyesi avukatların ve derneğin genel başkanının tutuklanmasının avukatlık mesleğini ve savunmayı yıldırma, sindirme girişimi olduğunu ifade etti. Yetkin, açıklamaya şu şekilde devam etti: “5 Nisan sadece avukatların günü değil, aynı zamanda demokrasinin temel ilkelerinden olan savunma ve adil yargılanma hakkı için mücadele günüdür. Ülkemizdeki cezaevi kampüsleri içine sıkışmış adaletten uzak tutuklu yargılanan meslektaşlarımız varken Avukatlar Günü’nü kutlamayacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz.” (Bursa/EVRENSEL)


'SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLSÜN'

Onlarca kamu avukatı da Avukatlar Günü’nde İstanbul Muhakemat Müdürlüğü önündeydi. Kamu avukatları adına basın açıklamasını okuyan Av. Songül Beydilli “Bu günü kutlamıyoruz. Çünkü yargının kurucu unsuru, savunmanın temsilcisi, hukuk devleti ve adaletin güvencesi olan savunma mesleğini yürüten biz kamu avukatlarına yönelik itibarsızlaştırma artıyor” dedi. Avukatların iş yükünün bir sınırı olmadığının altını çizen Beydilli, “Artık sabrımız tükendi. Hükümeti, taleplerimizi yerine getirmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizin, mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklular için oturma eylemi

SONRAKİ HABER

BES'ten Bakanlığa binlerce dilekçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...